امام جمعه شیراز: باورهای دینی مبنای جهت گیری علمی قرار گیرد

شیراز-ایرنا- امام جمعه شیراز با بیان اینکه دانشگاهیان تصمیم‌ گیرندگان و سازندگان حرکت بزرگی در کشور بوده‌، هستند و خواهند بود، گفت: امروز باور به تقوا و ایمان باید مبنای تصمیم‌گیری، حرکت و جهت گیری علمی قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، آیت‌الله لطف‌الله دژکام پنجشنبه در مراسم آغاز به کار اجلاس روسای دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری اظهارکرد: بایستی همواره گذشته، حال و آینده مسیر را بنگریم که کجا هستیم، کجا بوده‌ایم و کجا می‌خواهیم برویم.

امام جمعه شیراز ادامه داد: دانشگاهیان تصمیم‌گیرندگان و سازندگان حرکت بزرگی در کشور بوده‌، هستند و خواهند بود.

آیت‌الله دژکام بیان کرد: خداوند متعال می‌فرمایند اگر مردم شهرها تقوا و ایمان داشته باشند برکات آسمان و زمین به سوی آنها نازل می‌شد. باورمان باشد که باید در شهر سعدی و حافظ کار کارستانی کنیم. باورمان باشد که تمدن اروپایی با تمام بهره‌ها و ضررهایی که داشته به پایان مسیرش رسیده است‌.

وی ادامه داد: دوران خداگریزی تمام شده است و در حال حاضر پایان خط تمدن غربی را شاهد هستیم. دنیای بدون آخرت نشانه تمدن اروپایی است. این در حالیست که باور به جهان دیگر پایه حرکت انقلابی ملت ایران است. مفهوم شهادت هم بر پایه باور به معاد است، وگرنه شهادت با مرگ عادی تفاوت نداشت.

نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: بدون شک حیات پس از مرگ جزو باورهای بنیادین ماست. این عالمی که داریم می‌سازیم بر این اساس ساخته می‌شود.

آیت الله دژکام افزود: ما باید این موضوع را ترویج می‌دادیم که این باورها اصیل، قابل دفاع و برهان پذیر است. امروز این باورها باید مبنای تصمیم‌گیری، حرکت و جهت گیری علمی قرار بگیرد.

وی ادامه داد: ایمان بیاوریم که عالمی از نو باید بسازیم. برای اینکه این عالم از نو ساخته شود نیاز به برنامه داریم و برنامه و نقشه می‌خواهیم.

نماینده ولی فقیه در فارس یادآور شد: پیگیری نقشه مهندسی فرهنگی بر عهده دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و نقشه جامع علمی وزارت علوم بر عهده وزیر علوم تحقیقات و فناوری است. رهبر معظم انقلاب اخیرا گلایه‌ای کردند و فرمودند اگر نقشه جامع علمی سامان داشت ما نباید اکنون تحصیلکرده بیکار داشته باشیم. جوانان باید هدایت میشدند، در رشته ای تحصیل میکردند و مشغول به کار می‌شدند. متأسفانه یکی از دلایل این اتفاق این است که نقشه جامع علمی آن طور که باید جدی گرفته نمی‌شود.

آیت الله دژکام بیان کرد: نقشه مهندسی فرهنگی را که تنظیم می‌کردیم معمولا دلسوزان، مدیران و متدینین می‌گفتند تدوین این نقشه فایده ندارد چراکه آن را در نهایت در طاقچه می‌گذارند اما من معتقدم یا نباید کاری را شروع کنیم و حرفی بزنیم یا باید پای آن بایستیم.

وی ادامه داد: نه کسی را روانپریش میدانیم نه حرف بدون منطق می‌زنیم اما معتقدیم باید نگاهی از بالا به مسایل بیندازیم و همفکری کنیم؛ اگر به نقطه ای درست رسیدیم همه پای آن بایستیم اما در اشتباهات هم باید اقرار به اشتباه کنیم و این تحول است‌.

رییس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) نیز در این مراسم با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در جمع دانشگاهیان و نخبگان فرمودند، نباید به این سطح از پیشرفت علمی بسنده کرد و باید در گام دوم انقلاب به رسیدن به نقطه اوج اندیشید.

امام جمعه شیراز: باورهای دینی مبنای جهت گیری علمی قرار گیرد

رتبه علمی ایران در جهان

دکتر سید احمد فاضل زاده با بیان اینکه جامعه علمی و فناوری کشور خود را بعنوان یکی از مخاطبان اصلی فرمان رهبر در سال ۱۴۰۲ تحت عنوان « مهار تورم، رشد تولید» می دانند، افزود: امیدواریم شاهد تحقق آن از مسیر تقویت و افزایش تولید علم و فناوری در زیست بوم اقتصاد دانش بنیان باشیم.

فاضل زاده با اعتقاد به اینکه علم و فناوری پیشران توسعه پایدار کشور است، بیان کرد: توسعه علم و فناوری، خود در گرو پژوهش اصیل، نوآورانه و پیشرو است.

وی به بیان فعالیت‌های موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) پرداخت و افزود: این موسسه سه دهه نخست از عمر پربار خود را صرف پشتیبانی از امر پژوهش در ایران کرده است.

او بیان کرد: ارایه خدمات گوناگون به جامعه علمی شامل تامین نیازهای اطلاعاتی، اعتبارسنجی بروندادهای پژوهشی و سنجش عملکرد و رتبه بندی دانشگاه های ایران و کشورهای اسلامی از این جمله می باشد.

