علی صیدی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: شروع نکردن به موقع تغذیه تکمیلی و یا نامناسب بودن آن، عادت و الگوهای نامناسب غذایی مانند مصرف چای همراه با غذا و یا بلافاصله پس از مصرف غذا که جذب آهن را به مقدار زیادی کاهش میدهد و یا استفاده از نانهایی که با خمیر ورنیامده تهیه شدهاند نیز میتواند موجب فقر آهن شود.
وی با بیان اینکه نوزادان کموزن (کمتر از ۲ هزار و ۵۰۰ گرم) از ۲ تا سه ماهگی ممکن است دچار کمبود آهن شوند، گفت: کودکانی که تغذیه تکمیلی برای آنها به موقع (پایان ماه ششم یا ۱۸۰ روزه) شروع نمیشود و یا اینکه در غذای کمکی آنها منابع غذایی حاوی آهن به مقدار کافی وجود ندارد دچار کمبود آهن میشوند.
صیدی با بیان اینکه کودکان ۲ تا پنج ساله به علت ابتلا به عفونتهای شایع دوران کودکی (اسهال و عفونتهای تنفسی) و آلودگیهای انگلی، هم در معرض کمبود آهن قرار دارند، گفت: کمخونی و فقر آهن در ۲ سال اول زندگی اثرات غیرقابل جبرانی بر رشد و تکامل مغزی کودک دارد.
وی اظهار کرد: تخلیه ذخائر آهن در بدن زنان به علت بارداریهای مکرر و با فاصله کمتر از سه سال نیز میتواند موجب بروز کمخونی فقر آهن در آنها شود.
صیدی یادآورشد: زنان در سنین باروری به ویژه زنان باردار، کودکان خردسال و نوجوانان از جمله افرادی هستند که بیشتر در معرض خطر کمبود آهن و کمخونی قرار دارند.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: دختران و پسران نوجوان به علت جهش رشد در دوره نوجوانی به آهن بیشتری نیاز دارند اما دختران به علت شروع عادت ماهیانه و خون ریزی در معرض خطر کمخونی قرار می گیرند.
وی، خستگی زودرس، سیاهی رفتن چشم، بیتفاوتی، سرگیجه، سردرد، بیاشتهایی، حالتتهوع، خوابرفتن و سوزنسوزن شدن دست و پاها را از علائم کمخونی ناشی از فقرآهن بیان کرد و گفت: این نشانه ها در مراحل پیشرفتهتر با تنگی نفس همراه با تپش قلب و تورم قوزک پا مشاهده میشود.
صیدی خاطرنشان کرد: آهن یک ماده مغذی مورد نیاز برای ادامه حیات و اساسیترین ماده اولیه برای ساختن گلبولهای قرمز خون است.
وی یادآور شد: بدن برای ساخته شدن گلبولهای قرمز خون، به مواد مغذی مختلفی مثل آهن، اسیدفولیک، ویتامین ب۶، ویتامین ب۱۲، ویتامین ث و پروتئین نیاز دارد که باید از طریق رژیم غذایی روزانه تامین شود.