به گزارش خبرنگار ایرنا، آمارهای موجود بیانگر آن است که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد زوج های ایرانی با چالش ناباروری مواجه هستند.
بنا بر اعلام متخصصان امر اختلالات آناتومی در زنان، افزایش سن بارداری، ازدواج دیرهنگام، فاصله طولانی بین ازدواج و بچه دار شدن یا فاصله بیش از حد بین فرزند اول و دوم میتواند منجر به کاهش توانایی باروری زوجها شود.
متولیان امر در کشور طی سال های گذشته تلاش کرده اند با راه اندازی مراکز ناباروری و به کارگیری مجربترین متخصصان این حوزه، امید زوجین را برای بچه دار شدن زنده کنند که با وجود افزایش مراجعه کنندگان موفقیت هایی نیز حاصل شده است.
بر اساس اعلام سعید کریمی معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۳۰ مرکز سطح ۲ درمان ناباروری در سطح کشور فعالیت می کنند و براساس نتایج پزشکی حدود ۸۵ درصد موارد ناباروری در مراکز سطح ۲ قابل درمان است.
به گفته این مسوول، بر اساس قانون جوانی جمعیت، هر دانشگاه علوم پزشکی باید یک مرکز سطح ۲ درمان ناباروری داشته باشد و هم اکنون ۱۰۳ مرکز ناباروری سطح سه در کشور فعال است.
در زمان حاضر یک مرکز ناباروری در سطح استان فعالیت می کند که از زمان راه اندازی تاکنون توانسته است خدمات مناسبی را به گروه های هدف خود ارائه کند و امید آنها را در رسیدن به آرزوهای خود زنده نگه دارد.
تولد ۳۸۰ نوزاد در مرکز ناباروری زنجان
مسوول مرکز ناباروری آی وی اف(IVF) مرکز آموزشی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: این مرکز، فعالیت رسمی خود را از اردیبهشت سال ۹۴ آغاز کرد و تاکنون تولد ۳۸۰ نوزاد با استفاده از روش های "آی وی اف و میکرو اینجکشن" از جمله فعالیت های ثمر بخش این مرکز بوده است.
دکتر فرناز محمدیان یادآوری کرد: روش آی وی اف (IVF) از جمله پیشرفت های شگفت انگیز در علم ناباروری است و تحت عنوان باروری در محیط آزمایشگاه شناخته می شود.
محمدیان افزود: فضای فیزیکی مرکز ناباروری زنجان کاملا مناسب است و تجهیزات و روشهای پیشرفته در این مرکز مورد استفاده قرار می گیرد و امکانات جهت انجام آی وی اف، میکرواینجکشن، فریز جنین، فریز اسپرم و فریز تخمک وجود دارد.
وی اظهار داشت: این مرکز، فعالیت در زمینه آی وی اف خود را با ۱۲ بیمار آغاز کرد که این تعداد روند افزایشی یافت به طوری که این تعداد هم اکنون به ۱۱۰ تا ۱۲۰ بیمار رسیده است.
این فوق تخصص آی وی اف در مرکز آموزشی درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان ادامه داد: این مرکز، یکی از بهترین مراکز درمان ناباروری در بین دانشگاه های علوم پزشکی کشور به شمار می رود که موفقیت حاصل از انجام آی وی اف و میکرو اینجکشن در این مرکز حدود ۳۸ تا ۴۰ درصد است که با استانداردهای جهانی مطابقت دارد.
این مسوول گفت: از زمان آغاز به کار این مرکز تاکنون تعداد بسیاری از زوجین دچار مشکل ناباروری به این مرکز مراجعه کرده و تحت درمان قرار گرفته اند که در نهایت موفقیت های خوبی داشته ایم به طوری که حدود ۳۸۰ نوزاد متولد شده اند و زوجینی که هیچ شانسی برای باردارای نداشتند، صاحب فرزند شدند.
موفقیت حاصل از انجام آی وی اف و میکرو اینجکشن در این مرکز حدود ۳۸ تا ۴۰ درصد است که با استانداردهای جهانی مطابقت دارد. وی به جوانان توصیه کرد: در سن جوانی ازدواج کنند و در صورت نداشتن هیچ مشکل زمینهای خاص پیشگیری طولانی مدت انجام ندهند و هرچه زودتر به بارداری اقدام کنند.
محمدیان افزود: هم اکنون میانگین ناباروری در زوج های ایرانی و در این استان بین ۱۰ تا ۱۵ درصد است که تعداد زیادی از آنان را گروههای سنی بالا تشکیل می دهند و نیازمند اقدامات درمانی خاص است.
