به گزارش خبرنگار ایرنا، در مسیر جاده فیروزکوه بعد از عبور از منطقه مه آلود "گدوک" پشت رشته کوههای البرز شهری را می بینید که در میان رودخانه و کوه قرار گرفته است. پل سفید به عنوان مرکز شهرستان سوادکوه، از شمال به شهر زیرآب از جنوب به روستای ورسک از توابع دهستان عباس آباد دسترسی دارد.
یک مسیر جذاب دیگر سفر به این منطقه، سفر با قطار است که می توانید از تهران تا سوادکوه را با قطار سفر کنید و از حضور در مسیری ریلی برای خودتان خاطره ثبت کنید و از جاذبه های طبیعی و تاریخی این مسیر لذت ببرید. ایستگاه های راه آهن در سوادکوه هنوز بناهای قدیمی با معماری ۸۰ سال پیش هستند که در سفر با قطار به این منطقه می توانند برای شما جذاب باشند. فقط با قطار می توانید دورتادور کوه های کوچک و بزرگ سوادکوه را ببینید؛ بدون اینکه حس کنید قطار در حال طی کردن مسیری شیبدار است.
این شهر نام خود را از پلی تاریخی به همین نام گرفتهاست. این پل توسط شاه عباس صفوی ساخته شد و تا چند دهه گذشته، از مهمترین پل های مسیر فیروزکوه به قائم شهر بود.
پل سفید به شهر پله ها معروف است، گفته می شود به ازای هر نفر در پل سفید یک پله وجود دارد. قرار گرفتن این شهر در مسیر رودخانه تالار به آن موقعیت مکانی خاصی داده است. دریاچه شورمست به عنوان تنها دریاچه طبیعی سواد کوه در فاصله ۵.۵ کیلومتری شهر پل سفید قرار دارد. غار اسپهبد خورشید در ۱۹کیلومتری پل سفید یکی از جاذبه های این شهر است. از دیگر دیدنی های پل سفید می توان به غار کنگلو، پل ورسک، پل کلانتری اشاره کرد.
شهر در میان درهای که رودخانه تالار از خط القعر آن میگذرد قرار گرفته است و بستر شهر در دامنه کوهستانی و شیبدار واقع شده است. ساخت و سازها نیز به شکل پلکانی انجام گرفته است اما چیزی که موجب شهرت این شهر به شهر پلهها گردیده ساخت و ساز آن نبوده بلکه راه دسترسی و کوچههایی است که در دامنه شیبدار احداث شد و برای دسترسی به دلیل شیب زیاد ناچار موجب احداث پلههای کثیر در سطح شهر شده است.
۸۰ کوچه راه پلهای بیش از هشت هزار و ۱۱۲ پله در معابر عمومی وجود دارد که از ۳۰ تا ۵۰۰ پله در هر کوچه شمارش شده است که پله وجود دارد. و چنانچه دقیقتر بررسی شود شاید این شهر قریب به ده هزار پله دارد که این تعداد پله با آمار جمعیت شهر تطبیق و ملاحظه شده که به ازای هر شهروند یک پله وجود دارد و هم اکنون پلههای موجود به عنوان یک قابلیت گردشگری موجب رونق و توسعه شده است.
بر اساس آخرین سرشماری جمعیت حدود هشت هزار و ۸۰۰ نفر ساکنان این شهر هستند که با احتساب تعداد پله های شمارش شده به ازای هر شهروند آن یک پله وجود دارد.
در کنار جذابیت های جنگل و رودخانه که در مازندران بوفور وجود دارد پلسفید ویژگی فراتر از این جذابیت های طبیعی دارد که آن را از دیگر نقاط استان متمایز کرده استو. شهری با آب و هوای مطبوع و دل انگیز معتدل و نیمه مرطوب که آن را در فصل بهار به بهترین مکان برای سفر تبدیل کرده است تا مسافران در هر قدمی که در مسیر پله های آن بر می دارند مناظر دیدنی پیش پای خود را از جنگل و رودخانه مشاهده کنند.
