تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۶

مسکو- ایرنا- ضدحمله اوکراین این روزها از نگاه معاون وزیر دفاع این کشور به «دوئل» و نبرد شدید توصیف شده که با «گام های کوچک» اما رو به جلو همراه بوده است؛ در نقطه مقابل، وزیر دفاع روسیه از دفع حملات اوکراین سخن گفته و در عین حال، خط قرمزی درباره حمله به کریمه برای مقام های آمریکا و انگلیسی ترسیم کرده است.

آنگونه که هانا مالیار معاون وزیر دفاع اوکراین به آن اشاره کرده است، شرایط میدان و ضدحمله کی یف چندان بر وفق مراد پیش نمی رود و به جای سخن از پیشرفت های بزرگ، از پیشرفت های خاص سخن گفته و افزوده است: نیروهای روسی به سادگی، مواضع اشغالی را تسلیم نخواهند کرد و و بنابراین نبردهای شدید و دوئل بسیار قدرتمند ادامه دارد.

اوکراین و سخن از موفقیت نسبی در روز سه شنبه
معاون وزیر دفاع اوکراین با اشاره به برنامه ضدحمله این کشور که به جای تمرکز روی یک جهت، در چند جهت طرح ریزی شده است، اینچنین میدان نبرد را توصیف کرده است: ما به تدریج و با گام های کوچک اما با اعتماد به نفس به جلو می رویم.
مالیار چهارشنبه در کانال تلگرامی خود به روایت اوکراین از صحنه نبرد پرداخته و نوشته است: نیروهای مسلح اوکراین به انجام اقدامات تهاجمی در جهت‌های ملیتوپل و بردیانسک ادامه می‌دهند. در روز سه شنبه موفقیت نسبی داشتند و موقعیت خود را در مرزهای مناطق آزاد شده از تصرف روسیه تثبیت کردند.
وی جهت اصلی حملات روسیه را در محور شرقی اوکراین عنوان کرده و نوشته است: هدف آنها رسیدن به مرزهای مناطق دونتسک و لوهانسک است.
به گفته معاون وزیر دفاع اوکراین، در نزدیکی باخموت، وضعیت بدون تغییر است، هرچند هر روز چندین درگیری جنگی رخ می دهد.

کی یف: ضربه اصلی در راه است
مالیار پیش از این روز سه شنبه در عین حال که از پیشروی نیروهای اوکراین در جنوب این کشور سخن گفته بود، اذعان کرده بود که در برخی جهت ها هم مانند کوپیانسکی و لیمانسکی، طرف مقابل در حال پیشروی است و نیروهای اوکراین در حالت تدافعی هستند.
معاون وزیر دفاع اوکراین اظهار داشت: روسیه تمام توان خود را برای متوقف ساختن حمله به کار می‌گیرد و به همین دلیل این عملیات دشوار است.
این مقام نظامی کی یف در ادامه گفته است: حرکت تدریجی ارتش در همه جهاتی که ضدحمله آغاز شد، در حال انجام است اما ضربه اصلی نیروهای نظامی اوکراین هنوز در راه است.

پشتیبانی سامانه موشکی ضدهوایی تور ام یک از نیروی زمینی روسیه

پشتیبانی سامانه های موشکی ضد هوایی روسیه از نیروی زمینی
در این شرایط، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که عملیات نظامی این کشور با بهره گیری از سامانه های موشکی ضدهوایی تور ام یک با هدف پشتیبانی از نیروی زمینی این کشور در برابر حملات هوایی ادامه دارد.
بنا بر این گزارش، این سامانه ها با کمک تجهیزات راداری مدرن به راحتی انواع اهداف را شناسایی کرده و آنها را منهدم می کنند. بنا بر آمار اعلامی روز چهارشنبه، این سامانه ها، بیش از 100 هواپیمای بدون سرنشین اوکراین را هدف قرار داده اند.

یادآوری خط قرمز مسکو برای تجهیزکنندگان ماشین جنگی کی یف
وزیر دفاع روسیه سه‌شنبه گفت: بر اساس اطلاعات ما، رهبری نیروهای مسلح اوکراین قصد دارد با موشک‌های کروز «هیمارس» ساخت آمریکا و «سایه طوفان» ساخت انگلیس به خاک روسیه از جمله کریمه حمله کند.
سرگئی شویگو افزود: استفاده از این موشک‌ها خارج از منطقه عملیات نظامی ویژه به معنای مشارکت کامل آمریکا و انگلیس در درگیری خواهد بود.
وزیر دفاع روسیه گفت: این اقدام مستلزم برخورد فوری با مراکز تصمیم‌گیری در اوکراین خواهد بود.

روسیه: ضدحمله اوکراین، نافرجام بود
وزیر دفاع روسیه اظهار داشت: نیروهای اوکراینی از چهارم ژوئن (۱۴ خرداد) در مجموع ۲۶۳ حمله به مواضع نیروهای مسلح روسیه در مسیرهای دونتسک، دونتسک جنوبی و زاپوریژیا انجام داده‌اند، اما همه آنها با موفقیت دفع شده‌ است.
وی تاکید کرد که رژیم کی‌یف در انجام این اقدامات از تعداد زیادی سلاح غربی و تشکیلات نظامی زبده استفاده می‌کند که اعضای آن توسط متخصصان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) آموزش دیده‌اند.

آموزش سربازان روس برای حفاظت در برابر تشعشع

فعالیت مشکوک درباره بمب کثیف
آنچه که رویارویی کنونی در اوکراین را به حرکت در مدار قرمز تشبیه کرده است، احتمال بکارگیری بمب کثیف است که مسکو نسبت به اقدام احتمالی کی یف در این باره هشدار داده است.
رئیس سرویس اطلاعات خارجی دولت روسیه (SVR) اعلام کرد که این نهاد اطلاعاتی مبنی بر فعالیت‌های مشکوک هسته‌ای اوکراین در اختیار دارد.
سرگئی ناریشکین افزود: روسیه امیدوار است که ناظر هسته‌ای سازمان ملل و اتحادیه اروپا به فعالیت‌های هسته ای اوکراین که به گفته او ممکن است نشانه‌ای از کار روی یک بمب کثیف باشد، رسیدگی کنند.
وی با انتشار بیانیه‌ای افزود که سرویس او اطلاعاتی در اختیار دارد مبنی بر اینکه مقداری سوخت هسته‌ای از نیروگاه ریونه در غرب اوکراین برای دفع تاسیسات ذخیره سوخت مصرف شده در چرنوبیل ارسال شده است.
دولت روسیه پیش از این بارها اوکراین را به ساخت مواد منفجره موسوم به بمب کثیف متهم کرده است.
بمب کثیف (Dirty bomb) نوعی جنگ‌افزار انفجاری است که در آن از یک انفجار غیرهسته‌ای برای پراکندن مواد پرتوزا و آلایش هسته‌ای محیط استفاده می‌شود. اگر چه در بمب کثیف از انفجار هسته‌ای استفاده نمی‌شود اما به دلیل آلوده کردن محیط به مواد پرتوزا گاه جزو جنگ‌افزارهای هسته‌ای به‌شمار می‌رود.
در همین حال، وزارت دفاع روسیه چهارشنبه اعلام کرد که گروهی از سربازان این کشور، دوره های آموزشی را در زمینه حفاظت در برابر تشعشع، بیولوژیکی و شیمیایی (RCB) گذراندند.
بنا بر اعلام این وزارتخانه، این نوع آموزش ها طبق برنامه آموزشی رزمی به صورت منظم انجام می شود.

تکاپوهای گروه‌های خرابکار در میانه جنگ
گزارش وزارت دفاع روسیه از روند عملیات نظامی این کشور در اوکراین، گویای تکاپوهای گروه‌های موسوم به خرابکار در میانه دفع حملات نظامیان کی‌یف است و کمتر روزی است که از مقابله نظامیان روس با این گروه ها در مناطق مختلف،‌سخن به میان نیامده باشد.
آخرین گزارش میدانی روس ها از میدان نبرد حاکی از شناسایی گروه های موسوم به خرابکار در مناطقی همچون زاپوریژیا، خارکف و لوهانسک و توقف فعالیت آنها حکایت دارد.

آموزش داوطلبان مردمی برای تأمین امنیت منطقه زاپوریژیا

وزارت دفاع روسیه چهارشنبه اعلام کرد که پلیس این کشور با بهره گیری از ظرفیت پلیس راهنمایی و رانندگی، سازمان های انتظامی و داوطلبان مردمی، در حال تأمین نظم و امنیت مناطقی همچون زاپوریژیا است و داوطلبان مردمی در این زمینه آموزش می بینند.
بنا بر این گزارش، هسته های تروریستی طرفدار اوکراین با قاچاق غیرقانونی اسلحه، سرقت خودرو و جستجوی انبارهای حاوی مواد منفجره به دنبال خرابکاری در این منطقه هستند.
در این گزارش آمده است: با تصمیم فرمانداری منطقه زاپوریژیا، واحدهای ایجاد شده از داوطلبان مردمی در این منطقه در اوقات فراغت خود و بعد از کار اصلی روزانه خود، برای تأمین امنیت و نظم منطقه همکاری می کنند.
شبکه خبری «سی‌ ان ان» پیشتر گزارش داده بود که کی‌یف شبکه‌ای را در روسیه مامور به انجام عملیات خرابکارانه از جمله اقداماتی با استفاده از پهپادها کرده است.
برخی منابع، حمله پهپادی۹ خرداد ۱۴۰۲ به مسکو و حمله پهپادی ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ به کاخ کرملین را به این گروه های خرابکار نسبت دادند.

رئیس جمهوری روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بی‌توجهی غرب به نگرانی‌های امنیتی مسکو و تقویت حضور غرب در نزدیکی مرزهای مشترکش با اوکراین، استقلال جمهوری‌های خلق «دونتسک» و «لوانسک» را در منطقه «دونباس» به رسمیت شناخت.
ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن (پنجم اسفند ۱۴۰۰)، عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو- کی‌یف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.
رئیس‌جمهوری روسیه اواخر بهمن‌ماه ۱۴۰۰ یعنی یکی دو هفته قبل از آغاز جنگ، با ابراز نگرانی از گسترش ناتو به عنوان مهم‌ترین پیمان نظامی و سیاسی غرب که برای مقابله با اتحاد جماهیر شوروی سابق تأسیس شده، گفته بود که هیچ کشور شوروی سابق از جمله اوکراین نباید به عضویت پیمان آتلانتیک شمالی درآید.