به گزارش خبرنگار ایرنا، بیش از ۱۵ سال از آغاز پروژه احداث تالار مرکزی شیراز میگذرد. در سال ۱۳۸۵ بود که پروژهای تحت عنوان مطالعه و احداث ۱۵ مجتمع فرهنگی هنری در سطح کشور توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعریف شد و بهرغم اینکه در هر سه سفر رییس جمهور وقت احداث تالار مرکزی شهر شیراز به عنوان پروژه ملی تصویب شد اما به دلیل نبود زمین مناسب جهت احداث مجتمع اعتباری هم به این پروژه تخصیص داده نشد.
کلنگ زنی پروژه تالار مرکزی از سال ۹۰
در سال ۱۳۹۱ با حمایت استاندار وقت ۱۷ هزار و ۸۰۰ متر مربع از زمین سیلو متعلق به شرکت غله و وزارت صنعت معدن و تجارت جهت احداث پروژه در نظر گرفته شد و مصوبه هیات وزیران نیز جهت انتقال سند اخذ شد. پس از این تخصیص بلافاصله عملیات طراحی نقشهها و مراحل مناقصه توسط وزارتخانه و مهندسان مشاور انجام و شرکت کوپله که یکی از برترین شرکتهای ساختمانی به عنوان پیمانکار فعالیت خود را در سال ۱۳۹۲ با قراردادی سه ساله به مبلغ ۴۱۰ میلیارد ریال آغاز کرد اما با توجه به اینکه تمامی ۱۵ پروژه تحت یک عنوان و با یک کد پروژه تعریف شده بود هر اعتباری به پروژه تخصیص مییافت به پروژههایی با پیشرفت فیزیکی بالاتر اختصاص داده میشد و پروژه تالار مرکزی شهر شیراز به واسطه درصد پیشرفت کمتر اعتبار کمتری دریافت میکرد.
مجموعهای برای فعالیتهای هنری
تالار مرکزی شیراز در حال حاضر در زمینی به مساحت ۱۸هزار مترمربع و زیربنای ۲۰ هزار مترمربع در محل ساختمان قدیمی سیلوی شهر قرار دارد. همان گونه که گفته شد پروژه تالار مرکزی شیراز برای نخستینبار در سال ۱۳۹۰ کلنگزنی شد. برای این مجموعه سالن همایش ۲ هزار نفری با زیربنای چهار هزار مترمربع، گالری نمایش آثار هنری، اتاق مخصوص تمرین موسیقی و تئاتر، کارگاه ساخت دکور، کتابخانه تخصصی و فضای نگهداری ادوات موسیقی در نظر گرفته شده است و درصورت ساخته شدن، بزرگترین مجموعه فرهنگی شیراز خواهد بود.
آغاز مراحل نقشه برداری در سال ۹۲
پس از اولین کلنگزنی، مسئولان با توافقی یکسال و نیمه، در مهرماه ۱۳۹۲ از واگذاری پروژه به پیمانکار و آغاز مراحل نقشهبرداری آن طی قراردادی ۴۲۰ میلیارد ریالی سخن گفتند و مدت زمان تحویل پروژه را ۳۶ ماه برآورد کردند و این پروژه برای دومین بار کلنگزنی شد.
تخصیص ۹۰ میلیارد ریال در سال ۹۶
در سال ۱۳۹۵ اعتباری افزون بر ۷۰ میلیارد ریال برای ساخت آن پیشبینی شد و در مهرماه ۱۳۹۶ طی بازدید وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی از مراحل ساخت و ساز تالار مرکزی شیراز قول افزایش اعتبار داده شد و ۹۰ میلیارد ریال به این امر تخصیص یافت. در آن زمان مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت، بهزاد مریدی اعلام کرد که ساخت اسکلت بخش اول تالار و فونداسیون بخش دوم به اتمام رسیده است و هنوز عملیات ساخت بخش سوم آن آغاز نشده است.
همچنین در بازدید استاندار پیشین فارس، اسماعیل تبادار از تالار مرکزی پیمانکار این طرح اعلام کرد که این پروژه ۲۳درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و اعتبار این طرح در سال ۱۳۹۶، ۸۰ میلیارد ریال بوده است و با توجه به اینکه ساخت این مجموعه به اعتباری ۴۲۰ میلیارد ریالی (بنا بر ارزیابی به قیمت آن روز) نیاز دارد، تنها ۱۲۰ میلیارد ریال آن محقق شده و همچنان ۳۰۰ میلیارد ریال دیگر برای ادامه فعالیتها و پیشبرد آن نیاز است.
کمبود بودجه مالی در سال ۹۸
در فروردین ۱۳۹۸ مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در بازدید از این پروژه اعلام کرد: در حال رایزنیهای لازم هستیم تا برای تکمیل این طرح از راههای پیش بینی شده وارد شویم.
کمی بعد، در اردیبهشت ماه همان سال شهرداری شیراز برای ساخت تالار اعلام آمادگی کرد و دلیل توقف آن را کمبود بودجه مالی فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس عنوان کرد.
استاندار فارس نهم مردادماه ۹۹ در سفر رییس سازمان برنامه و بودجه به فارس خواستار تحقق منابع برای مجموعه فرهنگی تالار مرکزی شیراز شد و اعلام کرد: این پروژه قرار است از طریق مشارکت یا واگذاری به بخش غیردولتی واگذار شود و اقدامات لازم در این زمینه درحال انجام است.
پیرو سفر رییس سابق سازمان برنامه و بودجه، حسن نوروزی رییس وقت سازمان مدیریت و برنامهریزی استان فارس نیز ۲۳مردادماه سال ۹۹ از این پروژه ملی بازدید کرد. در این بازدید، افزون بر نظارت بر پیشرفت پیشرفت فیزیکی پروژه، بودجه و مسایل مالی آن نیز بررسی شد تا بتوان سازوکارها و جوانب پیشرفت آن را باز ارزیابی کرد.
