سمنان- ایرنا- منابع آبی استان سمنان اکنون شرایط بحرانی دارد و نیازمند توجه بیش از پیش در مدیریت مصرف است؛ از سویی برای کمک به این وضعیت، شرکت آب منطقه ای استان از برداشت غیرمجاز آب به میزان ۱۰۰ هزار مترمکعب جلوگیری کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای سمنان روز سه شنبه در نخستین نشست کمیته راهبری طرح احیاء و تعادل‌بخشی منابع آب زیرزمینی استان سمنان، گفت: تفکیک آب آشامیدنی از آب مورد استفاده برای فضای سبز باید مورد توجه قرار گیرد. بخشنامه این مساله از سال ۹۶ ابلاغ شد و در این شرایط بحرانی آب باید به آن توجه ویژه‌ای شود.

محسن عسکری با بیان اینکه نصب کنتور هوشمند یکی از اقدامات در راستای طرح‌های احیاء و تعادل بخشی است، گفت: نصب کنتور باید از چاه‌های دارای اضافه برداشت آغاز شود.

وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم جهاد تبیین گفت: مدیران منابع آب در شهرستان‌ها موظف هستند با کشاورزان به طور مستمر ارتباط چهره به چهره داشته باشند و به سؤالات آنان پاسخ بگویند.

وی بر لزوم تفکیک آب شرب از آب مصرفی برای فضای سبز و بر لزوم «نصب کنتور هوشمند برای چاه‌های در اختیار دستگاه‌های اجرایی این استان» به عنوان یکی از مصوبات شورای حفاظت از منابع آب در استان سمنان تأکید و بیان کرد: در مواردی هم که چاه آب دستگاه‌های اجرایی بنا به ضرورت به بخش‌های دیگر واگذار شده‌است نیز باید موضوع، به همراه مستندات لازم در شورای حفاظت از منابع آبی استان مطرح شود.

عسکری گفت: در راستای جلوگیری از تبخیر آب از سطح استخرهای کشاورزی باید موضوع احداث استخرهای ثانویه پیگیری شود و این موضوع با مشارکت و همراهی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان امکان‌پذیر است.

جلوگیری از برداشت ۱۰۰ هزار مترمکعبی آب

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای سمنان هم با بیان اینکه تجهیز چاه‌ها به ابزار اندازه‌گیری هوشمند(کنتور هوشمند) یکی از اقدامات در راستای طرح احیا و تعادل بخشی است گفت: سال ۱۴۰۱ تعداد ۳۰۲ چاه در استان به کنتور هوشمند مجهز شد.

حمید احسانی با بیان اینکه طرح‌های احیا و تعادل بخشی با هدف حفظ منابع آب زیرزمینی به جدیت در استان سمنان در حال اجرا است اظهار داشت: هدف‌گذاری انجام شده برای نصب کنتور هوشمند روی چاه‌های استان سمنان ۳۵۰ مورد بود که تعداد ۳۰۲ مورد آن اجرایی و نصب شد.

وی گفت: نصب کنتور بر روی چاه های مجاز یکی از عوامل کاهش مصرف است که این شرکت از اختیارات از ماده ۱۲ قانون توزیع عادلانه آب برای این منظور استفاده کرد و سال ۱۴۰۱ تعداد ۳۰۲ دستگاه کنتور بر روی چاه های کشاورزی نصب شد.

احسانی با بیان اینکه اصلاح و تعدیل پروانه چاه‌ها از دیگر پروژه‌های طرح احیا و تعادل بخشی است گفت: ۴۶۱ مورد پروانه تعدیل شده سال گذشته صادر شد و با تلاش های گروه های گشت و بازرسی شرکت آب منطقه ای سمنان ۲۸ حلقه چاه غیرمجاز پر و مسلوب‌المنفعه شد و با انسداد این تعداد چاه غیرمجاز، از برداشت ۱۰۰ هزار مترمکعب آب به صورت غیرمجاز جلوگیری شد.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای سمنان با بیان اینکه تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه بهره‌برداری استان یکی دیگر از اقدامات در راستای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در این استان است افزود: اهداف برنامه عملیاتی سال گذشته ۳۸ حلقه چاه بود.

وضعیت آبی استان سمنان

میانگین بارندگی‌ بلندمدت استان سمنان در سال بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیمتر، در کشور ۲۵۰ میلیمتر و تبخیر در استان سمنان بالاتر از شاخص کشوری است و این موضوع نشان از بحران کم‌آبی در سمنان است.

۲۱ درصد آب مورد نیاز استان سمنان از منبع چشمه و قنات، ۱۷ درصد از محل آب‌های سطحی و ۶۲ درصد از محل حفر چاه‌های عمیق و نیمه عمیق تامین می‌شود و به بیانی دیگر ۸۰ درصد نیاز آبی استان سمنان را منابع زیرزمینی تامین می‌کنند و تنها هفت و هفت دهم درصد مساحت استان سمنان قابلیت تغذیه سفره آب‌های زیرزمینی دارد.

استان سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب کسری آب‌های زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد و صرفه‌جویی ۱۷۸ میلیون مترمکعبی آب در سند سازگاری با کم‌آبی استان تا سال ۱۴۰۵ هدفگذاری شده است.

به گفته مسوولان، هم اکنون مخزن سد دامغان ۷۲ درصد و سدهای مجن و کالپوش نیز ۶۰ درصد آبگیری شده است که نسبت به میانگین حدود ۱۰ درصد کاهش ذخیره دارند.

در بیشتر شهرهای استان سمنان به دلیل وابستگی به منابع زیرزمینی و آب چشمه‌ها برای تامین آب شرب همچنان شرایط ناپایدار برآورد می‌شود.

کاهش آبدهی چشمه روزیه به عنوان منبع اصلی تامین آب شهر سمنان و همچنین افت ۶۰ تا ۷۰ سانتیمتری سطح آب سفره‌های زیرزمینی در سال نشان می‌دهد هنوز میزان منابع آبی استان به حد میانگین هم نرسیده است و در صورت اجرا نشدن دستورالعمل‌های مصرف بهینه آب و صرفه جویی لازم، احتمال تنش آبی در سالجاری وجود دارد.

بررسی های جهانی نشان می دهد تا سال ۲۰۴۰ حدود ۴۴ کشور خاورمیانه و شمال آفریقا با تنش آبی «بسیار بالا» یا «بالا» مواجه می شوند.

برچسب‌ها