جذابیت های ناشناخته پل سفید
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان سوادکوه این شهرستان را با ظرفیت های بالای گردشگری و تاریخی نام برد و گفت : راه آهن شمال، پل ورسک، سه خط طلا، برج لاجیم، قلعه کنگلو و غار اسپهبد خورشید مجموعه های تاریخی این شهرستان به شمار می روند که سالانه مبدا و مقصد بسیاری از مسافران و گردشگران می باشد.
محمد حمزه نژاد افزود: علاوه بر این مجموعه های تاریخی، وجود پله های قدیمی متعدد در شهر پلسفید که مسیر تردد شهروندان در نقاط مختلف این شهر می باشد بر جذابیت های بیشتر این منطقه افزوده است.
وی با اشاره به اینکه پله ها به عنوان بخشی از جذابیت های گردشگری پل سفید هنوز در میان مسافران و گردشگران ناشناخته است، گفت : براساس تاریخ شفاهی و مستندات مکتوب موجود سابقه و قدمت این پله به حدود یک هزار و ۵۰۰ سال قبل بر می گردد.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان سوادکوه افزود: ظرفیت های اقامتی شهرستان شامل دو هتل آپارتمان، یک مهمانپذیر، ۳۵۰ واحد خانه مسافر، دو اقامتگاه بوم گردی و دو پارک تفریحی و توریستی درمنطقه جوارم و آزادمهراست.
وی تعداد اتاق های این واحدهای پذیرایی را ۵۲۳ اتاق به تعداد سه هزار و ۳۸۸ تخت با ظرفیت ۲۱ هزار و ۲۲۸ نفر شب اقامت اعلام کرد.
حمزه نژاد افزود: پارسال ۱۵ هزار و ۴۱۴ نفر شب اقامت در مراکز اقامتی سوادکوه حضور یافتند.
وی ادامه داد: همچنین پارسال ۸۱ هزار و ۸۹۵ نفر از اماکن تاریخی و دیدنی سوادکوه بازدید کردند.
تلاش برای احیای پله های تاریخی
بنا به اطلاعات ارائه شده از سوی شهرداری پل سفید از سال ۱۳۳۴ از سوی وزارت کشور این منطقه شهر اعلام شده است اما تا پیش از این مصوبه وزارت کشور، پل سفید از زمان ساخت و فعالیت خط راه آهن شمال کشور از سال ۱۳۱۸ به عنوان شهر شناخته شد.
شهردار پل سفید به خبرنگار ایرنا گفت: علاوه بر عبور رودخانه تلار از این شهر و جذابیت های بصری که این موضوع ایجاد کرده است وجود پله های قدیمی متعدد در آن جزو خاص ترین جذابیت به شمار می رود.
محبوب خلیلی افزود: پل سفید به عنوان تنها شهر در کشور به شمار می رود که به اندازه تمام شهروندانش پله دارد.
وی ادامه داد : تعداد پله های پل سفید بیش از هشت هزار و ۳۰۰ پله است که از همان زمان ایجاد شهر ساخته و مورد استفاده قرار گرفته است.
شهردار پل سفید گفت : واقع شدن این شهر در عمق دره ای و شیب دار بودن مسیر کوچه ها و معابر باعث شده تا در زمان قدیم اهالی منطقه با ایجاد پله مسیر عبور و مرور ایجاد کنند.
وی از تلاش هایی برای حفظ و احیای پله های قدیمی به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری پل سفید خبر داد و گفت : از پارسال نوسازی پله ها در قالب ایجاد سنگفرش و رنگ آمیز آغاز شده است.
خلیلی افزود: همچنین برای معرفی پل سفید به عنوان شهر پله ها به گردشگران و مسافران در میدان اصلی شهر المان پله طراحی شده است.
وی ادامه داد: برای حفظ بافت و ترکیب سنتی و قدیمی پله های این شهر راه فرعی برای تردد ماشین ها احداث شد تا این امکان فراهم شود.