به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدمهدی اسماعیلی شامگاه جمعه هشتم اردیبهشتماه در سفر به شیراز در آیین اختتامیه هفته فرهنگی هنری سعدی با بیان اینکه سعدی شیرازی جزو افتخارات تمامناشدنی تاریخ و فرهنگ ایران زمین است؛ اظهار کرد: جای بسی خوشحالی است که در این ایام نام بلند سعدی و حافظ همچنان بر تارک فرهنگ و هنر ایران زمین میدرخشد؛ بدون شک همه ایران شناسان و ایران دوستان فضیلت فرهنگ و هنر ایران را به وجود بزرگانی مانند سعدی و حافظ شناختند و این بزرگترین نعمت برای اهالی این شهر فرهنگ و هنر،شهر علم و ادب است.
وی ادامه داد: امیدواریم بتوانیم حوزه فرهنگ، هنر، علم و ادب را همچنان پررونقتر از گذشته در این خطه داشته باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: در دولت مردمی یکی از مهمترین برنامه ها در حوزه فرهنگ تجلیل از مفاخر بزرگ است. ما وقتی از سعدی تجلیل میکنیم، از یک شخص تجلیل نمیکنیم بلکه سعدی از نمادهای هویتی ملت ایران است.
اسماعیلی افزود: نظم و نثر سعدی هیچکدام بر دیگری تقدم ندارد و سعدی در نظم و نثر در اوج هنرنمایی قرار دارد؛ شاعران بزرگی که در آن قرنها میزیستند برای ایران یک فرهنگ بزرگ و یک حوزه تمدنی و هویتی بزرگ را فراهم کردند.
سعدی یک معلم اخلاق است
وی ادامه داد: آنچه در مورد سعدی برای ما اهمیت دارد تنها هنرنمایی شعر و استفاده از آرایههای ادبی نیست؛ سعدی یک معلم اخلاق است. سعدی یک معلم عبور جامعه به سمت فلاح و رستگاری است؛ عناوین بوستان و گلستان همگی درس اخلاق است و گذشتگان چه خوشبخت بودند که وقتی میخواستند خواندن و نوشتن بیاموزند با بوستان و گلستان آغاز میکردند و این جوهره اخلاق، ادب و فضیلت در وجودشان نهادینه و به کامشان ریخته میشد.
کودکان باید گلستان و بوستان یاد بگیرند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: متأسفانه در حال حاضر این آموزهها را از کودکانمان دریغ کردیم؛ این در حالیست که کودکان باید با گلستان و بوستان فارسی را یاد بگیرند؛ با این کتابها تنها فارسی را یاد نمیگیرند بلکه با اخلاق آشنا میشوند.
اسماعیلی عنوان کرد: امسال بنا بر فرمایشات رهبر معظم انقلاب با مجموعه دیدگاه های ایشان، پپمایشها و پایشهایی که صورت گرفت پنج اولویت به همه حوزههای کشوری و به همه استانها اعلام شد. میتوان گفت بخش مهمی از محتوایی که در این اولویتها وجود دارد در همین بوستان و گلستان است.
برای گسترش فضایل اخلاقی و انسانی به سعدی بزرگ نیاز داریم
وی ادامه داد: وقتی حوزه آموزشی جامعه با این ۲ کتاب اخلاقی شکل بگیرد کار در بسیاری از امور آسان میشود. در گذشته بچههای ۶ یا هفت ساله در مکتبخانهها با گلستان و بوستان آشنا میشدند. ما هم به این اتفاق نیاز داریم نه برای گسترش زبان فارسی بلکه برای پاسداشت اخلاق و گسترش فضایل اخلاقی و انسانی به سعدی بزرگ نیاز داریم و باید فضایل اخلاقی را اشاعه و این مسیر را با قوت ادامه دهیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: رهبر معظم انقلاب اعلام کردهاند که برای نهضت امام(ره) و دور نمای آن از انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، دولت اسلامی و جامعه اسلامی آغاز شود تا در نهایت به تمدن نوین برسیم. جامعه اسلامی یعنی جامعه ای که فضایل اخلاقی و سلوک مومنانه در آن وجود داشته باشد. این مرحله بایستی تحقق پیدا کند که امکان تمدن سازی و اجرای بیانیه گام دوم پدید آید.
اسماعیلی یادآور شد: بیانیه گام دوم افق انقلاب اسلامی را تمدن نوین اسلامی و پیوند آن با اصل ظهور عنوان کرده است و این ادبیات انقلاب اسلامی است. این مشی امام و سلوک رهبر انقلاب است. برای داشتن جامعه مهدوی باید فضائل در جامعه گسترش یابد و این خلاف مشی هست که منتظر شیوع آلودگیهاست.
