به گزارش خبرنگار ایرنا، تغییر سبک زندگی نوجوانان به سمت کم تحرکی و برخی رفتارهای نادرست بدنی در هنگام استفاده از رایانه، گوشی و مطالعه عواملی است که امروز سلامت جسمی فردای دانشآموزان را تهدید میکند.
علاوه بر این برخی از مطالعات نشان دادهاند که دوری از تحرک بدنی و استفاده بیش از اندازه از گوشی، تبلت و بازیهای کامپیوتری میتواند در آینده نهچندنا دور روان کودکان و نوجوان را با اختلالات خلقی روبرو کند.
ورزش یک نسخه شفا بخش در این وضعیت است که همواره مورد تاکید قرار گرفته و اثرگذاری آن به اثبات رسیده است؛ فضاهای امن و مناسب ورزشی برای استفاده دانشآموزان و فرهنگیان میتواند سبب ترغیب این قشر بزرگ در رویآوردن به ورزش و فعالیت بدنی سالم شود.
چنانکه عضو کمیسیون آموزش و نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی در آئین افتتاحیه مسابقات ورزشی فرهنگیان استان فارس با اذعان بر کاهش فعالیت بدنی و تغییر شیوه زندگی دانشاموزان به سوی کم تحرکی، گفت: انتظار می رود مجلس بودجه بیشتری را برای اجرای طرحهای ورزشی تخصیص دهد و آموزش و پرورش نیز فضاهای بیشتری را به ورزش به ویژه برای دختران تخصیص دهد.
علیرضا پاک فطرت با اشاره به ضرورت ایجاد زیرساختهای ورزشی در مدارس، ابراز امیدواری کرد دستکم در مدارس نوساز و جدید سرانه ورزشی بیش از پیش افزایش یابد.
سرانه ورزش دانشآموزی فارس؛ رو به جلو اما ناکافی
ایجاد و بهسازی فضاهای ورزشی نه هزینه که به واقع نوعی سرمایهگذاری برای بهبود نشاط اجتماعی، سلامت روح و جسم دانشآموزان و کاهش هزینههای درمانی در آینده است.
استان فارس از جمعیت دانشآموزی بالایی برخوردار است که در هشتهزار و ۴۰۰ مدرسه روستایی و زیر نظر ۶۰ اداره و ناحیه آموزشی تحصیل میکنند اما با این وجود سرانه ورزشی آن وضعیت شایستهای ندارد که باید برای بهبود و ارتقای آن تلاش شود.
به گفته معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش فارس، با وجود اینکه این استان از گستردگی ادارهها و ناحیههای آموزشی سوم کشور است اما در برخورداری از سرانه فضای ورزشی دانشآموزی جایگاه ۲۵ کشوری را دارد.
در نزدیک به ۲ سال گذشته از فعالیت دولت سیزدهم چند طرح برای تجهیز و بهسازی فضاهای ورزشی و استفاده از انها برای دانشآموزان، اولیا آنها و جامعه فرهنگیان اجرایی شده که بیتاثیر نیز نبوده است.
مشاور مدیرکل دفتر تربیت بدنی و فعالیت های ورزشی وزارت آموزش و پرورش در شیراز با اشاره به اجرایی شدن برخی از این طرحها گفت: در قالب طرح شهید سلیمانی بیش از ۲ هزار و یکصد پروژه ورزشی در درون مدارس سراسر کشور ایجاد شد که فارس در این زمینه پیشرو بوده است.
عباس حاجیزاده پیشبینی کرد: امسال نیز در قالب این طرح بیش از یکهزار پروژه ورزش دانشآموزی استاندارد ایجاد شود.
اجرای این طرح برای جامعه دانشآموزی استان فارس نیز دستاوردهای خوبی داشته بگونهای که به گفته معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش فارس این استان ۲۷۶ فضای ورزشی دانشاموزی داشت و در فاز نخست تجهیز، توسعه، بهسازی و ایجاد ۱۴ سالن سقف بلند، ۴۴ زمین چمن درون مدرسهای، ۳۵ کلاس درسی تربیتبدنی و ۱۲ زمین والیبال ساحلی در دستورکار آموزش و پرورش قرار گرفت.
سیدکاظم حسینی به خبرنگار ایرنا گفت: در قالب فاز نخست طرح شهید سلیمانی ۸۹ فضای ورزشی در فارس ایجاد و تجهیز شد و این استان مقام نخست کشور را اجرای این طرح کسب کرده است.
حسینی ادامه داد: در فاز نخست نیز که از نیمه دوم سال گذشته آغاز شده ۲۸ زمین چمن درون مدرسهای و چند سالن و کفپوش در دستور کار قرار گرفته که تا کنون ۱۴ زمین چمن آن افتتاح شده است.
هر چند به گفته حسینی در یک و نیم سال گذشته با تلاشهای دولت سیزدهم در ایجاد، تجهیز و بهسازی فضاهای ورزشی مدارس، سرانه فضاهای ورزش دانشآموزی در استان فارس از ۲۱ صدم متر به ۲۷ صدم افزایش یافته اما هنوز هم نداشتههای بسیاری وجود دارد که نیازمند بسیج امکانات و همراهی خیران نیکاندیش است.
