شیراز-ایرنا- همزمان با برگزاری اجلاس روسای دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور، سامانه آشنایی با نخبگان و آینده‌سازان «دانا» در محل موسسه ISC در شیراز رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در مراسمی با حضور محمدعلی زلفی‌گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، محمد هادی ایمانیه استاندار فارس، نمایندگان مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی و روسای دانشگاه ها، موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور سامانه آشنایی با نخبگان و آینده‌سازان «دانا» رونمایی شد.

ایجاد سامانه «دانا» به پیشنهاد مشاور نخبگان و جوانان وزارت عتف، از سال گذشته به مؤسسه ISC واگذار شده بود.

رییس ISC در حاشیه این آیین گفت: «دانا» نام سامانه‌ای است که بر اساس رویکرد پژوهش محوری و با هدف شناسایی محققان و پژوهشگران ایرانی داخل و خارج از کشور راه‌اندازی شده است. این سامانه به عنوان یک شبکه اجتماعی علمی، بستری برای برقراری تعامل و ارتباطات گسترده میان پژوهشگران، انتقال و هم‌رسانی دانش و یافته‌های علمی، پرسش و پاسخ، بحث، انتقاد و ارایه نظر درباره دیگر آثار علمی یا نظرات دیگران را فراهم کرده است.

سید احمد فاضل زاده افزود: سامانه دانا به زبان‌های فارسی، انگلیسی، عربی، آلمانی، فرانسوی و ترکی ارایه شده است.

وی ادامه داد: پژوهشگران سرچشمه تولیدات علمی و در واقع بازیگران اصلی عرصه پژوهش می­ باشند. بنابراین نیاز است تا به خوبی شناخته شوند و بستری برای آنها فراهم شود تا بتوانند نتایج تحقیقاتشان را معرفی کنند و با معرفی دستاوردها و بروندادهای خود، راهی را به سوی ارتباطات بیشتر علمی بگشایند.  

وی یادآور شد: نظر به اهمیت ایجاد سامانه ­ای جهت آشنایی با پژوهشگران و امکان تعامل میان آنها، درگاه آشنایی با نخبگان و آینده­ سازان (دانا) با آدرس https://dana.isc.ac در مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) ایجاد شد.

رییس موسسه استنادی و پابش علم و فناوری جهان اسلام گفت: برای هر کدام از نخبگان و پژوهشگران ایرانی در این سامانه، یک صفحه جامع در نظر گرفته می­ شود که فعالیت­های پژوهشی و شناسه آنان در پایگاه ­های دیگر مشخص می شود.

فاضل زاده افزود: همچنین سنجه ­ها و معیارهای مختلف علم­ سنجی و دگرسنجی در این سامانه برای پژوهشگران تعبیه شده است که به کمک آن می­ توان پژوهشگران و همچنین سازمان­ها و موسسات مختلف را با یکدیگر مقایسه کرد. به علاوه، امکان ارتباط علمی در این سامانه از طریق ایجاد یک شبکه اجتماعی علمی داخلی وجود دارد.

وی ادامه داد: در عملیاتی کردن این طرح تلاش شده است از فناوری­ های بروز در حوزه ­های مهندسی نرم ­افزار، هوش مصنوعی، پایگاه داده، شبکه و امنیت بهره برده شود. 

امکان ارتباط علمی در این سامانه

رییس موسسه استنادی و پابش علم و فناوری جهان اسلام گفت: برای هرکدام از نخبگان و پژوهشگران ایرانی در این سامانه، یک صفحه جامع در نظر گرفته می‌شود و فعالیت‌های پژوهشی و شناسه آنان در پایگاه‌های دیگر مشخص می‌شود.

فاضل زاده افزود: همچنین سنجه‌ها و معیارهای مختلف علم‌سنجی و دگرسنجی در این سامانه برای پژوهشگران تعبیه شده است که به کمک آن می‌توان پژوهشگران و همچنین سازمان‌ها و مؤسسات مختلف را با یکدیگر مقایسه کرد.

