"داود نجفیان" روز پنجشنبه در خصوص موضوع آسیب شناسی سد و رودخانه کرج به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از علل تشدید سیلاب اخیر در جاده کرج - چالوس دستکاری طبیعت براثر اجرای پروژه های عمرانی و ضعف پوشش گیاهی منطقه بود که میزان آسیب پذیری در رودخانه کرج را بالا برد.
وی ادامه داد: ریختن نخاله ها در مسیلهای اطراف این رودخانه نیز از دیگر عواملی بود که سبب انسداد مسیر رودخانه در زمان تشدید بارش ها و جاری شدن سیلاب شد.
نجفیان گفت : انتظار می رود در کنار اجرای طرح های ایمن سازی حاشیه رودخانه کرج، با تخصیص اعتبارات لازم پروژه های آبخیزداری در بالادست و حاشیه سد و رودخانه کرج اجرا شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان البرز با یادآوری این نکته که در جریان سیلاب ۱۸ خرداد ماه امسال بیش از ۲۰۰ هزار متر مکعب رسوب وارد رودخانه خروشان کرج شد و افزون بر انسداد دریچه خروجی سد، رودخانه را نیز مسدود کرد، افزود: هر چند با تلاش گروه های فنی و مهندسی دریچه خروجی سد پس از چند روز باز شد اما اکنون آب در بخشی از رودخانه جریان ندارد و از طریق مسیر انحرافی به پایین دست هدایت شده است.
وی اظهار کرد: بیش از هفت کیلومتر از رودخانه اصلی کرج براثر رسوب مسدود شده که تیم های فنی و مهندسی در حال لایروبی و بازگشایی جریان آب در مسیر اصلی خود هستند.
نجفیان پیش بینی کرد که اوایل هفته آینده آب سد کرج از مسیر اصلی خود در رودخانه کرج جریان یابد که در زمان رها سازی آب در مسیر اصلی رودخانه اطلاع رسانی گسترده برای پیشگیری از حادثه از طریق رسانه ها انجام خواهد شد.
وی افزود: با توجه به بازگشایی بخش مسدود شده رودخانه کرج در هفته آینده ،میزان رها سازی آب از سد کرج در هفته آینده افزایش می یابد که به کدورت آب می انجامد.
نجفیان گفت : در جریان رها سازی آب در مسیر اصلی رودخانه کرج افزون بر شستشوی رودخانه به واسطه عدم انتقال آب به تصفیه خانه ها برای چند ساعت در کرج و مناطقی از تهران با افت فشار آب مواجه خواهیم شد که انتظار همکاری بیشتر مردم و صبر و بردباری آن می رود.
وی همچنین به مردم توصیه کرد در چند روز آینده به واسطه عملیات لایروبی و رها سازی آب در مسیر اصلی رودخانه کرج از حضور در حاشیه این رودخانه خودداری کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان البرز با اشاره به وجود ۱۲ هزار هکتار باغات استان های البرز و تهران در پایین دست رودخانه کرج ، گفت: هفته آینده آب رودخانه کرج به صورت موقت به این باغ ها هدایت می می شود تا حداقل یک بار از آب سد آبیاری شوند.
وی یادآور شد: این باغات به علت کاهش بارش ها و پایین آمدن سطح انتقال آب رودخانه کرج از سال گذشته قرار شد از محل پساب های تصفیه شده آبیاری شود که تاکنون حدود ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از آنها زیر پوشش آبیاری از محل آبهای نامتعارف قرار گرفته است.
نجفیان تاکید کرد: رها سازی موقت آب رودخانه کرج به سمت پایین دست، فرصت مناسبی برای حداقل یک بار آبیاری باغات البرز و تهران خواهد بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز یادآور شد: از پائیز سال گذشته به علت کاهش بارندگی ها مقرر شد هیچگونه کشت محصولات کشاورزی در پایین دست رودخانه کرج تا زمان بهبودی وضعیت بارش ها صورت نگیرد.
در جریان سیلاب ۱۸ خرداد ماه ۱۴۰۲ جاده کرج - چالوس و خروجی سد کرج براثر انباشت رسوبات مسدود شد ضمن آنکه بخشی از جاده کرج - چالوس در محدوده پیچ شاندیز تخریب شد.
طبق برآورد اولیه بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان به جاده کرج - چالوس خسارت وارد شدکه برای ایمن سازی کامل این مسیر به بیش از یک هزار میلیارد تومان اعتبار ملی نیاز است.
با تلاش گروه های فنی و مهندسی وزارت نیرو ، ارتش ، سپاه و شهرداری کرج ، دریچه خروجی سد کرج پس از چهار روز از حادثه سیلاب بازگشایی شد اما بخشی از رودخانه کرج به علت انباشت رسوب که ارتفاع آن به بیش از سه متر می رسد همچنان بسته است که آب سد از طریق مسیر انحرافی به تصفیه خانه های کرج و تهران هدایت شده است.
اکنون جاده کرج - جالوس به رغم پاکسازی بیش از ۸۰ درصد آن ،همچنان بسته است.در جریان این سیلاب ۱۹ نفر مصدوم ، ۲ نفر مفقود ، ۲ رستوران و یک واحد مسکونی روستایی نیز تخریب شد و به بیش از ۵۰ دستگاه خودرو گردشگران خسارت کلی و جزیی وارد شده است.