به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از تارنمای اسپانیولی آرتی، نشست اعضای مرکوسور، دیروز سه شنبه در پوئرتو ایگوآزو در شهر میسیونس آرژانتین برگزار شد و فراتر از موضعگیریهای متفاوت «آلبرتو فرناندز» رئیسجمهوری آرژانتین، «لولا داسیلوا» رئیسجمهوری برزیل، «ماریو عبدو بِنیتز» رئیسجمهوری پاراگوئه و «لوئیس لاکایه پو» رئیسجمهوری اروگوئه، هر چهار مقام عضو مرکوسور بر قصد خود برای نهایی کردن توافق با اتحادیه اروپا، درحالی که دو دهه از مذاکرات در مورد آن میگذرد، تاکید کردند.
با این حال، سند نهایی صادر شده پس از اجلاس دیروز سران مرکوسور، امضای همه رهبران به جز اروگوئه را دارد؛ دولت لاکایه پو تصمیم گرفت متن جداگانهای را صادر کند، چنان که در اجلاس قبلی انجام داد.
مونته ویدئو در این بیانیه بر «نیاز به کار برای تشکیل منطقه آزاد تجاری بلوک» با هدف انعطاف پذیری بیشتر قوانین به گونهای که کشورها بتوانند بدون اجماع بقیه به توافقهای دوجانبه دست یابند، تاکید کرد.
توافق با اتحادیه اروپا
فرناندز رئیسجمهوری کشور میزبان نشست معتقد است این بلوک آمریکای لاتینی مرکوسور بود که در مبانی توافقنامه امضا شده در سال ۲۰۱۹ با اتحادیه اروپا، انعطافپذیری و نرمش بیشتر را از خود نشان داد. به این ترتیب، وی از شرکای خود خواست تا از ایجاد یک توافق «متوازن به منظور حفظ منافع منطقه و جلوگیری از یک پیمان نابرابر» حمایت کنند.
موضع رئیسجمهوری آرژانتین در راستای دیدگاه لولا داسیلوا همتای برزیلی او قرار داشت که تصریح کرد «این توافق نمیتواند کشورهای مرکوسور را به نقش ابدی صادرکنندگان مواد خام محکوم کند».
لولا داسیلوا که ریاست موقت مرکوسور را بر عهده دارد خاطر نشان کرد: من قول میدهم توافقنامه ای را با اتحادیه اروپا منعقد کنم که متوازن باشد و فضای لازم برای اتخاذ سیاستهای عمومی به نفع یکپارچگی مولد و صنعتیسازی مجدد را تضمین کند.
به گفته فرناندز، تاخیر در نهایی کردن توافقنامه، مربوط به «کم کاری کشورهای اروپایی» و نه به دلیل «عدم اجماع یا عدم تمایل به کار از سوی کشورهای عضو مرکوسور» است.
در مقابل، لاکایه پو رئیسجمهوری اروگوئه، تسریع در توافق با اتحادیه اروپا را خواستار شد چرا که ۲۵ سال مذاکره در دنیای مدرن منطقی نیست و وی همچنین بر ایده «انعطافپذیر کردن» قوانین و مقررات مرکوسور برای پیشرفت در این زمینه و سایر توافقها حتی بدون اجماع میان سایر کشورهای عضو مرکوسور تاکید کرد.
موضع لاکایه پو که از مدتها قبل تنش هایی را در داخل این بلوک ایجاد کرده است، به قصد او برای بستن قراردادهای تجاری با چین و اقیانوسیه مربوط میشود. در این زمینه، وی پیشتر هشدار داده بود که اگر موافقت مرکوسور را جلب نکند، به سمت توافقهای «دوجانبه» پیش خواهد رفت، ایدهای که پیشتر به صراحت توسط آرژانتین و برزیل رد شده بود.
رئیسجمهوری اروگوئه گفت: درخواست ما به طور گسترده شنیده نشده است، اما من فقط میتوانم آنچه را که مردم ما میخواهند تکرار کنم: انعطافپذیری، مدرنسازی، باز کردن عرصه به روی جهان» و اینکه «به بیحرکتی (انفعال) نه میگوییم».
ارزهای محلی
سران کشورهای عضو اصلی مرکوسور و «لوئیس آرسه» رئیسجمهوری بولیوی که کشورش در مراحل پیوستن به این بلوک قرار دارد، بر لزوم اولویت بخشیدن بر استفاده از ارزهای محلی در تجارت به منظور کاهش وابستگی به دلار تاکید کردند.
آرسه بر نیاز به کاهش وابستگی به دلار تاکید کرد؛ وابستگی که گزینههای تامین مالی و امکان دسترسی به بازارهای بینالمللی را محدود میکند.
«سرخیو ماسا» وزیر اقتصاد و نامزد ریاست جمهوری آرژانتین در افتتاحیه اجلاس سران مرکوسور در جمع وزرای خارجه کشورها، به ایده ایجاد «پول مشترک» برای این اتحاد منطقهای اشاره کرد.
به نوشته نشریه تِلام، این مقام آرژانتینی تصریح کرد: استفاده از ارزهای محلی مانع از گرفتار شدن ما در برابر شوکهای خارجی میشود و به ما ظرفیت بیشتری برای توسعه اقتصادی در منطقه میدهد، خیلی بیشتر از آن زمانی که بدانیم مسائل امنیت غذایی و انرژی بخشی از دستور کار جهانی برای ده سال آینده است و اینکه این منطقه و این بلوک نقش محوری در تولید پروتئین و تامین انرژی دارند.
شرکای جدید
رئیسجمهوری برزیل درمورد این نشست گفت: یکی دیگر از نکاتی که در این اجلاس مطرح شد، پیشرفت مذاکرات با شرکای جدید مانند چین، اندونزی، ویتنام و کشورهای آمریکای مرکزی و حوزه کارائیب است.
لولا داسیلوا همچنین از قصد خود برای «پیشبرد توافقهای در حال مذاکره با کانادا، کره جنوبی و سنگاپور» خبر داد، چرا که «موانع تجاری به نابرابریها تداوم میبخشد و به کشورهای در حال توسعه آسیب میزند».
علاوه بر این، به عقیده رئیسجمهوری برزیل، هنوز ظرفیت برای بهبود توافقهای تجاری با شیلی، کلمبیا، اکوادور و پرو که کشورهای ناظر این بلوک هستند، وجود دارد. وی در این مورد گفت: ما یک دستور کار بلندپروازانه خارجی را برای گسترش دسترسی به بازار محصولات صادراتی خود از سر خواهیم گرفت.