زنجان - ایرنا - شهر زنجان در گره‌های کور ترافیکی گرفتار شده که با نزدیک شدن به ایام پایانی سال تشدید می‌شود و همین موضوع موجب سردرگمی و کلافگی شهروندان شده است.

به گزارش ایرنا، ترافیک شهری که در سالهای نه چندان دور از معضلات کلان شهرها به شمار می رفت امروز به شهرهای کوچک هم سرایت کرده و به معضلی با تبعات بسیار زیاد تبدیل شده که از جمله آن آزردگی روانی شهروندان و افزایش آسیب های اجتماعی مانند نزاع و درگیری‌ های خیابانی است.

با نیم نگاهی به عوامل موثر بر ایجاد ترافیک شهری و گره های کور در این بخش می توان به بافت فرسوده شهری، تجمیع مراکز خرید و تجاری و مطب های پزشکان در هسته مرکزی شهر، نبود وسایل نقلیه عمومی، راغب نبودن مردم برای استفاده از این ناوگان به دلیل ناکارآمدی آن، سرازیر شدن خودروهای شخصی به خیابانها به خصوص در ساعات خاصی از روز، نبود پارکینگ های عمومی در مناطق مختلف به خصوص مرکز شهر و رعایت نشدن قوانین راهنمایی و رانندگی اشاره کرد.

با توجه به گستردگی این دلایل می توان دریافت که حل این مشکلات در کوتاه مدت به تنهایی با ورود یک دستگاه یا بخشی خاص از یک سازمان ممکن نیست و باید برنامه ریزی بلند مدت با همکاری دستگاه های متولی در این زمینه صورت گیرد.

شهر زنجان نیز که در روزگار نه چندان دور به شهری با خیابانهای خلوت، هوای پاک و آسیب های اجتماعی کم مشهور بود امروز با خیابانهای شلوغ و پرتردد، گره های کور ترافیکی و مشکلاتی مانند آلودگی صوت و هوا مواجه است و بر اساس آمار دستگاه های ذیربط در زمره استانهای با نزاع و درگیری بالا قرار دارد.

حجم بالای ترافیک تقریبا در همه ساعات روز و در اکثر معابر شهر زنجان به ویژه در هسته مرکزی شهر وجود دارد که به کلافگی مردم منجر شده و راهکارهای مدیریت شهری مانند یک طرفه کردن خیابان ها و پیاده راه ساختن برخی معابر نیز به صورت موقت موثر واقع شده و نتوانسته است مشکل را به صورت ریشه ای حل کند.

شهر زنجان گرفتار در گره‌های کور ترافیکی

یکی از شهروندان زنجانی که پشت فرمان خودروی خود منتظر گشوده شدن راه برای ادامه مسیر است در گفت و گو با خبرنگار ایرنا این وضعیت را غیرقابل تحمل توصیف کرد و گفت: متاسفانه مامورانی هم که از سوی راهنمایی و رانندگی برای روان سازی ترافیک به کار گرفته شده اند، در گوشه ای از خیابان ایستاده و تنها نظاره گر ترافیک هستند و هیچ اقدامی در این خصوص انجام نمی دهند.

هادی بسطامی افزود: ماه های قبل فقط تعدادی از خیابان ها و مسیرهای منتهی به مرکز شهر و آن هم در ساعات خاصی از روز شاهد حجم بالای خودروها بود اما متاسفانه هم اکنون با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، این وضعیت را در اکثر خیابانهای شهر زنجان و تقریبا تمام ساعات روز و شب شاهد هستیم.

وی تاکیدکرد: ساعت ها ماندن در گره های ترافیکی با روح و روان انسان بازی می کند و هدر رفت وقت، هزینه و بسیاری از معضلات را به دنبال دارد.

ایمان علیجانی دیگر شهروندی که در حال پارک خودروی خود در یکی از خیابانهای منتهی به مرکز شهر است، گفت: با این ترافیک سنگین اگر با پای پیاده، مسیر خود را ادامه بدهیم سریعتر به مقصد می رسیم چون باز شدن این گره ها ساعت ها زمان نیاز دارد. یک شهروند: اگر فکری به حال این خیابانها و حل معضل ترافیک آنها نشود در آینده ای نه چندان دور این مشکلات دیگر حل نخواهد شد.

