قزوین - ایرنا - بسیاری از جاذبه های طبیعی قزوین مانند آبگرم ها به دلیل کمبود زیرساخت ها و امکانات و عدم سرمایه گذاری سهم ناچیزی از جذب گردشگر و درآمدزایی و اشتغالزایی برای مناطق خود دارند.

به گزارش ایرنا، قزوین در حوزه گردشگری بیشتر به بناهای تاریخی همچون دولتخانه صفوی با سردرعالی قاپو و کاخ چهلستون درون آن، کاروانسرای سعدالسلطنه و قلعه تاریخی حسن صباح شناخته می شود با این وجود این دیار در زمینه گردشگری طبیعی نیز حرف های زیادی برای گفتن دارد اما این جنبه از گردشگری قزوین کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

با این وجود در کنار کمتر معرفی شدن این جاذبه ها و ناشناخته بودن شان، خلاء نبود زیرساخت ها و امکانات رفاهی اولیه در بعضی از آنها موجب شده تا سهم شان در جذب گردشگر به استان قزوین بسیار ناچیز باشد، به عنوان نمونه آبگرم یله گنبد با وجود نزدیکی به مسیر تردد قزوین-رشت به دلیل نداشتن زیرساخت های اولیه از جمله راه مناسب، سرویس بهداشتی و مکان های اقامتی سهم خاصی از گردشگر ندارد و با وجود خواص درمانی بالا و امکان جذب گردشگران فراوان هیچ تاثیری در اشتغالزایی و رونق اقتصادی منطقه خود نداشته است.

باید همین مثال را در خصوص آبگرم خرقان و همچنین جاذبه های طبیعی طارم سفلی که قطب نخست تولید زیتون ایران است نامید، مناطقی که از داشتن امکانات اقامتی همچون هتل و اقامتگاه های بوم گردی که خاص طبیعت گردان است، محروم هستند و علاوه بر آن در زیرساخت های اولیه همچون راه دسترسی و اینترنت نیز دچار کمبود و چالش هستند.

باید اذعان کرد ملزومات و امکانات مختص گردشگری طبیعی نسبت به سایر حوزه های گردشگری تخصصی متفاوت است و شاید این حوزه کمتر نیازمند امکانات و زیرساخت هایی مانند هتل های با ستاره بالا و مجتمع های گردشگری لوکس باشند با این وجود باید زیرساخت های اولیه و حداقل های لازم برای جذب گردشگر در آنها فراهم باشد، چیزی که در برخی جاذبه های طبیعی شاخص قزوین به چشم نمی خوردف این در حالی است که در سند چشم انداز و آمایش سرزمینی این استان، گردشگری به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه آن معرفی شده است.

نبود زیرساخت و امکانات اولیه مهم ترین مانع جذب گردشگر در جاذبه های طبیعی قزوین

ابراهیم میرزایی رئیس انجمن راهنمایان گردشگری استان قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: برای تقویت گردشگری طبیعی در استان فعالیت زیادی انجام داده ایم اما به دلیل فقدان امکانات و زیرساخت های لازم تلاش های ما آنچنان که باید نتیجه بخش نبوده است.

وی با بیان اینکه به صورت پراکنده در جاذبه های طبیعی استان تور گردشگری داریم اما بیشتر این تورها مربوط به کوهپیمایان و گردشگران تخصصی طبیعت گردی به شکل محدود است،افزود: خیلی از جاذبه های طبیعی استان مناسب مسافرت خانوادگی نبوده و از حداقل امکانات رفاهی برخوردار نیست.

این فعال گردشگری نبود زیرساخت و امکانات اولیه رفاهی را از مهم ترین موانع جذب گردشگر در جاذبه های طبیعی قزوین دانست و گفت: مثلا در آبگرم یله گنبد که از حیث گردشگری درمانی می تواند همپای سرعین باشد و در موقعیت جغرافیایی بسیار مناسبی در نزدیکی آزادراه قزوین-رشت قرار دارد هیچ گونه امکانات رفاهی خاصی برای گردشگران تعبیه نشده و فاقد زیرساخت های اولیه همچون راه ارتباطی مناسب، اماکن اقامتی و سرویس بهداشتی است و نظافت و بهداشت آن بسیار ضعیف است و به شکل مبتدی از سوی افراد بومی منطقه مدیریت می شود.

وی ادامه داد: در شهر آبگرم شهرستان آوج نیز به جز یک مکان کوچک با امکانات محدود امکانات و زیرساخت خاص دیگری وجود ندارد.

