اردبیل-ایرنا- مدیرکل امور عشایری استان اردبیل گفت: عشایر با وجود افزایش قیمت دام در بازار رغبتی به ادامه شغل دامداری ندارند و به تدریج از شغل دامداری خارج می‌شوند.

به گزارش خبرنگار ایرنا حاتم طهماس پور در جلسه امروز شورای عشایری شهرستان خلخال اظهار کرد: ادامه خشکسالی، حذف یارانه نهاده‌های دامی و ناتوانی در تهیه نهاده دامی به قیمت آزاد باعث ترک شغل دامداری از سوی۶۰ درصد از عشایر استان اردبیل شده ‌است.

مدیرکل امور عشایری استان اردبیل با بیان اینکه با وجود افزایش قیمت دام در بازار عشایر رغبتی به ادامه شغل دامداری ندارند، اضافه کرد: با وجود کاهش ۵۰ درصدی قیمت علوفه، مشکل تهیه نهاده‌های دامی به قیمت آزاد موجب شد که بسیاری از دامداران استان سال گذشته دام‌های مولد خود را در معرض فروش گذاشته و به تدریج از شغل دامداری خارج شوند.

وی افزود: سال گذشته ۲ هزار و ۲۰۰ تن نهاده دامی یارانه‌دار در بین عشایر استان توزیع شده بود که این میزان در سال جاری به ۲۶۰ تن کاهش یافت.

طهماس پور با اشاره به انتخاب اردبیل در سال ۲۰۲۳ به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای عضو اکو از برگزاری جشنواره بین‌المللی عشایر در استان اردبیل خبر داد و گفت: در صورت تامین منابع مورد نیاز از محل اعتبارات استانی جشنواره عشایر خلخال نیز در سال آینده برگزار می‌شود.

این مقام مسئول حرکت از دامداری سنتی به سمت دامداری مدرن، توسعه و ترویج پرورش گیاهان دارویی، گسترش صنایع دستی و راه‌اندازی بازارچه‌های فروش صنایع دستی عشایر را از اهداف و برنامه‌های اجرای طرح ایجاد تنوع شغلی در بین عشایر استان اردبیل در سال آینده اعلام کرد.

وی در عین حال گفت: ۹۰ دستگاه اجرایی باید در اجرای این برنامه با اداره کل امور عشایری استان همکاری کنند که تاکنون شاهد این همکاری نبوده ایم.

طهماس پور ادامه داد: بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که با وزارت نیرو امضا شده، تا پایان سال آینده همه عشایر استان اردبیل برای تامین برق مورد نیاز خود از تجهیزات پنل خورشیدی برای تامین برق مورد نیاز خود استفاده خواهند کرد.

مدیرکل امور عشایری استان اردبیل با اشاره به کاهش سهیمه آرد عشایری استان از ۴۵۰ تن در ماه به ۳۰۰ تن اظهار کرد: سال گذشته سهمیه آرد عشایر شهرستان خلخال ۲۰ تن در ماه بوده هم اکنون این رقم به ۱۳ تن در ماه کاهش یافته است.

طهماس پور همچنین از تلاش برای خرید یک دستگاه گریدر و یک دستگاه لودر برای به کارگیری در امر تسطیح، مرمت و رگلاژ راه‌های عشایری استان اردبیل گفت: با توجه به نداشتن صرفه اقتصادی رگلاژ برای پیمانکاران بخش خصوصی اداره کل امور عشایری استان تصمیم به خرید این ماشین آلات برای تسریع در کار مرمت راه‌های عشایری قبل از فصل کوچ در سال آینده گرفته است.

سید جواد یحیی‌زاده فرماندار خلخال هم در این جلسه خواستار اعلام آمار واقعی جمعیت عشایر این شهرستان از سوی اداره کل امور عشایری استان شد و گفت: در صورت داشتن اطلاعات و آمار درست از جمعیت عشایر، سطح خدمات ارائه شده به این قشر مولد کار در سال ۱۴۰۲ به مراتب بیش از سال جاری خواهد شد.

به گزارش ایرنا، عشایر استان اردبیل با بیش از ۱۳ هزار خانوار و با ۶۶ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت ۵.۴ درصد جمعیت استان و ۵.۶ درصد جمعیت عشایر کشور بوده و از ۲ ایل شاهسون و قره داغ و ۲ طایفه مستقل شاطرانلو و فولادلو تشکیل شده است.

عشایر استان اردبیل ساکن در ۱۱ شهرستان استان، دارای ۴۵ طایفه بوده و در ۵۷۲ قشلاق، ۲۳۷ ییلاق، هفت زیست بوم، ۵۱ سامانه، هزار و ۵۲۷ "ابه"(اقامتگاه موقت) زندگی می‌کنند.

عشایر استان اردبیل سالانه ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز، ۴۳ هزار و ۵۰۰ تن شیر، هزار و ۵۰۰ تن پشم، پنج هزار و ۴۰۰ تن پنیر، هشت هزار و ۱۰۰ تن محصولات باغی، ۹۲ هزار تن محصولات زارعی و ۲۳ هزار متر مربع صنایع دستی مانند فرش، گلیم و جاجیم تولید می‌کنند.

هم‌اکنون عشایر استان در بین ۱۲۰ ایل شناسنامه دار کشور در جایگاه سوم، از لحاظ مرتع در رتبه چهارم، تعداد دام در رتبه پنجم و از لحاظ جمعیت در جایگاه هشتم قرار دارد و یکی از ایل‌های بزرگ کشور محسوب می‌شود.

عشایر استان اردبیل نیمی از سال را در قشلاقات شمال استان و نیمی دیگر را در ییلاقات سبلان و ارتفاعات کوه‌های باغرو و بزغوش سپری می‌کنند و شغل اصلی آنها دامپروری بوده و به نگهداری ۱.۵ میلیون واحد دامی مشغول هستند.