یاسر احمدوند در ارزیابی عملکرد کتابفروشان در سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، به خبرنگار کتاب ایرنا توضیح داد: این دوره نخستین سالی بود که کتابفروشان میتوانستند در بخش مجازی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران فعال باشند. به نظرم شروع خوبی بود، البته نقاط ضعف هم دارد که باید رفع شود. کتابفروشان باید آشنایی بیشتری برای فعالیت در بخش مجازی نمایشگاه کتاب داشتهباشند.
کتابفروشان باید آشنایی بیشتری برای فعالیت در بخش مجازی نمایشگاه کتاب داشتهباشند
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعلام اینکه نوع تعامل ناشران و کتابفروشان در آینده تغییر خواهد کرد، توضیح داد: یکی از راههایی که کمک میکند ناشران حمایت بیشتری از کتابفروشان داشته باشند، کوتاه کردن مدت برگشت سرمایهها و چکهایی است که کتابفروشان به ناشران یا شرکتهای پخش پرداخت میکنند. برای رسیدن به این هدف، احتیاج به همفکری و همکاری صنفی است.
او ادامه داد: شاید الگویی که مطبوعات برای فروش در برخی از کشورها دارند، یا الگویی که برای کتاب در برخی از کشورهای بزرگ استفاده میشود، بتواند به کاهش مدت برگشت سرمایه از کتابفروشی به ناشران کمک کند. اینگونه که ناشر کتاب را به صورت امانی در اختیار کتابفروشیها قرار بدهد و در فواصل معینی کتاب فروش رفته تسویه شود. اگر چنین شیوهای را بخش عمدهای از صنف پیش بگیرند به کاهش مشکلات صنف کمک خواهد کرد. البته اجرای این طرح نیاز به لوازمی دارد و مساله مرجوعی و شمارگان کتاب منتشر شده مسائلی است که در این روش، قیمت کتاب را تعیین میکند.
احمدوند در ارزیابی فعالیت سامانه خرید از کتابفروشی بیان کرد: تعدادی از کتابفروشیها به این سامانه پیوستهاند و استقبال خوب بوده است. حدود ۴۰ درصد کتابفروشیها عضو این سامانه هستند و امیدوارم تا پایان سال کتابفروشان بیشتری به این سامانه بپیوندند و طرحهای حمایتی را از این سامانه و کتابفروشان پیوسته به این سامانه اجرا خواهیم کرد.
مردم با کتابفروشیهای با سابقه، خاطره دارند
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره تعطیلی چند کتابفروشی در ماههای اخیر بیان کرد: باید توجه داشت، خبر تعطیلی کتابفروشیها منتشر میشود اما به خبر افتتاح کتابفروشیها چندان توجه نمیشود. در دو سال گذشته متراژ قابل توجهی کتابفروشی در تهران و دیگر شهرها به متراژ کتابفروشیهای کل کشور اضافه شده است. همچنین بر اساس اخباری که امسال دارم، افتتاح کتابفروشیها بیش از تعداد تعطیلیها است.
اگر کمکی از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ممکن باشد آن را انجام خواهیم داد
احمدوند تعطیلی کتابفروشیها را اتفاقی غمانگیز دانست و ادامه داد: شهروندان با کتابفروشیها به خصوص کتابفروشیهای با سابقه، خاطره دارند، به همین دلیل تعطیلی کتابفروشیها غمانگیز است. دوست داریم که کتابفروشیها به فعالیت خود ادامه بدهند. تعطیلی هر فروشگاهی تصمیم شخص و ممکن است به هر دلیل افراد بخواهند فعالیت خود را تغییر دهند، این قابل احترام است. اگر کمکی از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ممکن باشد آن را انجام خواهیم داد.
کتابفروشیهای کوچک پاسخگوی مقدار تولید کتاب سالانه نیستند
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره تعطیلی کتابفروشیهایی که فقط کتاب میفروشند و جایگزین شدن آنها با فروشگاههایی که همراه کتاب صنایعدستی، لوازمالتحریر و دیگر وسایل را به فروش میرسانند، بیان کرد: پیشبینی میشود، کتابفروشیهای کوچک پاسخگوی مقدار تولید کتاب سالانه نباشد؛ زیرا بیش از ۱۰ هزار عنوان کتاب در سال تولید میشود. تعداد قابل توجهی از این کتابها عمومی است، کتابهای حوزه کودک و نوجوان، ادبیات، دین، علوم اجتماعی، فلسفه، هنر و تاریخ کتابهایی هستند که عموم مردم از آنها استفاده میکنند و آنها را میخوانند.
هر کتابفروشی باید گنجایش بین ۴۰ تا ۵۰ هزار عنوان کتاب را داشته باشداحمدوند با تاکید بر اینکه هر کتابفروشی باید گنجایش بین ۴۰ تا ۵۰ هزار عنوان کتاب را داشته باشد، ادامه داد: تنها در این صورت کتابفروشی میتواند سهم خوبی از کتابهای بازار را ارائه کند. حتی اگر کتابفروش بخواهد از هر کتاب دو تا سه نسخه داشته باشد، به متراژ قابل توجهی نیاز دارد. همچنین مردم تمایل دارند خریدهای فرهنگی را مترکز و از یک محل انجام بدهند.
او ادامه داد: خرید لوازمالتحریر و مواردی که میتواند در کتابفروشی ارائه شود به اقتصاد کتابفروشی کمک میکند و مردم میتوانند خریدهای خود را به صورت متمرکز انجام بدهند. یک دلیل هم که کتابفروشیهای کوچک تعطیل میشوند همین است که متراژ فروشگاه پاسخگوی نیاز به کتاب نیست و کتابفروش نمیتوانند لوازم دیگر ارائه دهد.