میرزایی همچنین گفت: در طارم سفلی نیز با وجود جاذبه های بکر گردشگری مانند باغات متراکم زیتون، دریاچه سد سفید رود و دربندهای فراوان امکانات و زیرساختی برای پذیرایی از گردشگران وجود ندارد و این مناطق سهمی از درآمدهای گردشگری ندارند.

این فعال گردشگری با بیان اینکه جاذبه های طبیعی قزوین کمتر شناخته شده و معرفی شده اند،افزود: با این وجود در صورت معرفی این جاذبه ها به مردم و نداشتن امکانات در آنها، پس از حضور گردشگران شاهد تبلیغ منفی خواهیم بود بنابراین نبود امکانات را باید مهم ترین مانع جذب گردشگر در این نقاط بدانیم.

وی با بیان اینکه وضعیت زیرساخت های گردشگری طبیعی در الموت به نسبت دیگر مناطق استان بهتر است اما کافی نیست،افزود: از ظرفیت هایی نظیر محصولات و آداب و رسوم مردم محلی برای جذب گردشگر در این مناطق استفاده نمی شود، مثلا جشنواره زغال اخته فقط برای یکسال در روستای هیر الموت برگزار شد و فقدان امکانات لازم همچون پارکینگ و سرویس بهداشتی نارضایتی گردشگران را به دنبال داشت و برای سالیان بعدی شاهد چنین رخدادی که به گردشگری الموت بسیار کمک می کرد، نبودیم.

رئیس انجمن راهنمایان گردشگری استان قزوین گفت: شاید کوهپیمایان برای سفرهای خود نیاز به امکانات خاصی نداشته باشند و با حداقل ها بسازند اما برای فعال سازی گردشگری طبیعی به شکل عام باید در کنار جاذبه های طبیعی امکانات رفاهی حداقلی مانند راه مناسب، اماکن اقامتی،سرویس بهداشتی و بازارچه های خرید وجود داشته باشد که آنرا در جاذبه های طبیعی قزوین مشاهده نمی کنیم.

آبگرمی که می توانست مانند سرعین شود

سید علی موسی نسب بخشدار کوهین که آبگرم یله گنبد در آن قرار دارد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: آبگرم یله گنبد فاقد زیرساخت های اولیه به ویژه راه دسترسی مناسب است و به همین دلیل امکان جذب گردشگر در آن چندان وجود ندارد.

بخشدار کوهین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: ۲ متقاضی سرمایه گذاری در آبگرم یله گنبد به تازگی از این مکان بازدید کردند اما آنان نیز مانند سایر متقاضیان به دلیل نبود راه ارتباطی مناسب از خواسته خود عقب نشینی کردند.

این مسوول گفت: در حال حاضر بیشتر افرادی که به آبگرم یله گنبد مراجعه می کنند گردشگران محلی هستند و اگر گردشگری خارج از منطقه و استان به این مکان بیاید به دلیل نبود راه ارتباطی مناسب و امکانات رفاهی و بهداشتی از سفر خود پشیمان خواهد شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر ۲ راه دسترسی به آبگرم یله گنبد وجود دارد که هر دو ناهموار و سنگلاخی هستند و برای ساماندهی و آسفالت آنها به طول هفت کیلومتر باید انجام شود که نیازمند ۲۰ تا ۳۰ میلیارد تومان صرف اعتبار است.

این مسوول گفت: آبگرم یله گنبد خوارص درمانی بالایی دارد که از سوی محققان اثبات شده و چیزی کم از آبگرم سرعین اردبیل ندارد اما فقدان امکانات و زیرساخت های اولیه در آن موجب شده تا از این امکان خدادادی برای درآمدزایی و اشتغالزایی استفاده نشود.

بیشتر بخوانید:

باز شدن پای سرمایه گذاران جدید به مناطق نمونه گردشگری استان قزوین

نادر محمدی معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در سال های اخیر برای تقویت زیرساخت های گردشگری طبیعی در استان تلاش های زیادی شده است و در منطقه نمونه گردشگری دریاچه اوان شاهد به بار نشستن این تلاش ها بوده ایم.

وی با بیان اینکه دریاچه اوان در الموت شرقی پربازدید ترین جاذبه گردشگری طبیعی قزوین به شمار می رود،افزود: پس از کش و قوس های زیاد در رابطه با نحوه جذب سرمایه گذار در این منطقه، در سال ۹۸ پس از چند مرحله فراخوان یک سرمایه گذار دارای اهلیت برای این دریاچه انتخاب شد که فاز نخست مجتمع گردشگری در این نقطه را راه اندازی کرده است.