وی اظهار داشت: افزایش سن، احتمال بارداری را به مراتب کاهش می دهد و بر این اساس از روش های متعددی برای بارداری متناسب با نوع مشکل به وجود آمده برای زوجین استفاده می شود که هزینه های خود را دارد.
این مسوول ادامه داد: هم اکنون با ابلاغ سیاست های مقام معظم رهبری مبنی بر ارتقای باروری و جوانی جمعیت ۹۰ درصد هزینه زوجهای واجد شرایط توسط دولت و مابقی نیز توسط زوجین پرداخت می شود که در این میان تهیه داروها هزینه هایی دارد.
مسئوول مرکز ناباروری آی وی اف(IVF) مرکز آموزشی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی ادامه داد:از زمانی که زوج ها به روش آی وی اف تحت درمان قرار گرفته اند نوزادان زیادی با این روش متولد شده اند که این مهم یک موفقیت محسوب می شود و تداوم این روند نیز چشم انداز بهتری را ترسیم می کند.
پذیرش ۵۰۰ زوج نابارور در زنجان
وی خاطرنشان کرد: هر ماه ۵۰۰ زوج نابارور در مرکز ناباروری استان و این بیمارستان پذیرش میشوند و خوشبختانه میزان موفقیت دانشگاه علوم پزشکی بسیار خوب بوده و این مرکز، بهترین نتایج را در بین مراکز ناباروری دولتی و خصوصی کشور داشته است.
محمدیان افزود: دستگاه ها و تجهیزات مورد استفاده در مراکز ناباروری بسیار گرانقیمت و حساس هستند و این مرکز با دارا بودن این تجهیزات، برای ارایه یکسری خدمات ویژه به بیماران، نیازمند خرید دستگاه PGD است که ارایه خدمات لازم به گروههای هدف را بیش از گذشته تسهیل می کند.
این فوق تخصص آی وی اف در مرکز آموزشی درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان ادامه داد: این مرکز علاوه بر بیماران این استان، مراجعه کنندگانی از استان های دیگر از قبیل کردستان، آذربایجان شرقی و استان البرز را نیز پذیرش کرده و خدمات لازم را ارائه می کند.
وی خاطرنشان کرد: مرکز درمان ناباروری بیمارستان آیت الله موسوی زنجان با ۲ کلینیک ویزیت بیمار، یک کلینیک معاینه اورولوژی، یک اتاق عمل، بخش آزمایشگاه جنین شناسی و ۲ اتاق با ۱۰ تخت بستری مشغول ارائه خدمات به شهروندان استان و دیگر مراجعه کنندگان است.
پرداخت ۹۰ درصد هزینه های درمان ناباروری
سرپرست اداره بیمه سلامت استان زنجان در این خصوص گفت: در راستای منویات مقام معظم رهبری مبنی بر جوانی و بالندگی جمعیت و بر اساس مصوبات قانونی، تعهدات ناباروری از آذر سال ۱۴۰۰ جزو تعهد بیمه پایه قرار گرفت.
سعید کرمی افزود: در این ارتباط و بر اساس بندهای ۴۳ و ۴۴، ۴۵ و ۵۰ قانون جوانی جمعیت تکالیف مشخصی برای بیمه های پایه تعیین شد.
وی به مهمترین موارد قانونی در این بخش اشاره کرد و گفت: براساس ماده ۴۴ قانونی جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بیمه های تکمیلی موظفند خدمات درمان ناباروری را برای زوجینی که بعد از یکسال اقدام به بارداری صاحب فرزند نشده اند، بدون محدودیت زمان و دفعات برای بیمه شدگان انجام دهند.
این مسوول ادامه داد: با توجه به دستورالعمل ویرایش شده خدمات ناباروری و مورد تعهد باید تسهیلگری انجام شود، تا زوجین نابارور بتوانند با سهولت بیشتری از خدمات مورد نیاز بیمه پایه استفاده کنند.
کرمی با بیان اینکه ۹۰ درصد هزینه های درمان در بخش دولتی و عمومی غیر دولتی در تعهد بیمه های پایه قرار گرفته است، افزود: همچنین بر اساس ماده ۴۴ قانون جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف شدند که امکان بیمه تمام مادران باردار را تامین کنند.
وی اضافه کرد: در همین ارتباط نیز بیمه سلامت، تمامی مادران باردار و شیرده و فرزندان آنان را با انجام آزمون وسع تحت پوشش قرار می دهد.
سرپرست اداره کل بیمه سلامت استان زنجان ادامه داد: بیمه شدگان می توانند با مراجعه به مراکز طرف قرارداد از ۹۰ درصد هزینه های درمان خدمات ناباروری بهره مند شوند و یا در صورت مراجعه به مراکز غیر طرف قرارداد می توانند با ارائه مدارک لازم خدمت لازم را با تعرفه دولتی دریافت کنند.
