بندرعباس - ایرنا - رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی هرمزگان گفت: سید مرتضی آوینی خالق مستندهای ماندگار روایت فتح شهید شد تا حقایق دفاع مقدس و گفتمان مقاومت بماند، لذا ترویج گفتمان مقاومت از سوی جوانان هنرمند و متعهد ادامه مسیر این شهید است.

به گزارش ایرنا، سعید عبدلی‌زاده روز یکشنبه در یک نشست خبری با اشاره به فرا رسیدن بیستم فروردین سالروز شهادت سید شهیدان اهل قلم سید مرتضی آوینی اظهار کرد: شهید آوینی سرمایه فرهنگی ماندگار انقلاب اسلامی و پرچمدار هنر انقلاب است که با خلق آثار فاخر و به یادماندنی خود لقب «سید شهیدان اهل قلم» را به خود اختصاص داد.

وی، هنر انقلاب را ترسیم کننده اخلاق، عدالت و شرافت دانست و افزود: اگر بتوان چنین هنری را خلق و به درستی به جامعه معرفی و در خدمت اهداف انقلاب باشد، آن هنر ماندگار خواهد بود.

رییس حوزه هنری هرمزگان، در ادامه هفته هنر انقلاب اسلامی را فرصتی برای تبیین شاخصه‌های هنر انقلاب و معرفی تولیدات فاخر هنری هنرمندان دانست و گفت: ویژه‌ برنامه‌‎های هفته هنر انقلاب در هرمزگان از همین امروز با حضور هنرمندان در گلزار شهدا و تجدید میثاق با شهدای دوران دفاع مقدس آغاز می‌شود.

عبدلی‌زاده با بیان اینکه محور برنامه‌های گرامیداشت هفته هنر انقلاب در هرمزگان تبیین شاخص‌های هنر انقلاب اسلامی است، تجلیل و اهدای جایزه هنرمند برگزیده انقلاب به هنرمندان شاخص، متعهد و جریان‌ساز که در سال گذشته فعالیت‌های شایسته‌ای در حوزه انقلاب تولید کردند را یکی از برنامه‌های شاخص این هفته برشمرد.

وی از دیگر برنامه‌های شاخص این هفته را به برگزاری ویژه برنامه شب خاطره به مناسبت گرامیداشت سالروز نبرد سال ۶۷ به یاد حماسه‌سازان ناوچه سهند و سبلان و مروری بر آنچه هنرمندان انقلابی استان هرمزگان در سال گذشته تولید کرده‌اند، اشاره کرد.

بیشتر بخوانید:

رییس حوزه هنری انقلاب هرمزگان در این رابطه بیان کرد: سال ۱۴۰۱ برای حوزه هنری انقلاب اسلامی استان سال پُرباری در زمینه تولید آثار هنری از جمله تولید چهار مستند شاخص و مستند «کلاس مرگ» به کارگردانی آرش دهقانی از جوانان مستندساز هرمزگانی بود.

عبدلی‌زاده گفت: این مستند آرشیوی-تحقیقی که در مرکز مستند سوره حوزه هنری انقلاب اسلامی ساخته شده، به بازخوانی دوره‌ای تیره و پنهان از تاریخ کانادا و آمریکای شمالی (تغییر بافت فرهنگی و نژادی قاره آمریکا) می‌پردازد و از شبکه سوم سیما پخش شد.

این مسوول در حوزه فرهنگی هرمزگان ادامه داد: مستندهای «گُلزار» به کارگردانی غفور شهبازی با محوریت تاریخ محله تپه الله اکبر بندرعباس در سیزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار در جمع نامزدهای این جشنواره قرار گرفت و «برای بیرق» محمود شهبازی نیز دیپلم افتخار این جشنواره را به دست‌آورد و از شبکه‌های یک و مرکز خلیج فارس نیز پخش شد.

وی، تولید چند اثر فاخر در حوزه وحدت و مبارزه با استکبار در حوزه انیمیشن و افتخارآفرینی هنرمندان استان در حوزه تجسمی و حضور پنج اثر تجسمی در نمایشگاه ملی تجسمی جشنواره فجر و حضور گروه تئاتر خیابانی «شوشی و انگشتر» به کارگردانی حسن سبحانی مینابی در جشنواره تئاتر فجر را بخش دیگری از تولیدات هنری و افتخارات هنرمندان هرمزگان و حوزه هنری این استان برشمرد.

