ساماندهی تخصیص آب کشاورزی، مطالبه شالیکاران محمودآبادی از مسوولان

ساری- ایرنا- شالیکاران روستای معلم کلای محمود آباد و دیگر نقاط مازندران با بیان این که، با وجود گذشت حدود یک ماه از نشاء سنتی و مکانیزه برنج در استان اما به دلیل کمبود آب و تخصیص قطره چکانی آن همچنان در حسرت کشت قرار دارند از مسوولان امر برای رفع این چالش درخواست کمک کردند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، آنان درتماس باخبرگزاری ایرنا مرکز مازندران خواستند که صدایشان را به گوش مدیران حوزه آب منطقه ای و وزارت نیرو برسانیم و این شالیکاران ضمن گلایه از روند توزیع منابع آبی، خواستار توجه جدی مسوولان امربه وضع آب کشاورزی برای شالیکاری شدند.

با این حال اواخر فروردین ماه گزارش وخامت تنش آبی مازندران با خشکی رودخانه تلار و کاهش دبی آب رودخانه هراز که همواره از باران های به هنگام برای کشاورزی منطقه بسیار مفید بوده است، به دلیل کم بارشی در بالا دست، منتشر و اکنون در حدود ۱۰ روز با توقف کامل رها سازی آب از سد شهید رجایی، رودخانه تجن ساری نیز کاملا خشک شده است.

از سوی دیگر خطرات کاهش بیش از حد حجم آب موجود سد شهید رجایی ساری و بسته شدن خروجی این سد از این جهت مهم است که هنوز شالیزار های پایین دست واقع در شهرستان های ساری و میاندورود که بیشترین کشت ارقام پرمحصول را دارند، موفق به آب تخت کردن زمین هایشان نشدند.

میانگین ذخیره آب سدهای مازندران این روزها کاهش حدود ۷۰ درصدی را نسبت به مدت مشابه چنین روزهایی در سال گذشته نشان می‌دهد؛ وضعیتی که نشانگر عمیق شدن ریشه خشکسالی و به خطر افتادن محور اصلی اقتصاد استان یعنی کشاورزی به خصوص شالیکاری است.

طبق آمار جهاد کشاورزی مازندران حدود۸۰ هزار هکتار از اراضی باغی و زراعی شرق استان با تنش کم آبی و خشکسالی مواجه شده است، موضوع بسیار نگران کننده نیز گسترش خشکی در دشت ۱۱۰ هزار هکتای هراز در منطقه مرکزی واقع در پنج شهرستان بابل، آمل، محمودآباد، فریدونکنار و بابلسر است، چراکه طبق اظهارات رسمی جهاد کشاورزی با کاهش روان آب رودخانه هراز، حدود نیمی از شالیکاری این دشت در معرض تنش آبی و خشکی قرار گرفت.

کاهش روان آب رودخانه هراز و طولانی شدن زمان نوبت بندی برای رها سازی آب این رودخانه به عنوان مهم‌ترین و بزرگ‌ترین رودخانه مازندران سبب شد تا پمپ آب چاه‌های نیمه عمیق شالیزارهای پایین دست دشت هزار از ابتدای فعالیت شالیکاری روشن شود.

استان مازندران با داشتن ۴۶۰ هزار هکتار زمین های زراعی و باغی سالانه ۷۲ نوع محصول کشاورزی را تولید می کند که با تولید بیش از ۹۵۰ هزار برنج سفید، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن مرکبات و ۸۰ هزار تن آبزیان رتبه نخست کشور را دارد
کاهش ۴۰ درصدی بارندگی، ۵۰ درصدی روان آب های رودخانه های دائمی و همچنین کم شدن حدود ۶۰ درصدی ذخایر آبی پشت سدها و آب بندان های مازندران، باعث بروز تنش آبی دراین استان شده است به‌گونه ای که مناطق شرقی با کمبود شدید آب در بخش کشاورزی مواجه اند و همین امر نیز شرکت آب منطقه‌ای را برآن داشت تا طرح نوبت بندی منابع آبی استان را حدود یک ماه زودتر آغاز و جهادکشاورزی نیز اخطار کم آبی صادر کند.

شالیکاران محمودآباد: آب برای کشت برنج نداریم
کاهش بارندگی و تغییر الگوی بارش، کم شدن دبی آب رودخانه‌ها، پایین رفتن ایستایی آب های زیر زمینی و پیش روی جبهه آب شور به جبهه آب شیرین در سواحل نشانه های پیش روی خشکسالی در استان مازندران است.

