به گزارش ایرنا، رحمت نوروزی روز پنجشنبه در همایش منطقهای سازگاری با خشکسالی در گرگان، اظهارکرد: اجرایی شدن الگوی کشت به الزاماتی نیاز دارد که باید تمام دستگاههای مرتبط پای کار حاضر شوند.
وی با اشاره به اینکه خشکسالی در ۱۰ سال آینده مشکل عدیدهای برای کشور ایجاد خواهد کرد، افزود: باید با برنامهریزی و با بهرهگیری از اعضای هیات علمی دانشگاهها و مرکز پژوهش مجلس شورای اسلامی راهکار مناسب برای چارهجویی این مشکل ارائه شود.
نماینده مردم علیآبادکتول در مجلس شورای اسلامی افزود: همراهی کشاورزان و بهرهبرداران با اهداف و سیاستهای اجرایی دولت و جهاد کشاورزی، مهمترین مولفه در اجرای موفق طرح الگوی کشت و پایه محوری این طرح محسوب میشود.
نوروزی همچنین با گلایه از کسر ۵۰۰ تن سهمیه آرد ساکنان گلستان، گفت: این استان رتبه دوم و سوم تولید گندم کشور را ر اختیار دارد و کسر این میزان سهمیه آرد از سبد غذایی مردم این خطه، منطقی نیست.
مدیرکل جهادکشاورزی گلستان با اشاره به تغییراقلیم و اثرات خشکسالی در کاهش تولیدات کشاورزی استان، گفت: خشکسالی بسیار شدید در اواخر سال ۱۴۰۱ در استان رخ داد به طوری که با کمبود بارش برای زراعت پاییزه مواجه شدیم.
محمد برزعلی افزود؛ فقط در کشت گندم که ۳۴۹ هزار هکتار زیر کشت رفته بود به دلیل خشکسالی شدید در این بازه زمانی، ۳۱ درصد از این سطح زیرکش، غیرقابل برداشت شد.
وی ادامه داد: در تولید سایر محصولات زراعی و باغی در استان هم متحمل خسارت ناشی از خشکسالی شدهایم.
به گفته وی استان گلستان طی سالهای اخیر با کاهش بارندگی مواجه شده و به عنوان استان سوم کاهش بارندگی در نوار شمال بعد از استانهای گیلان و مازندران قرار گرفته است.
برزعلی ادامه داد: اکنون برای تغییر اقلیم در استان گلستان کارگروه تشکیل شده و به صورت مستمر حوزههایی از جمله زراعت، باغبانی، آب و خاک مورد پایش قرار میگیرد.
وی بر سرمایهگذاری در حوزه آموزش و ترویج بهرهبرداران، اجرایی شدن الگوی کشت، افزایش کشاورزی حفاظتی، جهش تولید در دیمزارها و ارتقای بهرهوروی، خشکه کاری برنج با معرفی بذرهای زودرس را از جمله راهکارهای پیشنهادی و در دست اجرا برای حفظ کشاورزی استان برشمرد.
مدیرکل جهادکشاورزی گلستان همچنین از راهاندازی نخستین رصدخانه کشاورزی استانهای کشور در این استان شمالی در سفر دور دوم رییس جمهور به این خطه خبر داد و گفت: این اقدام میتواند نقش به سزایی در مقابله با تغییر اقلیم و سازگاری با خشکسالی و پایداری تولید محصولات کشاورزی در استان ایفا کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان هم با اشاره به تهدیدات منابع آبی استان ناشی از شدت خشکسالی در استان، گفت: اکنون برای یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب در این استان قابل برنامهریزی است.
ایرج حیدریان افزود: کشاورزی بزرگترین بخش مصرفکنندگان آب در استان بوده و مدیریت و بهرهوری آب در اختیار در این بخش بسیار ضروری است.
وی با تاکید بر سرمایهگذاری بیش از گذشته در مشارکت گرفتن از بخش خصوصی و کشاورزان در مدیریت مصرف منابع آبی استان، گفت: مشارکت بیش از گذشته جهادکشاورزی میتواند تاثیر به سزایی در افزایش بهرهوری آب بخش کشاورزی داشته باشد.
کمبود منابع آب ابرچالش گلستان
عضو هیات علمی و محقق مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان گفت: کمبود منابع آبی ابرچالش این استان شمالی به شمار میرود و سرمایهگذاری در حفظ منابع آبی موجود و افزایش بهرهوری را ضروری میکند.
علیرضا کیایی افزود: سیاستگذاری و وضع قوانین، مدیریت ذخایر منابع آبی و تقاضا، حداقل کردن تبعات خشکسالی از جمله راهکارهای پیشنهادی است.
وی بر لزوم بهرهگیری از فناوری نوین در افزایش بهرهوری آب در بخش کشاورزی تاکید کرد و گفت: باید به کمک کشاورزی آمده و کاهش مصرف و استفاده بهینه از آب، پُر رنگ شود.