عبدلی‌زاده از دیگر تولیدات شاخص حوزه هنری در سال گذشته به تولیدات مکتوب از جمله کتاب «پروانه‌ای بر شانه‌های زمین» خاطرات «شهید عبدالحسین عمرانی» از شهدای دفاع مقدس به قلم زهرا نوری بشاکردی از کتاب‌های شاخص انتشارات تولید سوره مهر اشاره کرد.

رییس حوزه هنری هرمزگان همچنین گفت: در حوزه اجتماعی، حوزه هنری استان سه محور عمده را دنبال کرده است، به عنوان مثال در حوزه مکتوب، تولید ۱۰ عنوان کتاب در ۱۰ محله شهر بندرعباس آغاز شده که از این تعداد 2 کتاب در حوزه کودک و نوجوان و تعدادی از کتاب‌ها در حوزه تاریخ شفاهی و ادبیات داستانی محلات استان است.

وی حمایت از گروه‌های سرود محلات و روستاها، همکاری با قوه قضاییه و کانون اصلاح و تربیت، برگزاری شب خاطره ملی «روایت سهند» به میزبانی حوزه هنری استان هرمزگان و نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در منطقه یکم نیروی دریایی امامت نداجا، شب خاطره «جان فدا» در شهرستان میناب به مناسبت شهادت شهید سلیمانی، برگزاری هفت کارگاه‌ آموزشی تخصصی با حضور استادان تاریخ شفاهی و ادبیات داستانی و هنرهای تجسمی و تئاتر را بخش دیگری از فعالیت‌های مهم حوزه هنری استان در سال گذشته برشمرد.

تولیدات هنرمندان هرمزگانی قابلیت عرضه در عرصه‌های ملی و بین‌المللی دارند

به گفته رییس حوزه هنری هرمزگان؛ چهار عنوان کتاب دیگر نیز با موضوع تاریخ شفاهی چهار کانون تربیت نیروی انسانی در شهر بندرعباس از دیگر تولیدات سال گذشته حوزه هنری استان بوده است.

وی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه ارتقای سطح تولیدات هنرمندان به لحاظ کمی و کیفی در جهت‌دهی تولیدات آثار هنری و مکتوب بنا بر اقتضائات و زیست بوم فرهنگی هرمزگان در سالجاری خواهد بود، تصریح کرد: تولیدات هنرمندان این استان قابلیت عرضه در عرصه‌های ملی و بین‌المللی دارند، لذا کیفی‌سازی تولیدات هنری مهم‌ترین برنامه‌ حوزه هنری استان در حوزه تولید آثار هنری و مکتوب است.

عبدلی‌زاده یادآورشد: در صورت حمایت و جهت‌دهی مناسب برای ادامه فعالیت‌های آنان تولیدات شاخصی، فرهنگ و پیشینه تاریخی استان هرمزگان این فرصت را در اختیار هنرمندان این استان قرار داده که در سالجاری آثار هنری قابل توجهی تولید و در عرصه‌های ملی و بین‌المللی عرضه شوند.

رییس حوزه هنری هرمزگان در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: حوزه هنری انقلاب اسلامی به عنوان مرکز تخصصی تاریخ شفاهی در کشور شناخته می‌شود و بخش مهمی از فعالیت‌های خود را در حوزه ثبت و ضبط تاریخ شفاهی در زمینه‌های مختلف متمرکز کرده است.

وی با اشاره به اینکه از سال گذشته بخش دیگری به این واحد تحت عنوان دفتر هنر و ادبیات پیشرفت بود که تاریخ شفاهی فعالیت‌های پیشرفت حوزه در استان هرمزگان قرار دادیم، گفت: از پنج کتاب منتشر شده در سال گذشته، چهار جلد آن دارای ویژگی خاص بود و در واقع پرداختن به موضوعات محله‌های قدیمی و کمتر برخوردار شهر بندرعباس از شاخصه‌های مهم این آثار است.