این مسوول با بیان اینکه سرمایه گذار این منطقه نمونه گردشگری اقدام به ساخت و بهره برداری از واحدهای اقامتی در کنار دریاچه کرده است،افزود: ساماندهی و محوطه سازی حریم دریاچه نیز مجوزهای لازم را از سوی دستگاه های مربوطه از جمله محیط زیست دریافت کرده و به زودی از سوی سرمایه گذار آغاز می شود که در قالب آن پیاده راه سازی و ایجاد زیرساخت برای ورزش های آبی پیش بینی شده است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان قزوین در رابطه با زیرساخت های گردشگری طبیعی در شهرستان آوج نیز گفت: آوج به دلیل برخورداری از آبگرم ها، چشمه ها و صخره های طبیعی زیبا از ظرفیت های بالایی برای جذب گردشگر برخوردار است و در همین رابطه اقداماتی به منظور جذب سرمایه گذار برای تقویت زیرساخت های گردشگری در دستور کار است.

وی با بیان اینکه قرار است سرمایه گذاران جدیدی در مناطق نمونه گردشگری آوج به فعالیت بپردازند تا خلاء کمبود زیرساخت و امکانات در این مناطق از بین برود، ادامه داد: قرار است بخشی از اراضی منطقه نمونه گردشگری آبگرم برای ایجاد زیرساخت های گردشگری از جمله اماکن اقامتی و تفریحی و آبدرمانی به سازمان همیاری شهرداری های استان قزوین واگذار شود و همچنین در پی جذب سرمایه گذار برای ایجاد زیرساخت های گردشگری در محدوده پل معلق شاهدره آوج هستیم.

این مسوول در رابطه با پروژه های نیمه کاره گردشگری در آبگرم گفت: در سالیان گذشته چند پروژه در این شهر کلید خورد اما به دلایل مختلف به سرانجام نرسید،در همین رابطه پروژه هتل و مجتمع آبدرمانی الماس غرب این شهر با حدود ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی نیمه کاره رها شده و بدون نتیجه باقی مانده است.

وی در خصوص فقدان اقامتگاه های بوم گردی در مناطقی که دارای جاذبه های گردشگری هستند،افزود: اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان قزوین برای حمایت و تسریع در صدور مجوزهای لازم در زمینه راه اندازی اقامتگاه های بوم گردی در مناطق دارای ظرفیت از جمله آوج، کوهین و طارم سفلی آمادگی دارد.

محمدی افزود: مجوز ایجاد ۵-۶ اقامتگاه بوم گردی در شهرستان آوج صادر شده و در بخش طارم سفلی شهرستان قزوین نیز مجوز گردشگری طبیعی صادر شده و امیدواریم با جذب سرمایه گذاران بتوانیم شاهد جذب گردشگران به این مناطق باشیم.

این مسوول در رابطه با جاذبه طبیعی آبگرم یله گنبد در بخش کوهین شهرستان قزوین نیز گفت: در رابطه با امکان سنجی ایجاد ظرفیت های گردشگری در این منطقه مطالعاتی از سوی دو دانشگاه انجام شده است و فراخوان هایی برای جذب سرمایه گذار در سال های گذشته صادر شده که به دلیل نبود سرمایه گذار دارای اهلیت دوباره تجدید خواهد شد.

لازم به ذکر است، خبرنگار ایرنا به دلیل داشتن جاذبه های طبیعی فراوان در آوج برای تکمیل این گزارش تلاش کرد تا با سرپرست فرمانداری این شهرستان نیز به گفت و گو بپردازد که با وجود تماس ها و پیگیری های فراوان این کار میسر نشد.

رهاورد:

بدیهی است که اعتبارات دولتی برای ایجاد زیرساخت در مناطق دارای جاذبه های طبیعی محدود است و در این خصوص باید از توان و ظرفیت های بخش خصوصی بهره برد، با این وجود تلاش های انجام شده به منظور فراهم کردن زیرساخت و امکانات رفاهی در مناطق مستعد گردشگری طبیعی قزوین آنچنان که باید نتیجه بخش نبوده است.

به نظر می رسد باید همت مضاعف و یک عزم راسخ و جهادی را در زمینه جذب سرمایه گذار حوزه گردشگری طبیعی در مناطق دارای جاذبه و مستعد قزوین به عمل آورد و مشوق های مناسبی را برای سرمایه گذاران درنظر گرفت تا این مناطق از طریق رونق گردشگری شاهد اشتغالزایی و رونق اقتصادی باشند.