وی با بیان اینکه برای رفتن به مطب پزشک مجبور شدم به وسط شهر بروم، افزود: متاسفانه مطب اغلب پزشکان در مرکز و خیابانهای اصلی و پرتردد شهر واقع شده است و در این روزها که به پایان سال هم نزدیک می شویم و بیشتر مردم مشغول خرید و تدارک برای سال جدید هستند، حجم ترافیک چندین برابر شده است.

علیجانی تصریح کرد: اگر فکری به حال این خیابانها و حل معضل ترافیک نشود در آینده ای نه چندان دور این مشکل دیگر حل نخواهد شد چراکه خیابانها کشش ورود این همه وسیله نقلیه را ندارند و از طرفی بافت اصلی شهر فرسوده و دارای خیابانهای کم عرض و کوچه های باریک است.

بخشی از ترافیک شهری زنجان ناشی از مسایل فرهنگی و عادات نادرست شهروندان

خبرنگار ایرنا برای بررسی این موضوع به سراغ پلیس راهنمایی و رانندگی استان به عنوان مجری و متولی نظم و انضباط ترافیکی شهر رفت.

رییس اداره آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی فرماندهی انتظامی استان نیز ترافیک شهری را از معضلات اغلب شهرها از جمله زنجان دانست که برای حل بخشی از این مشکل باید علاوه بر دستگاه های مسوول، مردم نیز همت کنند.

سرهنگ مجید باقری افزود: مردم در این روزهای شلوغ تا حد امکان برای طی مسیرها، همپا و هم سفر شوند و از تاکسی های اشتراکی و وسایط نقلیه عمومی استفاده کنند.

وی با بیان اینکه بخشی از مساله ترافیک مربوط به مسایل فرهنگی و عادات نادرست در این حوزه است، یادآور شد: ورود عابران پیاده به مسیرهای سواره رو، طی مسیر در خطوط ویژه و رعایت نشدن برخی از قوانین راهنمایی و رانندگی از جمله عواملی است که شاید به نظر کوچک برسد ولی در عمل گاه مشکلات ترافیکی بزرگی را خلق می کند.

سرهنگ باقری استفاده از چراغ راهنمای خودرو و تعیین مسیر از سوی راننده قبل از رسیدن به تقاطع و چهارراه ها را از دیگر راهکارهای کاهش معضل ترافیک شهری دانست و گفت: راننده ای که قصد گردش به سمت راست یا چپ را دارد باید ۱۰۰ متر مانده به محل گردش، چراغ راهنمای خودرو را روشن کند تا عابران پیاده و خودروهای دیگر نیز از قصد راننده مطلع شوند.یک مقام انتظامی استان: بخشی از مساله ترافیک شهر زنجان مربوط به مسایل فرهنگی و عادات نادرست در این حوزه است که باید اصلاح شود.

وی افزود: تغییر مسیر ناگهانی به خصوص در تقاطع ها منجر به ترافیک های وسیعی می شود که بازگشایی آن زمان بر بوده و آثار این ترافیک تا چندین خیابان و کوچه های مجاور آن کشیده می شود.

سرهنگ باقری با بیان اینکه دردسرهای توقف و پارک های دوبله در هسته مرکزی شهر مضاعف است، افزود: با هماهنگی انجام شده با مقام قضایی خودروهایی که پارک دوبله کرده باشند با یدک کش ها به پارکینگ منتقل و اعمال قانون خواهد شد.

وی با درخواست از عموم مردم برای رعایت حق الناس، یادآور شد: توقف در مکانهای ممنوعه و پارک دوبله موجب بسته شدن یک خط عبور و مسدودی راه تردد خودروهایی نظیر اورژانس و آتش نشانی می شود که این امر نادیده گرفتن حقوق شهروندی و حق الناس است.