وی افزود: در ادبیات و اندیشه سیاسی امام و رهبر معظم انقلاب جامعهای که منتظر مصلح است باید خودش مصلح باشد و این با گسترش فضایل اخلاقی تحقق مییابد. ما نیز در حوزه فرهنگ در دولت مردمی بنا را بر گسترش این موضوع قرار دادیم و انشاءالله خداوند کمک میکند و همه عناصر فرهنگی با قدرت آفرینش بینظیری که خداوند در وجودشان به ودیعه گذاشته از شعر، ادبیات، هنرهای نمایشی گرفته تا آواها و نواهای و کتاب و رسانههایی که در اختیار دارند این فضایل را گسترش و ترویج دهند تا این مسیر با قوت ادامه یابد.
همه اهالی فرهنگ و هنر را برای تحقق جامعه الگو به یاری میطلبیم
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: ما برای تحقق این امر دست نیازمان به سوی تمامی اهالی فرهنگ و هنر ایران زمین دراز است، ما همه اهالی فرهنگ و هنر را برای تحقق جامعه الگو به یاری میطلبیم؛ ما به همه اهالی فرهنگ و هنر برای ساخت ایرانی آباد سرافراز و قوی نیاز داریم.
اسماعیلی بیان کرد: ما نیاز به جامعه یکپارچه همگن، همافزا با روحی واحد در مسیر کمال داریم. همه مردم ایران با همه تفاوتها، با همه نگاهها و سلایق مختلف باید در کنار هم قرار بگیرند. ایران متعلق به همه ماست، هیچکس بهره بیشتری ندارد؛ همه در کنارهم باید ایرانی بزرگ، آباد و سرافراز بسازیم.
شاعرانی چون سعدی و حافظ منادی آبادی، عزت و پیشرفت هستند
وی ادامه داد: شاعرانی از جمله سعدی، حافظ و فردوسی منادیان آبادی، عزت و پیشرفت هستند به همین دلیل امروز در کنار آنها هستیم، به یاد آنها هستیم، یاد آنها را گرامی می داریم و آثار آنها را ترویج می دهیم چراکه خودمان به آنها نیازمندیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه اسلام به ما درس، اخلاق، فروتنی و تواضع میدهد، گفت: با همه اینها میتوانیم جامعه الگو، نمونه و اسلامی را بسازیم.
همه عناصر برای پیشرفت فرهنگی و هنری در فارس فراهم است
اسماعیلی بیان کرد: در استان فارس و در شهر شیراز همه عناصر لازم برای پیشرفت فرهنگی هنری فراهم است. با تاریخ پرعظمت این استان و با مفاخر ارزشمندی که دارد و با همکاری مسئولان در استان این مسیر پرافتخار را ادامه خواهیم داد.
امسال را به سال شکوفایی هر چه بیشتر فرهنگ و هنر تبدیل خواهیم کرد
وی ادامه داد: تمام مطالبات اهالی فرهنگ و هنر مورد اهتمام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است؛برای تحقق این خواسته ها برنامه ریزی داریم و انشاءالله امسال را به سال شکوفایی هر چه بیشتر فرهنگ و هنر در همه نقاط کشور به ویژه استان فارس و شهر شیراز تبدیل خواهیم کرد.
تالار مرکزی شیراز در دولت سیزدهم در اختیار اهالی فرهنگ و هنر قرار میگیرد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: عملیات اجرایی تالار مرکزی شیراز به سرعت در حال پیشرفت است؛ بخشی از منابع لازم را واریز کردیم. دولت ما دولت صادق الوعدی است و انشاءالله این پروژه تا قبل از پایان دولت سیزدهم در اختیار اهالی فرهنگ و هنر قرار میگیرد.
اسماعیلی اظهار کرد: بدون شک با همه این امکانات و بهرهمندیهای قانونی که در اختیار مدیریت کشور و مدیریت استانی در حوزه فرهنگ و هنر قرار گرفته گام های بلندی برداشته خواهد شد. من بسیار به آینده حوزه فرهنگ و هنر امیدوار هستم و همه عناصر این خوشبینی هم فراهم است و قطعا شیراز نیز در این حوزه پیشتاز خواهد بود.
وی ادامه داد: به شیراز، به هنرمندانش و به تاریخ پر افتخارش افتخار میکنیم چراکه در همه برنامههای بینالمللی و برنامههایی که با سایر کشورها به صورت مشترک برگزار میکنیم شیراز پای ثابت است. سال گذشته برنامه مشترک با تاجیکستان با حضور هنرمندان فارس برگزار شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ایران قدرت فرهنگی بسیاری دارد،گفت: جغرافیای بزرگ فرهنگی ایران در شبه قاره هند و در ترکیه گسترده شده است؛ البته حوزه شعر و رسانه شعر مهمترین حامل و بستر گسترش این فرهنگ بوده است. انشاءالله فرهنگ و هنر را با حضور همه هنرمندان و فرهنگوران این استان تقویت خواهیم کرد و دغدغههای آنها را نیز کاهش خواهیم داد.