تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۰

دمشق–ایرنا–در دیدار "الکساندر لاورنتیف"،نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور سوریه با "بشار اسد"،در دمشق،که از قرار معلوم برای رایزنی ادامه نشست ها میان مقامات ترکیه و سوریه انجام شد، رئیس جمهور سوریه "تامین منافع ملی"را اصلی ترین خواسته دمشق عنوان کرد و نشان داد که اسد برای رسیدن به این مساله کوتاه نمی آید.

به گزارش دفتر منطقه ای ایرنا در دمشق، بشار اسد در این ارتباط اظهار داشت: این دیدارها برای اینکه مثمر و نتیجه بخش باشد، باید بر اساس هماهنگی و برنامه ریزی قبلی بین روسیه و سوریه با هدف دست یابی به اهداف و نتایج ملموسی باشد. این اهداف و نتایجی که سوریه به دنبال آن است، باید بر اساس اصول ملی دولت و ملت سوریه بوده و مبتنی بر پایان دادن به اشغالگری و توقف حمایت آنکارا از تروریسم باشد.

لاورنتیف نماینده پوتین نیز در این دیدار گفت که «کشورش دیدار سه جانبه وزیران دفاع ترکیه، روسیه و سوریه در مسکو را مثبت ارزیابی می‌کند و معتقد است که پیگیری این دیدارها و توسعه آن ها در سطح وزیران خارجه مهم است.

به دنبال این دیدار سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز پنجشنبه گذشته اعلام کرد که، نشست وزرای امور خارجه روسیه، سوریه و ترکیه در حال تدارک است.

"ماریا زاخارووا" در عین حال گفت که تاریخ نشست میان "سرگئی لاوروف"، "مولود چاووش‌اوغلو" و "فیصل مقداد"، وزرای امور خارجه روسیه، ترکیه و سوریه هنوز مشخص نشده و ما در حال تدارک این نشست هستیم.

در همین راستا وزیر خارجه ترکیه نیز گفته که، احتمال دارد در عرض چند هفته آینده (ابتدای فوریه) با همتایان روسی و سوری خود گرد هم آید که در صورت انجام این دیدار، مقدمه ای برای دیدار سران سه کشور خواهد بود.

پیش از این "رجب طیب اردوغان" رئیس‌جمهور ترکیه گفته بود که تمایلی به طولانی شدن روند عادی‌سازی روابط با دمشق ندارد و به وضوح از احتمال و تمایل دیدار با همتای سوری خود خبر داده بود.

اما به رغم برگزاری نشست مشترک هفتم دی ماه وزیران دفاع سوریه - روسیه - ترکیه در مسکو و اظهارات پی در پی مقامات آنکارا، رییس جمهور سوریه بارها به انجام نشدن دیدار خود با "رجب طیب اردوغان" رییس جمهور ترکیه در شرایط و زمان کنونی و موکول کردن آن به پس از انتخابات آینده ریاست جمهوری ترکیه که در خرداد ماه سال آینده (۱۴۰۲) برگزار خواهد شد، تاکید و در عین حال از امکان دیدار مقامات دفاعی و امنتیتی دوطرف سخن گفته بود.

در حالی که "بشار اسد" رییس جمهور سوریه درخصوص پیشنهاد و درخواست چندباره "رجب طیب اردوغان" برای دیدار با وی، این موضوع را به صراحت به پس از انتخابات ریاست جمهوری خرداد ماه سال آینده موکول کرده، اما مقامات آنکارا پیگیر برگزاری این دیدار قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ترکیه هستند و این بار روس ها را واسطه کرده اند.

پس از نشست مشترک وزرای دفاع روسیه، سوریه و ترکیه در مسکو که با حضور مقامات امنیتی دمشق و آنکارا انجام شد، منابع ترکیه ای اعلام کردند که، در نشست مسکو دو طرف بر سر چند مساله به توافق رسیدند و منافع و شروط دمشق در نشست‌های پیشین در نظر گرفته شده و آنکارا با خروج کامل از سوریه و احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه موافقت کرده است. (چند سال است که هزاران نظامی ترکیه با ورود غیرقانونی و به بهانه مقابله با گروه های تروریست کُرد، بخش هایی از خاک سوریه را اشغال و عملا حامی گروه های تروریستی در شمال غرب سوریه بوده اند)

هرچند وزارت دفاع سوریه نیز در همان زمان دیدار وزیران دفاع این کشور و ترکیه در مسکو را مثبت ارزیابی کرده بود، اما هیچ اشاره ای به نشست سران دو کشور قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آینده ترکیه نکرده بود.

پس از برگزاری دیدار وزرای دفاع سوریه و ترکیه در مسکو و پیشنهاد مجدد اردوغان برای برگزاری دیدار میان روسای جمهور ترکیه و سوریه در روسیه، "میخائیل بوگدانوف" معاون وزیر خارجه روسیه نیز از این مساله استقبال و اعلام کرد که مسکو نگاه بسیار مثبتی نسبت به ایده رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه برای برگزاری دیدار میان روسای ترکیه، سوریه و روسیه دارد.

وی گفت که این پیشنهاد بسیار مثبت است و ما اکنون در حال رایزنی با دوستان سوری در این خصوص هستیم.

شرایط این روزها منطقه نشان می دهد که به دلیل نیاز مسکو – آنکارا به هم به ویژه در جنگ اوکراین و نقش دو طرفه ترکیه در این جنگ، آنکارا می خواهد از نفوذ مسکو در سوریه استفاده کند تا اردوغان بتواند امتیاز مثبتی قبل از انتخابات آینده ریاست جمهوری ترکیه بدست بیاورد و پیروز میدان باشد.

هم اکنون موضوع پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری برای اردوغان حیثیتی شده و وی که در سال های اخیر کارنامه موفقی در اداره ترکیه داشته در صدد می باشد تا این دوره را نیز ابتدا با پیروزی و سپس با موفقیت به پایان برساند ولی شرایط این روزهای ملتهب اقتصادی در ترکیه و برخورد با رقبای سیاسی معلوم نیست اردوغان را دوباره پیروز میدان کند یا نه؟

نکته مهم این است که به رغم رابطه خوب و راهبردی مسکو – دمشق بعید به نظر می رسد که اسد همانگونه که قبلا گفته با همتای ترک خود دیدار کند، مگر آن که در روزهای آینده نظر رییس جمهور سوریه که همان "تامین منافع ملی سوریه" می باشد، تامین شود.

برچسب‌ها