شماره گذاری روزانه ۲۴۰ تا ۲۵۰ دستگاه خودرو در زنجان

سرهنگ باقری یادآور شد: براساس آمار، روزانه بین ۲۴۰ تا ۲۵۰ دستگاه خودرو در زنجان شماره گذاری می شود که از این میزان، تعدادی خودروهای جدید و به معنی افزایش ترافیک شهری است.

وی افزود: خودروهای جدید در حالی به خیابانهای زنجان اضافه می شود که هیچ خودرویی از چرخه خارج نمی شود به طوریکه طی سالهای اخیر هیچ خودروی فرسوده ای از رده خارج یا اسقاط نشده است.

سرهنگ باقری با بیان اینکه هم استانی ها خریدهای نوروزی خود را برنامه ریزی کرده و به ساعات بعدازظهر و روزهای پایانی سال موکول نکنند، تاکید کرد: در زمان های مذکور هسته مرکزی شهر با ترافیک شدیدی مواجه می شود.

محدودیت هایی در حوزه ترافیک شهری زنجان برای ایام پایانی سال اعمال خواهد شد که البته ممنوعیت نیست.وی همچنین با اشاره به تدابیر اتخاذ شده برای کاهش حجم ترافیک شهر زنجان از دهه دوم اسفند ماه جاری از سوی شهرداری و نیروی انتظامی، گفت: محدودیت هایی در این حوزه اعمال خواهد شد که البته ممنوعیت نیست.

سرهنگ باقری یادآور شد: این محدودیت ها و برنامه ریزی هایی که برای افزایش تعداد اتوبوس های شهری و تاکسی ها اجرا خواهد شد تردد خودروها را در خیابانهای شلوغ شهر کاهش داده و دسترسی عموم مردم را به این مناطق تسهیل خواهد کرد.

روان‌سازی ترافیک از برنامه های در دستور کار شهرداری زنجان

شهرداری زنجان با توجه به ماموریت ها و رسالت های خود در صدر توجه شهروندان برای حل این مشکل قرار دارد و عموم مردم انتظار دارند مدیران این دستگاه برنامه ریزی و اقدام لازم و عاجل را در این زمینه داشته باشند.

شهردار زنجان در این باره گفت: روان‌سازی ترافیک شهری از برنامه های هدفگذاری شده برای روزهای پایان سال و به طور ویژه سال آینده است.شهردار زنجان: روانسازی ترافیک شهری از برنامه های هدفگذاری شده برای روزهای پایانی سال و به طور ویژه سال آینده است.

علیرضا فیروزفر بازگشایی معبر پادگان و ترمیم آسفالت خیابانها را از جمله این اقدامات دانست و افزود: ناوگان حمل و نقل عمومی نیز تقویت خواهد شد تا نیازی به استفاده گسترده مردم از وسایل نقلیه شخصی نباشد.

وی احداث تقاطع‌های غیر همسطح را نیز از راهکارهای رفع بخشی از مشکلات ترافیک شهر عنوان کرد و گفت: احداث چهار تقاطع غیر همسطح در میدان بسیج، میدان جهاد و مسیر آرامستان زنجان پیش بینی شده است ولی باید تحقیقات و مطالعات اصولی در این زمینه انجام و عملی شود.

شهردار زنجان کاستن از تمایل مردم به تردد در مرکز شهر را از دیگر راهکارهای بهبود ترافیک شهری دانست و گفت: باید با اجرای طرح های لازم مردم به استفاده از معابر دیگر ترغیب شوند که این امر نیازمند مشارکت دیگر دستگاه ها و ادارات است.

برآیند:

گره های کور ترافیکی امروزه به یکی از مشکلات و معضلات جدی شهروندان زنجانی تبدیل شده است که با نزدیک شدن به ایام پایانی سال تشدید می شود.

هرچند این مشکل به دلایل و عوامل مختلف باز می گردد اما شهروندان زنجانی انتظار دارند دستگاه های متولی از جمله شهرداری و پلیس برنامه ریزی لازم را برای حل این مشکل داشته باشند تا مردم با معضلات کمتری در هسته مرکزی شهر مواجه باشند.