در گزارشی که پس از این بازدید منتشر شد، عنوان شده که تا به امروز، مبلغ ۱۸۰ میلیارد ریال برای ساخت تالار مرکزی شهر شیراز هزینه شده و طبق برآورد مهندسان مشاور، برای تکمیل ساختمان این پروژه، اعتباری افزون بر ۸۰۰میلیارد ریال نیاز است؛ همچنین مشکلات پیش روی پروژه در حال احداث تالار مرکزی عدم تامین اعتبار لازم، پرداخت حقوق نیروهای مشاور پروژه از محل اسناد خزانه اسلامی و عدم انتقال سند و املاک موجود در طرح به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس عنوان شد و مقرر شد برای این طرح کد مستقل به منظور مشخص شدن سهم اعتبار تعریف شود.
متوقف شدن پروژه به دلیل نبود اعتبار
در همان سال مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس پیشبینی کرد که برای اتمام تالار مرکزی اعتباری افزون بر ۸۰۰میلیارد ریال نیاز است و گفت: بودجهای که از آغاز در نظر گرفته شده بود، طبق وعدههای پیمانکار در آن زمان عملیاتی نشد و منجر به طولانی شدن فرایند ساختوساز شده است.
بدین ترتیب کار ساخت تالار مرکزی شیراز و عملیات عمرانی مربوط به این پروژه با پیشرفت فیزیکی نامطلوب، حدود چهار سال تعطیل شد.
تالار مرکزی چشم به راه گشایشی تازه با سفر استانی دولت سیزدهم به فارس
این خود عامل اصلی عقب افتادن پروژه شد تا اینکه با رقم خوردن سفر دولت سیزدهم به استان فارس در ۲۲ مهرماه ۱۴۰۰ نوید تکمیل تالار مرکزی شیراز با تخصیص ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار داده شد. این خبر در میان یأس و ناامیدی حاکم بر فضای هنر و نگرانی هنرمندان شیراز از نبود زیرساختهای لازم برای ادامه فعالیتهایشان در این عرصه، اخبار مربوط به بازگشایی یا احداث مجموعههای هنری حائز اهمیت و امیدبخش بود و بارقههای امید را در دل هنرمندان شیراز زنده کرد.
نوید تخصیص ۲۰۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات سفر
محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سفر استانی دولت به فارس در بازدید از محل طرح تالار مرکزی شیراز اعلام کرد: مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات سفر آیت الله دکتر رییسی رییسجمهور به استان فارس برای تکمیل تالار مرکزی شیراز اختصاص یافت.
وی با بیان اینکه این پروژه ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و متاسفانه چندین سال است که کار ساخت آن متوقف مانده است، اظهارکرد: شیراز مهد هنر و فرهنگ ایران زمین است و بایستی متناسب با این جایگاه تاریخی زیرساخت های فرهنگی در این کلانشهر فراهم شود که ۲۰۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات سفر استانی رییس جمهور برای تکمیل تالار مرکزی شیراز اختصاص یافته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: ظرف سه سال آینده تالار مرکزی شیراز به بهره برداری خواهد رسید که پیگیری های لازم برای این مهم و تخصیص های سالانه انجام خواهد شد.
تکمیل تالار مرکزی نیازمند اعتبار
حالا این مکان همچنان در انتظار تخصیص اعتبار است؛ طبق برآورد مهندسان مشاور به واسطه تعدیل و تأخیرها مبلغ۲۰۰ میلیارد تومان جهت تکمیل ساختمان اعتبار مورد نیاز است.
اشکبوس پارسایی مسئول دفتر فنی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در رابطه با آخرین وضعیت این پروژه به خبرنگار ایرنا گفت: در سفر دولت سیزدهم به استان مصوب شد که مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان به تکمیل این پروژه اختصاص دهند. در سال اول ۱۹ میلیارد تومان و در سال بعد هم ۲۰ میلیارد تومان تخصیص داده شده است.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه پروژههای فرهنگی در برخی از استانها پیشرفت فیزیکی بالاتری داشتند اعتبارات دولت به سمت پروژهها در این استانها رفت و استان فارس نتوانست اعتبار مورد نیاز را دریافت کند.
پارسایی اضافه کرد: در آخرین جلسهای که برای بررسی آخرین وضعیت تالار مرکزی برگزار شد مقرر شد که از مصوبات سفر دوم سالی اعتباراتی به این پروژه اختصاص یابد تا شاهد بهرهبرداری از این پروژه در سال ۱۴۰۴ باشیم.
وی با بیان اینکه تالار مرکزی شیراز از سه ساختمان بهره میبرد، گفت: اسکلت یکی از ساختمانها کامل و دیوار چینی هم شده است؛ اسکلت یکی از سالن نیز ساخته شده و در حال نصب است اما برای ساخت یکی از ساختمانها نیاز به بودجه است. در واقع یکی از مهمترین مشکلات این پروژه عدم تأمین اعتبار مورد نیاز است.
پروژه تالار مرکزی شیراز در حالی به سرانجام نرسیده است که یکی از مهمترین مشکلات کنونی هنرمندان فارس در بخشهای مختلف کمبود زیرساختهای فرهنگی است. در حال حاضر زیرساختهای فرهنگی موجود پاسخگوی نیاز هنرمندان و علاقهمندان به هنر در این استان نیست و رونق هنر در شهر شیراز و استان فارس در گرو بهبود وضعیت زیرساختها است لذا ضروری است که تمهیدات اساسی و جدیتری در این زمینه اندیشیده شود.