تهران- ایرنا- مشاور برنامه‌ریزی و مدیریت راهبردی وزیر علوم از تشکیل کارگروه تخصصی متشکل از اعضای هیات‌علمی و نمایندگان معاونت‌های وزارتخانه برای اصلاح رویه‌های راهبردی مراکز تابعه خبر داد.

به گزارش روز یکشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، روح‌الله سهرابی با اشاره به تأکید وزیر علوم در خصوص اصلاح رویه‌های مدیریت راهبردی مراکز تابعه، تصریح کرد: طبق ابلاغ وزیر علوم در خصوص پالایش اسناد راهبردی دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری، اصلاحات شکلی و محتوایی باید با رویکردهای جدید وزارتخانه صورت گرفته و سپس اسناد نهایی به تأیید هیات‌ امنا برسد.

سهرابی در اجلاس دوروزه روسای دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی (۱۵ و ۱۶ دی) وجود خلأها و چالش‌ها در برخی اسناد راهبردی دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی را چنین ارائه کرد:

- پیاده‌سازی روش برنامه‌ریزی راهبردی کلاسیک بدون در نظر گرفتن آمایش (مزیت‌ها و پتانسیل‌ها و نیازهای منطقه) و مأموریت‌گرایی

- انتزاعی بودن متون و محتوای استفاده شده در اسناد (محتوای اسناد با شاخص‌های سنجش‌پذیر و برنامه‌ریزی عملیاتی فاصله جدی دارد)

- بی‌توجهی به مشکلات گذشته، نقاط شکست و موفقیت گذشته

- کثرت در راهبردها و برنامه‌ها و اقدامات، بدون در نظر گرفتن یک نظام یکپارچه (جوهره سند راهبردی، تعیین جهت‌گیری‌های اساسی و «بله» و «نه» گفتن به گزینه‌های راهبردی است)

- ناکافی بودن استدلال‌ها و شواهد برای برنامه‌های پیشنهاد شده و عدم نگاه تحولی

- بی‌توجهی به موضوعات نوظهور و آمادگی برای سناریوهای محتمل در حوزه علم و فناوری و نوآوری (بی‌توجهی به رویکرد آینده‌پژوهی)

- نبود مشارکت ذینفعان و همچنین وقت‌گذاری مناسب مدیران عالی

- استفاده نکردن از تحلیل‌های مالی (بودجه) و تشکیلاتی (منابع اداری و انسانی) که به برنامه‌ها و راهبردها متصل باشند

مشاور وزیر علوم در امور برنامه‌ریزی و مدیریت راهبردی با تأکید بر رویکرد کارگروه تشکیل شده، بیان کرد: هدف این کارگروه دخالت نیست و قرار است شیوه‌نامه‌ مختصری برای بهبود اسناد تهیه کند. شیوه‌نامه‌ای که بتواند از روزمرگی در طراحی برنامه‌ها و توسعه صرفاً کمی و کالبدی/فیزیکی جلوگیری کرده و دانشگاه‌ها را به تدوین برنامه راهبردی اجراپذیر و مبتنی بر عملیات، تحول راهبردی، ایجاد تفاوت نسبت به مسیر طی شده گذشته و در نهایت شفاف شدن بایدها و نبایدها راهنمایی کند.

سهرابی، در پایان ۹ ویژگی مطلوب را برای یک سند راهبردی برشمرد و برای هر کدام، نمونه‌های موفقی را از اسناد راهبردی واصله ارائه داد.

رونمایی از سامانه سخا

سامانه خدمات اشتراکی (سخا) دستاورد شرکت دانش‌بنیان مستقر در دانشگاه شهرکرد، در حاشیه اجلاس دوروزه روسای دانشگاه ها در محل سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران رونمایی شد. این سامانه با محوریت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با همکاری فنی دانشگاه شهرکرد طراحی و راه‌اندازی شده و همه دانشگاه‌ها و مؤسسات زیرمجموعه وزارت علوم به این سامانه متصل خواهند شد. هدف از طراحی سخا افزایش بهره‌وری، بهبود سطح و کیفیت خدمات رفاهی، افزایش درآمدهای دانشگاه‌ها و تعامل‌پذیری در مجموعه آموزش عالی است.

مدیر اداره فناوری و اطلاعات دانشگاه شهرکرد نیز ضمن نمایش تعدادی از قابلیت‌های نرم‌افزار سخا بیان کرد: این محصول حاصل تلاش شرکت دانش‌بنیان مستقر در شهرکرد است که بعد از بیش از ۱۰ سال مطالعه و بررسی علمی و دقیق طراحی و راه‌اندازی شده و با استفاده از این سامانه، منابع در دانشگاه شهرکرد به‌ صورت کامل مدیریت‌ شده‌اند.

به گفته معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم در دانشگاه‌ها امکانات گسترده‌ای وجود دارد که باید از ظرفیت آن‌ها استفاده کرد و سامانه‌ سخا در راستای مولدسازی منابع دانشگاه‌ها راه‌اندازی شده است.