او عنوان کرد: این سرانه در میان دختران و پسران تفاوت چندانی نمیکند اما در مدارس شبانهروزی با کمبودهای بسیاری روهبرو هستیم.
معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش فارس اذعان کرد: اکنون ۱۳۵ مدرسه شبانه روزی استان فارس فاقد فضای ورزشی مناسب است.
او با بیان برخی از این کمبودهای ورزشی در مدارس فارس از استانداری و اولیا خیر دانشاموزان خواست تا برای ایجاد خوابگاهها و سالنهای استاندارد ورزشی همکاری بیشتری داشته باشند.
به نام ورزش دانشآموزی به کام همه
با اجرایی شدن طرح شهید خرازی در دولت سیزدهم میتوان گفت بهبود و ارتقای سرانه ورزش دانشآموزی به طور مستقیم به معنای ارتقای این سرانه در سطح عمومی جامعه است چرا که در این قالب قرار است والدین در کنار فرزندانشان از امکانات ورزشی آموزشوپرورش بهرهمند شوند.
همچنین به اعتقاد معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش فارس هنگامی که فضایی ایجاد میشود علاوه بر دانشآموزان، معلمان و کادر اجرایی مدرسه و کارکنان اداری آموزش و پرورش نیز از آن بهرهمند میشوند.
هر چند هنوز طرح شهید خرازی در استان فارس ۱۰۰ درصد اجرا نشده اما هم اکنون دختران و مادشان روزهای پنجشنبه ساعت ۹ تا ۱۲ و پسران و پدرشان روزهای جمعه در همین ساعت میتوانند از امکانات ورزشی زیر نظر آموزش و پرورش استفاده کنند.
تقویت سرانه ورزشی دانشآموزان و ایجاد یک شور و نشاط سالم اجتماعی
مسابقات و المپیادهای ورزشی دانشآموزان و فرهنگیان میتواند موجی از شور و نشاط و هیجان سالم را در میان این قشر ایجاد کند و محرک آموزش و یادگیری بهتر آنها باشد.
مسابقات فرهنگیان پس از ۱۳ سال توقف اکنون ۲ سال است که از سر گرفته شده و در استان فارس نیز از دیروز در مرحله استان سه هزار و ۲۰۰ معلم زن و مرد رقابت ورزشی خود را در ۹ رشته آغاز کردهاند.
آنطور که مشاور مدیرکل دفتر تربیت بدنی و فعالیت های ورزشی وزارت آموزش و پرورش در افتتاحیه مسابقات استانی ورزشی فرهنگیان فارس گفت مرحله استانی این رقابتهای با شرکت بیش از ۱۰۰ هزار معلم در سطح کشور برگزار و مرحله کشوری آن نیز در تیرماه و به میزبانی ۶ استان میشود.
به گفته حاجیزاده استان فارس یکی از میزبان های ششگانه مسابقات ورزشی فرهنگیان مرحله کشوری است و شهر شیراز از بانوان ورزشکار در رشتههای والیبال و بسکتبال پذیرایی میکند.
تاثیر میزبانی از رویدادهای متعدد ورزشی و فرهنگی کشوری بر نشاط اجتماعی و پویایی اقتصاد گردشگری جامعه میزبان انکار ناشدنی است؛ اما دستیابی به این جایگاه منوط به فراهم کردن زیرساختهای لازم برای یک میزبانی شایسته است.
معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش فارس با اشاره به میزبانی فارس از مسابقات ورزشی ۴۵۰ دانشآموز با نیازهای ویژه، میزبانی از مسابقات قهرمانی کشور دختران مقطه متوسطه در رشتههای والیبال و بسکتبال در سال گذشته، گفت: امسال نیز شیراز در تیر ماه میزبان مرحله کشوری مسابقات فرهنگیان، مرداد ماه میزبان رقابتهای دانش آموزان با نیازهای ویژه و در شهریور ماه میزبان رقابتهای آسیایی فوتبال دانشآموزان است.
او با اشاره به تاثیرات مثبت برپایی چنین رویدادهایی در استان فارس، بیان کرد: در زمان حاضر این استان از نظر امکانات خوابگاهی و سالن استاندارد برای میزبانی از رویدادهای ورزشی بیشتر با کمود مواجه است و باید برای ایجاد آم همگان یاری کنند.
او یادآور شد: دهکده ورزش دانشاموزی استان فارس اجرایی شده و باید یک خوابگاه با ظرفیت دستکم ۷۰ نفر در ان ایجاد شود.
نگاهی به آثار مثبت فعالیت بدنی دانشآموزان به عنوان ارزشمندترین منابع کشور و به دنبال آن برپایی رویدادهای ورزشی و نمود زودهنگام این آثار همگان را نسبت به تقویت زیرساختهای این حوزه قانع و به تکاپو وامیدارد.