وی این موسسه را سومین سامانه استنادی جهان پس از WoS و Scopus دانست و یادآور شد: بر اساس شواهد برآمده از تحلیل های گسترده علم‌سنجی، می‌دانیم که در دهه های اخیر، وضعیت علمی ایران در جهان و کشورهای اسلامی بهبود چشمگیری داشته است. ایران در سال ۲۰۲۲ در میان کشورهای جهان به رتبه ۱۵ و ۱۷ بر اساس ۲ پایگاه Scopus و WoS دست یافت که نسبت به سال های قبل بهبود نشان میدهد.

وی عنوان کرد: خوشبختانه در سال ۲۰۲۲، ۱۹ درصد از پژوهشگران جهان اسلام و ۱۸ درصد از بروندادهای پژوهشی جهان اسلام به ایران تعلق داشته است. حضور چشمگیر دانشمندان از ایران در جمع نویسندگان پراستناد، نویدبخش ارتقای رؤیت پذیری علم ایران و زمینه سازی برای مرجعیت علمی بوده است.

رییس ISC گفت: ایران در سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ در میان کشورهای جهان اسلام رتبه نخست و در سال های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ رتبه دوم را پس از کشور ترکیه به لحاظ شمار آثار علمی از آن خود کرده است. چنانچه تمهیدات ویژه ای اندیشیده نشود با توجه به سرمایه گذاری‌های بالا و شتاب گرفتن بسیاری از کشورهای جهان، بویژه بعضی از رقبای منطقه ای، ارتقا و حتی حفظ این جایگاه امکان پذیر نمی باشد.

فاضل زاده ادامه داد: اکنون موسسه ISC در دهه چهارم از حیات خود با حمایت‌های مدبرانه مقام عالی وزارت علوم، نقشی بی بدیل و یگانه را به عنوان مرجع علم سنجی و اعتبارسنجی بروندادهای پژوهشی ایران و کشورهای اسلامی ایفا میکند و مأموریت های مهمی را برای پشتیبانی از توسعه علمی و فناوری کشور در چشم انداز خود قرار داده است.

وی افزود: اهم این ماموریت ها عبارت از کمک به استقرار نظام نوآوری ایران با طراحی و راه‌اندازی سکوهای علم و فناوری، کمک به دیپلماسی علمی و تحقق مرجعیت علمی کشور، پایش علم، فناوری و نوآوری و ترسیم نقشه علمی کشور، تأمین نیازهای اطلاعات علمی و زیرساخت های فنی به منظور ارتقای ساختار، کیفیت دسترسی و همچنین حفظ و ارتقای اصول اخلاق علمی می باشد.

ربیس ISC گفت: سرآغاز این ماموریت های نو، راه اندازی دو سکوی «نظام ایده ها و نیازها» یا به اختصار «نان» و درگاه «آشنایی با نخبگان و آینده‌سازان» یا به اختصار «دانا»، ابداع و تخصیص شناسه ISC-ID، راه اندازی خدمات شناسایی و ارزیابی «سرآمدان علم و فناوری و دیپلماسی علمی»، اعطای جایزه ملی و بین المللی ISC و تحلیل بهره وری و اقتصادی تولید علم در کشور بوده است.

فاضل زاده افزود: ISC برنامه‌های متعدد دیگری را در چشم انداز خدمات خود به جامعه علمی و فناوری قرار داده است که نمونه ای از محورهای اساسی این برنامه ها شامل طراحی سامانه هایی برای سنجش کیفیت و اعتبارسنجی محتوایی علم و ارزیابی آنها در پرتو اولویت‌ها و چالش های اساسی کشور، بهره گیری از فناوری‌های نوین به ویژه هوش مصنوعی در ارتقای خدمات سامانه ها، ایجاد سامانه یکپارچه و متمرکز نشریات علمی جهان اسلام، ارایه خدمات مدیریت دانش به ویژه طراحی نقشه های دانش ضمنی از پژوهشگران و دانشمندان، طراحی سامانه هایی برای نیل به چشم انداز علم آزاد از جمله طراحی مخازن دسترسی آزاد از داده های پژوهشی، سنجش ارزش و کیفیت استنادی پژوهش ها است.

وی ادامه داد: امروز مفتخریم که با رونمایی از درگاه «آشنایی با نخبگان و آیندهسازان» -«دانا»، زیرساخت مناسب برای برقراری ارتباطات علمی- اجتماعی را برای حداقل یک میلیون ایرانی پژوهشگر و دانشجو در داخل و خارج کشور و قریب به پنج میلیون مخاطب در سطح کشورهای اسلامی مهیا نماییم و اقدامی عملی در راستای شعار سال ۱۴۰۲ برداریم.

وی اضافه کرد: موسسه ISC، دستیابی به این سطح از توسعه و همچنین بالندگی خود در آینده را، مرهون همیاری و هم اندیشی و بازخوردهای سازنده جامعه علمی و فناوری میداند. برای ارتقای مؤسسه و افزایش سطحی کمی و کیفی خدمات ، بار دیگر دست یاری به سوی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی و فناوری کشور دراز میکنیم و امید داریم که همچنان با نظرات دلسوزانه و پیشنهادهای نوآورانه، ما را در تحقق رسالت‌های خود که همانا پشتیبانی از علم و فناوری کشور و ارتقای کیفیت اطلاعات علمی است یاری دهند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha