ساری- ایرنا- فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری گفت: طی ۱۰ ماهه امسال در راستای مقابله با زمین‌خواری، جنگل و مرتع‌خواری با رسیدگی یک‌هزارو ۴۱ فقره پرونده حفاظت و اجرای احکام قضایی ۳۵۹ هکتار از عرصه‌های طبیعی استان رفع تصرف و آزادسازی شده است.

سرهنگ مجید ذکریایی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران با توضیح این نکته که در ماده ۸۵ حفاظت و بهره برداری از عرصه های طبیعی ساخت و ساز و محصور کردن غیر قانونی جرم مشهود تلقی می شود که برابر قانون باید ورود پیدا کرد، افزود: در ۱۰ ماهه امسال برابر این ماده ۳۲۶ هکتار اراضی جنگلی و مرتعی رفع تصرف‌ شده است.

وی ادامه داد: همچنین با هماهنگی دستگاه قضایی و جهاد کشاورزی ۹۰ فقره احکام قضایی قلع و قمع عرصه های طبیعی استان عملیاتی شد که نتیجه آن خارج شدن ۳۳ هکتار از عرصه مرتعی و جنگلی از ید متصرفان است.

وی به ماموریت مهم یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران در حوزه مقابله با قاچاق چوب اشاره کرد و گفت: در ۱۰ ماهه امسال یک‌هزار و ۱۷۳ فقره پرونده حمل و نگهداری چوب های جنگلی و غیر مجاز به اندازه ۳۲۷متر مکعب کشف و ضبط شد.

وی با اشاره به این که در این مدت یکهزارو ۴۴۸ استر هیزم ( هر استر معادل ۶ دهم مترمکعب چوب است و در مورد هیزم نیز هر استر معادل یک متر مکعب فضایی است که هیزم اشغال می کند) کشف و ضبط شده است، اظهار داشت: همچنین در این مدت پنج هزار و ۷۵ کیلو گرم زغال قاچاق و تعداد ۱۵ باب کوره زغال غیرمجاز با دستور قضایی در استان تخریب شد.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری از کشف چهار هزارو ۱۰۰ کیلو گرم چوب تاغ که از استان های یزد ، خراسان شمالی و جنوبی و سمنان وارد استان شده است، خبر داد و گفت: امسال با تلاش ماموران یگان حفاظت حدود ۸۳۷ کیلو گرم خز قاچاق نیز کشف شد.

سرهنگ ذکریایی با بیان این که در اجرای طرح های بازدارنده مقابله با قاچاق چوب و دیگر محصولات جنگلی ۹۴۲ متخلف شناسایی و دستگیر شدند، ادامه داد: در ۱۰ ماهه امسال ۷۹۰ دستگاه خودرو حامل چوب قاچاق جنگلی توقیف و ۷۶ دستگاه تجهیزات از جمله اره موتوری کشف و ضبط شده است.

وی به دلایل جنگل خواری، تصرف و تغییر کاربری های زمین های کشاورزی در مازندران اشاره کرد و گفت: امروز سن قاچاقچیان چوب در استان به به زیر ۲۰ سال رسید ، اره موتوری شارژی شدند ، این موارد ریشه در آسیب شناسی بیکاری در استان دارد.

این مسوول حفاظت از عرصه طبیعی مازندران به وجود ۹کارخانه بزرگ سلولزی که روزانه حدود ۶ هزار متر مکعب چوب مصرف دارند ، اشاره کرد و گفت: اگرچه بخشی از این چوب ها از چوب های باغی است و از استان های مختلف کشور وارد استان می شود ، اما شاهد قاچاق چوب جنگلی در بیان این نوع چوب ها هستیم.

وی با بیان این که گشت های یگان حفاظت منابع طبیعی در محل دپو چوب در کارخانه نیز انجام می شود، گفت: امسال چندین مرکز خرید و فروش و دپوی چوب به دلیل وجود چوب های قاچاق در استان پلمپ شده است.

وی بر لزوم اقدامات پیشگیرانه برای رسیدن اهداف صیانت از عرصه های ملی و کشاورزی مازندران تاکید کرد و افزود: اگر امروز هجوم دامداران به مراتع را داریم ، تغییر کاربری غیر قانونی زمین کشاورزی در استان بیداد می کند به خاطر عدم حمایت از کشاورزان و تولید کنندگان است، دستور و دغدغه مسوولان ملی در حفاظت و صیانت سمعا و طاعتا ، اما امکانات نداریم ، نیرو نداریم ، ۷۰۰روستا همجوار جنگل های استان هستند که اصلا به آنان که حامیان اصلی در حراست از جنگل آنان هستند توجه نشدند، با یک هزار و۲۰۰ نیرو نمی توان کار حراست این سطح از جنگل را انجام داد.

وی به قاچاق چوب و مشکلات ناشی از آن در مازندران اشاره کرد و گفت: مجازات اصلا بازدارنده نیست ، ارزش زمین در مازندران به متری ۶۰ میلیون تومان هم رسید، وجود بنگاه املاک غیر قانونی که مانند قارچ در استان رشد کردند، عامل تصرف و تغییر کاربری غیر مجاز زمین های کشاورزی استان هستند.

آتش سوزی در دی ماه امسال به ۱۳۵هکتار از جنگل های شرق مازندران خسارت زد

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری درباره آتش سوزی عرصه های طبیعی در سال جاری گفت: در حالی که در ۹ ماهه امسال آتش‌سوزی در عرصه‌های جنگلی و مرتعی این استان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۶۰ درصد کاهش داشته است، اما در یک ماهه دی شاهد اتش سوزی در عرصه حدود ۱۳۵ هکتار بوده ایم.

وی با بیان این که افزایش دمای هوا ، کاهش بارندگی و انباشت لاشبرگ ها سبب گسترش حریق در عرصه هیا طبیعی در یک مااه دی ماه شده است، گفت: در ۹ ماهه امسال در مجموع ۳۲ فقره آتش سوزی در عرصه‌های مرتعی و جنگلی زیرپوشش اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری بوقوع پیوست که در جریان آن ۳۷ هکتار از این عرصه‌ها در آتش سوخت و دچار خسارت شدند اما فق در دی ماه امسال ۱۳ فقره آتش سوزی در شرق استان رخ داد که منجر به خسارت ۱۳۵هکتاری شده است.

ذکریایی به وجود رانش و تخریب جاده های جنگلی به عنوان یک مشکل اصلی درپی آتش سوزی های متعدد اشاه کرد و گفت: به همین دلیل انتقال نیرو و تجهیزات برای اطفای حریق در این مسرها با مشکل مواجه هستیم.

وی وجود دو بالگرد برای اطفای حریق را بسیار کمک کننده توصیف کرد و گفت: از آن جایی که عملیات اطفای حریق با بالگرد در شب مقدور نیست و جاده های جنگلی نیز وضعیت مناسبی ندارد، در اطفای حریق با معضل جدی مواجه هستیم.

سرهنگ ذکریایی عامل انسانی را علت اصلی بیشتر آتش سوزی های عرصه‌های جنگلی مازندران اعلام کرد و گفت: گرم‌تر شدن هوا، وزش باد گرم، بارش کم باران، سخت گذر بودن مناطق، ریزش برگ‌های خشک در کنار بی توجهی مسافران و گردشگران از دلایل اصلی وقوع آتش سوزی در عرصه های جنگلی این استان است.

وی گفت: امروز قوه قهریه پاسخگوی صیانت از عرصه های ملی نیست ، باید با آسیب شناسی، اقدامات پیشگیرانه از انفال را عملیاتی کنیم ، امروز درختان افتاده و شکسته در جنگل بلای جان شده است ، کارشناسان هم می گویند وجود این درختان یک فرایند طبیعی بازسازی جنگل ها است ، اما این آسیب ها راهکار عملیاتی نیاز دارد.

استان مازندران حدود ۲ میلیون و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.
برای حفاظت و مدیریت عرصه های طبیعی مازندران ۲ اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در ساری و نوشهر فعالیت دارند که منطقه ساری حدود ۷۱ درصد و نوشهر حدود ۲۹ درصد این عرصه ها را مدیریت می کند.در مجموع حدود ۵۴ درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل های هیرکانی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.

مازندران حدود ۴۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی دارد که در آنها سالانه بیش از هفت میلیون تن محصول تولید می شود. این استان در تولید ۱۵ نوع از محصولات کشاورزی و باغی هم رتبه اول تا سوم کشور را دارد ، ظرفیت این شرایط در حالی است که تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی و باغی در مازندران همچنان از چالش‌های مهم این استان محسوب می‌شود.

برچسب‌ها