وی تاکید کرد: در حقیقت صفحه هر پژوهشگر در سامانه دانا، شامل مقالات و دستاوردهای علمی، طرح ها و پروژه‌ها، تخصص‌ها و مهارت‌ها، نیازها و ایده‌های ثبت شده در سامانه نان، وابستگی های سازمانی، دنبال کنندگان و دنبال‌شوندگان و نمودارهای وضعیت است و برای هر پژوهشگر یک کد منحصر به فرد (ISC-ID)  ارایه می‌شود که حاوی اطلاعاتی در مورد اوست.

وی با بیان اینکه امکان ارتباط علمی در این سامانه از طریق ایجاد یک شبکه اجتماعی علمی داخلی وجود دارد، گفت: در عملیاتی کردن این طرح تلاش شده است از فناوری‌های بروز در حوزه‌های مهندسی نرم‌افزار، هوش مصنوعی، پایگاه داده، شبکه و امنیت بهره برده شود.

ویژگی‌های سامانه دانا

فاضل زاده به بیان ویژگی‌های سامانه دانا پرداخت و افزود: این سامانه نقش مؤثری در فراهم کردن شرایطی برای سهولت کاربران دارد. در این درگاه ورود به سامانه، رویت مقالات علمی دیگر پژوهشگران، یافتن پژوهشگران حوزه‌های مختلف و دنبال کردن پژوهشگران با ظاهری کاربرپسند امکان‌پذیر می‌شود. همچنین این سامانه کمک‌ شایانی به ارائه وضعیت پژوهشگران در قالب نمودارها می‌کند؛ ارائه انواع نمودارها در قالب‌های مختلف، این امکان را می‌دهد تا بتوان درک سریعی از وضعیت پژوهشگران بدست آورد.

لزوم ارایه شبکه اجتماعی علمی بومی

وی ارایه شبکه اجتماعی علمی بومی را از دیگر ویژگی‌های این درگاه دانست و بیان کرد: امکان دنبال کردن پژوهشگران و مشاهده فعالیت های علمی آنان، ارائه نظر در رابطه با پست‌های آنان و همچنین امکان مباحثه علمی میان پژوهشگران این فرصت را در کشور ایجاد می‌کند که پژوهشگران بتوانند تعامل بیشتری با یکدیگر داشته باشند و این کار در نهایت منجر به تولیدات علمی قوی‌تری از طریق تشریک مساعی خواهد شد.

رئیس ISC اضافه کرد: سامانه دانا با هدف توسعه شبکه علمی کشورهای اسلامی، در فاز اول برای یک میلیون از پژوهشگران ایرانی و پنج میلیون از پژوهشگران کشورهای اسلامی شناسه ISC ایجاد کرده و پروفایلی برای آنها ایجاد می‌کند.

تمایز سامانه دانا با سایر سامانه‌های مشابه

فاضل‌زاده به تمایز درگاه آشنایی با نخبگان وآینده سازان با سایر سامانه‌های مشابه اشاره کرد و گفت: سامانه دانا، سامانه‌ای با پوشش جامع از پژوهشگران ایرانی و بروندادهای علمی آنها است. عدم وابستگی به سامانه های مشابه بین المللی، بومی سازی شبکه اجتماعی علمی بر اساس قوانین کشور، ایجاد کد منحصر به فرد برای هر پژوهشگر، تاکید بر بروندادهای فارسی پژوهشگران ایرانی در کنار دیگر بروندادها و فراهم‌سازی جریان دانش میان پژوهشگران موجبات تمایز این سامانه را از سایر سامانه‌های مشابه فراهم کرده است.

وی در خصوص چندزبانه بودن سامانه دانا اظهارکرد: در این سامانه ارتباط میان پژوهشگران با زبان های مختلف فارسی، انگلیسی، عربی، آلمانی، فرانسوی و ترکی امکان‌پذیر است.

رییس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) به بیان اهداف راه‌اندازی این سامانه پرداخت و گفت: شناسایی محققان و پژوهشگران ایرانی داخل کشور، ارتقا دیپلماسی علمی- فناوری میان دانشمندان جهان اسلام، ایجاد شبکه علمی – اجتماعی کشور های اسلامی، شناسایی محققان و پژوهشگران ایرانی خارج کشور، مرجعیت علمی و فناوری در سطح کشورهای اسلامی و شناسایی محققان و پژوهشگران کشورهای اسلامی از اهداف راه‌اندازی این سامانه به شمار می‌رود که امیدواریم با رونمایی از آن بتوانیم گام‌های محکمی در این مسیر برداریم.