عبدلی‌زاده در این رابطه به کتاب «جایی نزدیک او»؛ به قلم «اعظم پشت مشهدی» اشاره کرد که دربرگیرنده زندگی حقیقی آدم‌های ساده،گمنام و بی‌تکلف محله آیت‌الله غفاری بندرعباس از زمانی که کانون فعالیت‌های انقلابی و اعزام رزمندگان به جبهه بوده را با بیانی روایی و ادبیاتی دلنشین به تصویر کشیده است.

وی همچنین از کتاب «قرارگاه حاج باقر» به نویسندگی امیرحسین والا با موضوع خاطرات باقر نوری‌زاده غواص و جانباز هشت سال دفاع مقدس محله شیرسوم بندرعباس(پل خواجو) با محوریت مسجد حضرت ابوالفضل(ع) به عنوان یکی از پایگاه‌های مهم نوجوانان و جوانان دوران انقلاب و دفاع مقدس و نقطه کانونی پیشرفت و تعالی یک منطقه در استان هرمزگان نام برد که پیش از انقلاب اسلامی تاکنون محل تجمع و فعالیت بسیجیان و رزمندگان بوده است.

ضرورت تامین فضای زیرساختی حوزه هنری و متناسب‌سازی بودجه‌های فرهنگی هرمزگان

رییس حوزه هنری هرمزگان موضوع دیگر کتاب‌ها را مسجد امام رضا و مکتب الزهرا(س) محله کوی ملت و مسجد حمزه محله چاهستانی‌ها برشمرد و اضافه کرد: این کتاب‌ها در قالب طرحی با عنوان طرح توانمندسازی محلات نوشته و توسط حوزه هنری منتشر شده‌اند.

عبدلی‌زاده در بخش پایانی سخنان خود نیز با بیان اینکه ساختمان کنونی حوزه هنری استان یک پایگاه برای فعالیت فرهنگی و هنری هنرمندان جوان و پیشکسوت استان نیست، ابراز کرد: به مانند سایر ادارات حوزه هنری استان نیازمند فضای فیزیکی و زیرساختی است و امیدواریم این مشکل در سال جاری مرتفع شود.

وی خواستار اعتبارات متناسب‌سازی بودجه‌های فرهنگی با سایر بودجه‌های استان شد و اضافه کرد: با توجه به ظرفیت‌های موجود صنعتی و اقتصادی در استان می‌طلبد توانمندهای هنری استان هرمزگان مورد حمایت جدی بنگاه‌های اقتصادی قرار بگیرند.

به گزارش ایرنا، ۲۰ فروردین سالروز شهادت شهید مرتضی آوینی روز هنر انقلاب اسلامی نامگذاری شده است.

سیدمرتضی آوینی، بیستم فروردین سال ۱۳۷۲ در فکه و در حال ساخت مجموعه مستند و تلویزیونی روایت فتح، بر اثر برخورد با مین‌های باقیمانده از زمان جنگ به شهادت رسید. پیکر شهید سید مرتضی آوینی روز ۲۲ فروردین ۷۲ با حضور مقام معظم رهبری و هنرمندان و نویسندگان تشییع و در قطعه ۲۹ بهشت زهرا (س) به خاک سپرده شد.

شهید آوینی فیلم‌سازی را در اوایل پیروزی انقلاب با ساختن چند مجموعه درباره‌ غائله‌ی گنبد (مجموعه‌ی شش روز در ترکمن صحرا)، سیل خوزستان و ظلم خوانین (مجموعه‌ی مستند خان گزیده‌ها) آغاز کرد. اواخر سال ۱۳۷۰ «موسسه‌ فرهنگی روایت فتح» به فرمان مقام معظم رهبری تاسیس شد تا سید مرتضی به کار فیلم‌سازی مستند و سینمایی درباره دفاع مقدس بپردازد و تهیه‌ مجموعه‌ روایت فتح را که بعد از پذیرش قطع‌نامه رها شده بود، ادامه دهد.

سال‌های ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ دوران اوج فعالیت مطبوعاتی شهید آوینی است و آثار او در طی این دوره نیز موضوعات بسیار متنوعی را شامل می‌شود.