به گزارش ایرنا، کمیسیون مرکزی انتخابات ازبکستان روز دوشنبه میزان مشارکت مردم را بالای ۸۰ درصد اعلام کرد و نوشت که پیش نویس قانون اساسی ازبکستان در ویرایش جدید مورد حمایت ۹۰.۲۱ درصدی از سوی شرکت کنندگان قرار گرفت.
همه پرسی اصلاحات قانون اساسی کشور در ازبکستان روز یکشنبه رای گیری شد.
بنابراین با تصویب اصلاحات قانون اساسی، شوکت میرضیایف می تواند تا سال ۲۰۴۰ در قدرت باقی بماند. نسخه جدید قانون اساسی دوره ریاست جمهوری را از پنج سال به هفت سال افزایش می دهد.
۱۹ میلیون و ۴۱۴ هزار و ۹۱۴ شهروند کشور در فهرست رای دهندگان ثبت شدند.
اصلاحات قانون اساسی ازبکستان این فرصت را برای میرضیایف رئیس جمهور فعلی فراهم می کند تا دو بار دیگر به عنوان رئیس دولت انتخاب شود و اختیارات رئیس جمهور را گسترش دهد. در نسخه جدید این سند، تعهد دولت برای ارائه حداقل دستمزد، مسکن و مراقبت های پزشکی و همچنین دسترسی به اینترنت به شهروندان مشخص می شود. مجازات اعدام نیز ممنوع است.
مقامات ازبکستان قصد داشتند سال گذشته یک همه پرسی در مورد اصلاحات قانون اساسی برگزار کنند اما با اعتراضات در جمهوری خودمختار کاراکالپاکستان لغو شد. در نسخه جدید پیشنهادی آن زمان قانون اساسی، برنامه ریزی شده بود که خودمختاری جمهوری را به میزان قابل توجهی محدود کرده و حق جدایی از ازبکستان را از آن سلب کند.
قانون اساسی ازبکستان در سال ۱۹۹۲ تصویب شد و از آن زمان تاکنون ۱۵ بار اصلاح شده است. ۲۷ ماده دیگر به نسخه جدید این قانون اضافه شد و تعداد کل آنها از ۱۲۸ به ۱۵۵ افزایش یافت و با اصلاحات، قانون اساسی ۶۵ درصد آن به روز می شود.
در ژوئیه ۲۰۲۲، اعتراضات متعددی در نوکوس، پایتخت کاراکالپاکستان و اطراف آن اغاز شد. بر اساس آمار رسمی، ۲۱ نفر در جریان اعتراضات جان باختند، بیش از ۲۴۰ نفر مجروح و بیش از ۵۰۰ نفر بازداشت شدند. بعداً، مجلس مواد مربوط به وضعیت جمهوری خودمختار را از پیش نویس اصلاحات قانون اساسی مستثنی کرد. رئیس جمهور میرضیایف پیشنهاد کرد که حاکمیت خودمختاری قراقالپاکستان حفظ شود.