بر اساس آمارهای رسمی، توان بالقوه آب مازندران در حد ۶ میلیارد و ‌ ۶۰۰ میلیون مترمکعب است که از این مقدار چهار میلیارد و ‌ ۹۰۰ میلیون مترمکعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است. به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ۵۵۰ میلیون مترمکعب آب در بخش آب های سطحی و یک میلیارد و ‌ ۳۵۰ میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و بقیه آب سطحی طی سال به صورت هرز به دریا می ریزد.
آمارهای هواشناسی و شرکت آب منطقه ای مازندران از کاهش بارندگی در ارتفاعات و دشت ها و تغییر الگوی بارندگی از نم نم باران به بارش های سیل آسا و در اصطلاع علمی باران های غیرموثر در مازندران نشان می دهد که خشکسالی در استان رخنه کرده است.

۱۰۰ هکتار زمین در روستای معلم کلا محمود آباد زیر کشت برنج نرفته است

عضو شورای روستای معلم کلا در شهرستان فریدونکنار گفت: اراضی کشاورزی این شهرستان تحت تاثیر وضعیت کم آبی و خشکسالی امسال با مشکلات زیادی روبرو است.

وی ادامه داد: در حال حاضر ۱۰۰ هکتار از اراضی شالیزاری این روستا و روستای همجوار تحت تاثیر این تنش آبی قرار دارد و همچنان کشاورزان نتوانستند این اراضی را به زیر کشت ببرند.

این فرد معلم کلایی گفت: با توجه به اینکه فصل نشای شالی در اکثر نقاط استان مازندران انجام شد اما مشکلات کم آبی در معلم کلا و برخی روستاهای پایین دست منطقه باعث شده تا نتوانیم این زمین ها را به زیر کشت محصول ببریم.

عضو شورای اسلامی روستای معلم کلا ادامه داد: کشاورزان منطقه از مسوولان استان درخواست کردند با رهاسازی آب به مدت ۴۸ ساعت فرصت و امکان نشای شالی را برای مردم این منطقه فراهم کنند.

یکی از کشاورزان روستای معلم کلا نیز گفت: به دلیل نبود آب و خشکسالی، کشاورزان منطقه مجبور به رها کردن شالیزارهای خود شدند و نتوانستند عملیات آب تخت زمین را انجام دهند.

یاسر شکری افزود: در جلسه ای که با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مسوولان ذیربط برگزار شد کلیه کشاورزان منطقه از آنها خواستند با رهاسازی آب مدت ۲ روز امکان فرصت کشت شالی را برای مردم ایجاد کنند.

وی اظهار داشت : با وجود اینکه در اکثر مناطق مازندران مرحله نشای شالی انجام شده است اما به دلیل عدم تحقق وعده مسوولان برای رهاسازی آب هنوز این کار در این منطقه انجام نشده است و همچنان کشاورزان چشم انتظار پاسخگویی مسوولان به این مطالبه آنها هستند.

این شهروند مازندرانی گفت: در صورت آبرسانی چندساعته به زمین های کشاورزی به روستای پایین دست این منطقه، کشاورزان قادر خواهند بود عملیات آب تخت و نشا را انجام دهند و مابقی مراحل کشاورزی از طریق آب چاه انجام خواهد شد.

شالیکاران محمودآباد: آب برای کشت برنج نداریم

خشکسالی واقعیت تلخ اما واقعی در مازندران

باورش سخت باشد اما این یک واقعیت تلخ و غیرقابل انکار بوده که مازندران سرسبز چند سالی با پدیده خشکسالی مواجه شده و پیش‌روی آن به‌ویژه در سال زراعی جاری بخش‌های وسیعی از این استان را درگیر کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، خشکسالی، یک رویداد و یا واقعه اقلیمی است که خصوصیات آن بستگی به مدت، استمرار، شدت و وسعت منطقه تحت تاثیر و تسلط آن دارد که می تواند کوتاه و کمتر زیانبخش یا طویل المدت و کشنده باشد.

بدون شک خشکسالی یکی از بدترین دشمنان طبیعی انسانی به‌شمار می آید، آغاز آن غافلگیرکننده، پیشرفت آن موذیانه و اثرات آن می تواند بسیار مخرب باشد، به همین علت به زلزله خاموش لقب گرفته است.

خشکسالی به خشکسالی هواشناسی، کشاورزی، هیدرولوژیکی (ذخیره آبهای سطحی و زیرزمینی) و خشکسالی اقتصادی و اجتماعی تقسیم بندی می شود.

بر اساس آمارهای رسمی، توان بالقوه آب مازندران در حد ۶ میلیارد و ‌ ۶۰۰ میلیون مترمکعب است که از این مقدار چهار میلیارد و ‌ ۹۰۰ میلیون مترمکعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است.

به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ۵۵۰ میلیون مترمکعب آب در بخش آب های سطحی و یک میلیارد و ‌ ۳۵۰ میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و بقیه آب سطحی طی سال به صورت هرز به دریا می ریزد.

تاکنون ۲ سد بزرگ شهید رجایی و البرز و هشت سد کوچک با ظرفیت ۳۲۴ میلون مترمکعب و ۸۰۰ قطعه آببندان با ظرفیت ۳۵۰ میلیون متر مکعب در مازندران ایجاد شد که مهار آبهای سطحی توسط سد ها کمتر از ۱۱ درصد است.

باوجود اهمیت آب در فعالیت های کشاورزی، به دلیل مهار نشدن و کنترل این منبع و نیز یکپارچه نشدن این اراضی، بخش مهمی از اراضی کشاورزی مازندران در پاییز و زمستان در وضعیت غرقاب است.

استان مازندران با داشتن ۴۶۰ هزار هکتار زمین های زراعی و باغی سالانه ۷۲ نوع محصول کشاورزی را تولید می کند که با تولید بیش از ۹۵۰ هزار برنج سفید، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن مرکبات و ۸۰ هزار تن آبزیان رتبه نخست کشور را دارد.

کاهش بارندگی و تغییر الگوی بارش، کم شدن دبی آب رودخانه‌ها، پایین رفتن ایستایی آب های زیر زمینی و پیش روی جبهه آب شور به جبهه آب شیرین در سواحل نشانه های پیش روی خشکسالی در استان مازندران است.

شالیکاران محمودآباد: آب برای کشت برنج نداریم

آمارهای هواشناسی و شرکت آب منطقه ای مازندران از کاهش بارندگی در ارتفاعات و دشت ها و تغییر الگوی بارندگی از نم نم باران به بارش های سیل آسا و در اصطلاع علمی باران های غیرموثر در مازندران نشان می دهد که خشکسالی در استان رخنه کرده است.

کاهش ۴۰ درصدی بارندگی، ۵۰ درصدی روان آب های رودخانه های دائمی و همچنین کم شدن حدود ۶۰ درصدی ذخایر آبی پشت سدها و آب بندان های مازندران، باعث بروز تنش آبی دراین استان شده است به‌گونه ای که مناطق شرقی با کمبود شدید آب در بخش کشاورزی مواجه اند و همین امر نیز شرکت آب منطقه‌ای را برآن داشت تا طرح نوبت بندی منابع آبی استان را حدود یک ماه زودتر آغاز و جهادکشاورزی نیز اخطار کم آبی صادر کند.

طبق گزارش مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی، بارش تجمعی کشور در سال زراعی ۱۴۰۱ - ۱۴۰۰ به ۱۸۰ میلی متر رسید که نسبت به سال زراعی گذشته ۲۳ درصد افزایش و نسبت به بلندمدت نرمال ۲۳.۹ کاهش داشت بارش تجمعی سال در تمام استان های کشور به استثنای استان هرمزگان کمتر از نرمال بود کمترین کاهش بارش نسبت به نرمال با ۸.۹ در چهارمحال و بختیاری و بیشترین کاهش بارش نیز با ۱.۶۱ در استان ایلام ثبت شده است.

در سال زراعی ۱۴۰۱ ۱۴۰۰ دمای متوسط کشور و تمام استان ها بیش از نرمال بود استان های ایلام، خوزستان بوشهر فارس، هرمزگان، کرمان سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی بیشترین انحراف مثبت دما نسبت به دمای میانگیی بلند مدت را تجربه کردند

با توجه به بی هنجاری منفی بارش و کم بارشی، حاکم شاخص خشکسالی برای بازه های مختلف زمانی بیانگر رخداد خشکسالی هواشناسی متوسط تا بسیار شدید در بیشتر اغلب استانهای کشور است و نیز شاخص خشکسالی که از ترکیب کمیت های دما و بارش محاسبه می. شود برای بازه های مختلف سه ماهه تا سالانه بیانگر رخداد خشکسالی متوسط تا بسیار شدید در اغلب استان های کشور است.

نمودار مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور نشان می دهد که تا پایان اسفندماه پارسال، ۶۹.۹ درصد از مجموع مساحت مازندران تحت تاثیر خشکسالی بسیار شدید، ۱۸.۷ درصد در معرض خشکسالی شدید، ۷.۷ درصد خشکسالی متوسط، ۲.۵ درصد در معرض خشکسالی خفیف و ۱.۲ درصد نیز در حد نرمال است.

همچنین طبق گزارش این مرکز، در سطح حوزه آبریز اصلی دریای مازندران ۴۳.۸ درصد از مجموع مساحت در معرض خشکسالی بسیار شدید، ۳۲.۷ درصد در خشکسالی شدید، ۱۳.۹ درصد خشکسالی متوسط، ۶.۴ درصد خشکسالی خفیف و ۲.۱ درصد نیز در محدوده نرمال قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha