به گزارش خبرنگار ایرنا، رودخانه تلار همواره از باران های به هنگام برای کشاورزی منطقه بسیار مفید است، اما به دلیل کم بارشی در بالا دست در حالی طی هفته جاری خشک شد که براساس اظهارات مسوولان شرکت آب منطقه ای مازندران، این که در فروردین ماه شاهد خشکی نیمی از طول این رودخانه باشیم، کم سابقه است.
این رودخانه در مسیر جنوب به شمال شعبه هایش را به هم پیوند می زند و با گذر از سوادکوه و سوادکوه شمالی، مرز آبی برای قسمت غربی شهر قائمشهر ایجاد می کند و پس از عبور از منطقه کیاکلا در قسمت غربی قریه عرب خیل به دریا میپیوندد.
حجم آب این رودخانه بزرگ حدود ۴۵۰ میلیون متر مکعب برآورد می شود که حدود ۳۶۰ میلیون متر مکعب به دریا می ریزد و بقیه در مسیر گذر به دریا مصارف کشاورزی دارد.
مدیرجهاد کشاوری شهرستان سواد کوه ضمن تایید خشک شدن بخشی از رودخانه تلار درعین حال گفت که حدود ۷۰۰هکتار از اراضی شالیزاری این شهرستان از چشمه ها و رودخانه تلار مشروب می شوند.
محمد علی سلیمانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به انجام شخم و شیار زمستانه و نشا کاری زودهنگام نسبت به سال های گذشته این شهرستان اشاره کرد و افزود: با توجه به پیش بینی هواشناسی مبنی بر کم بارشی، کشاورزان سوادکوه که در بالادست رودخانه تلار قرار دارند، به نسبت کشاورزان شهرستان های قائمشر و بخش کیاکلا کمتر دچار کم آبی هستند.
خشکی رودخانه تلار
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای مازندران ضمن تایید خشک شدن نیمی از رودخانه تلار به کاهش ۳۰ درصدی بارندگی ها و افت ۶۰ درصدی آوردهای رودخانه ای استان اشاره کرد و گفت: این کاهش ها زنگ خطری برای سپری کردن خشکسال ترین سال آبی که نه تنها کشاورزی را با مشکل مواجه خواهد کرد بلکه آب شرب را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
مرتضی نبی زاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان این که روان آب رودخانه تلار که فقط در زمان بارندگی ها و ذوب شدن برف در ارتفاعات است، توضیح داد: به همین دلیل کشاورزان بالا دست با سد کردن آب رودخانه ناشی از ذوب شدن برف، اجازه پایین آمدن آب را نمی دهند که البته این امر طبیعی است.
وی به کمبود سد برای جلوگیری هرز رفتن آب طی ۶ ماهه دوم سال در بالا دست بسیاری از رودخانه ها از جمله رودخانه تلار اشاره کرد و بیان داشت: در حال حاضر خشکی رودخانه تلار به حدی شدکه حتی آب زیست محیطی برای آبزیان احتمالی نیز جاری نیست.
وی با بیان این که مسوولان کشور و دولت باید برای توسعه زیر ساخت های استان مازندران که استانی با محوریت کشاورزی به خصوص تامین کننده ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور است باید برنامه ای جدی برای تامین آب مورد نیاز و مطمئن در شرایط بحرانی و خشکسالی داشته باشند، تصریح کرد: ساخت سد کسلیان که همه موارد اداری و مجوزهای زیست محیطی آن نیز گرفته شده است باید زودتر شروع شود تا کشاورزانی که آب کشاورزی را از رودخانه تلار تامین می کنند، با مشکل مواحه نشوند.
نبی زداده به بحران کم آبی و نوبت بندی زودهنگام آب کشاورزی در مازندران اشاره کرد و گفت: کشاورزان باید مدیریت آب را با همکاری و مشارکت جدی انجام بدهند تا بتوانیم از این بحران گذر کنیم.
وی تصریح کرد: طبق بررسی های صورت گرفته تا پایان اسفند میزان آورد رودخانه های مازندران در مقایسه با بلندمدت ۶۵ درصد کمتر شده و این میزان برای استانی که اقتصادش برپایه کشاورزی است بسیار نگران کننده است.
شرکت آب منطقه ای مازندران اعلام کرد که بیشترین ناحیه خشکسالی از سمت شرق به غرب استان است، بر اساس آمار رسمی هواشناسی مازندران کاهش بارندگی، طبق آمار رسمی هواشناسی میانگین بارش باران سال ۱۴۰۱ مازندران ۳۷۲ میلیمتر بوده که این آمار نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که ۶۴۰ میلیمتر بوده، حدود ۴۲ درصد کمتر و نسبت به سال ۱۴۰۰ که ۶۱۳ میلیمتر بوده، حدود ۴۰ درصد کاهش داشته است.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود.
کشت برنج در مازندران به طور معمول با شخم و شیار، خزانه گیری و آب تخت کردن شالیزار از ماه اسفند آغاز شد و به طور معمول در اواخر ماه فروردین به مرحله نشاء می رسد.
در حال حاضر طبق اعلام سازمان جهاد کشاورزی مازندران حدود ۱۰ درصد از ۲۱۵هزار هکتار از اراضی شالیکاری استان نشا کاری شده است.