این مسوول با بیان اینکه در راستای اجرایی کردن قوانین مربوط به جوانی جمعیت، قرارگاه جوانی جمعیت و حمایت خانواده در دانشگاه علوم پزشکی زنجان تشکیل شده است، گفت: در این قرارگاه ۹ کمیته تخصصی وجود دارد که هر کدام در حوزه های مختلفی فعالیت می کنند. بیمه شدگان می توانند با مراجعه به مراکز طرف قرارداد از ۹۰ درصد هزینه های درمان خدمات ناباروری بهره مند شوند یا در صورت مراجعه به مراکز غیر طرف قرارداد می توانند با ارائه مدارک، خدمت لازم را با تعرفه دولتی دریافت کنند.
وی با بیان اینکه در این خصوص اداره کل بیمه سلامت استان زنجان مسوولیت تشکیل کمیته بیمه را عهده دار شده است، گفت: جلسات کمیته ماهانه با حضور اعضا در اداره کل تشکیل و پیش مصوباتی در راستای تسهیلگری در اجرای تعهدات بیمهای اتخاذ می شود.
کرمی افزود: پیش مصوبات قرارگاه جوانی جمعیت به دانشگاه علوم پزشکی استان ارسال می شود و پس از تصویب به قرارگاه جوانی جمعیت و حمایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارسال می گردد.
وی همچنین به صف انتظار خدمات ناباروری در تنها مرکز ناباروری بیمارستان آیت الله موسوی زنجان اشاره کرد و گفت: خوشبختانه با پیگیری های انجام گرفته از سوی دانشگاه علوم پزشکی استان یک فلوشیب ناباروری هم از اوایل امسال فعالیت خود را در این مرکز آغاز کرده است.
سرپرست اداره کل بیمه سلامت استان زنجان خاطرنشان کرد: طبق برنامه ریزی انجام گرفته با ۲ برابر شدن ارائه خدمات و افتتاح بخش ناباروری بیمارستان امدادی ابهر ارائه خدمت به گروه های هدف بیش از گذشته افزایش خواهد یافت.
به گفته وی، تاکنون ۲۰۰ نفر از تعهدات خدمات بیمه ای این اداره کل استفاده کرده اند.
۱۰ تا ۱۵ درصد زوجین از ناباروری رنج میبرند
کارشناس سلامت میانسالان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: ناباروری یکی از اختلالات شایع در زوجین بین ۲۰ تا ۴۵ سال است و ۱۰ تا ۱۵ درصد زوجها از آن رنج میبرند.
رحیمه حسین خانی افزود: ۱۰ تا ۲۰ درصد موارد ناباروری زوجین به دلیل وجود مشکل هم زمان در زن و مرد است که در این شرایط سهم مردان در ناباروری ۳۰ درصد بیشتر می شود.
به گفته وی، ناباروری به "ناتوانی در بارداری بعد از ۱۲ ماه رابطه جنسی محافظت نشده" اطلاق می شود و بدین معناست که زن و شوهر پس از یک سال تلاش قادر به باردار شدن نیستند.
این کارشناس با بیان اینکه ۳۰ درصد موارد ناباروری به دلیل وجود مشکل در مردان است، افزود: این شرایط می تواند ناشی از ناتوانی در تولید اسپرم یا انزال اسپرم باشد و کیفیت اسپرم نیز بسیار مهم است که با سنجش تعداد، حرکت و شکل اسپرم اندازه گیری می شود.
وی به برخی عوامل بروز ناباروری در مردان اشاره کرد و گفت: سیگار کشیدن، استفاده از الکل و مواد مخدر، چاقی، قرار گرفتن در معرض سموم کشاورزی، سابقه آسیب بیضه، سابقه وازکتومی، ابتلا به برخی بیماری ها از جمله تومورها و بیماری های مزمن مانند بیماری کم خونی سلول داسی شکل و مصرف برخی داروها یا انجام درمان های پزشکی مانند جراحی یا اشعه مورد استفاده در درمان سرطان ها و همچنین برخی مواد مثل استروئیدها از جمله این عوامل محسوب می شود. ۳۰ درصد موارد ناباروری به دلیل وجود مشکل در مردان است.
حسین خانی به زمان مراجعه به مراکز ناباروری اشاره کرد و افزود: به طور کلی، اگر یک زوج طی ۱۲ ماه نزدیکی بدون استفاده از روش های جلوگیری، باردار نشوند باید به مراکز درمان ناباروری مراجعه کنند.