اصفهان - ایرنا - معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان وزارت امور خارجه گفت: این وزارتخانه برای تقویت مجموعه دیپلماسی مردمی و شهری در کشور اهمیت بالایی قائل است و از همه افرادی که در آفرینش زمینه‌های آن در گذشته و اکنون تلاش می‌کنند قدردانی می‌کند.

به گزارش ایرنا، علیرضا بیگدلی روز یکشنبه در مراسم آغاز به کار نخستین کنگره بین المللی دیپلماسی ملل در دانشگاه اصفهان افزود: امیدواریم بتوانیم در حیطه وظایف خود از افراد در زمینه دیپلماسی مردمی حمایت کنیم.

وی با بیان اینکه دیپلماسی، هنر ارتباط برای ایجاد رابطه با هدف حفظ منافع و امنیت کشورهاست، اظهار داشت: ما دیپلمات‌ها وقتی در صحنه بین الملل سلام می کنیم دنبال این هستیم که با او دوست شویم و از این دوستی برای روابط خود استفاده کنیم.

بیگدلی با اشاره به اینکه دیپلماسی در تاریخ معاصر امری دولتی و رسمی بوده و در سال‌های گذشته چیزی به نام دیپلماسی عمومی و شهری وجود نداشت، افزود: اکنون شاهد شکل‌گیری مفاهیم جدید و متنوع در این حوزه هستیم و دیپلماسی عمومی، شهری، علمی و هنری نمونه هایی از آن است.

وی ادامه داد: با افزایش خطر جنگ در قرن نوزدهم و بیستم میلادی، موضوع تعامل شهرها با هدف تلاش برای صلح مطرح شد و مناسبات مردم شهرهای مختلف اهمیت بیشتری پیدا کرد.

معاون وزیر امور خارجه گفت: در دیپلماسی شهری، عناصر انسانی تشکیل دهنده شهر در حد و توان خود تلاش می کنند با کنشگران بین المللی ارتباط برقرار کنند و منافع ملی و شهر خود را ارتقا دهند.

بیگدلی با بیان اینکه مفاهیم مربوط به توسعه شهری، تقویت ارتباطات بین المللی، توسعه اقتصادی و اجتماعی و معرفی شهرها و هویت آنها از دیپلماسی شهری نتیجه گرفته می شود، اضافه کرد: نیت‌های انسان‌دوستانه و صلح جویانه و بهبود وضعیت معیشتی مردم از اهداف اصلی این نوع دیپلماسی است.

وی با اشاره به اینکه شهرها تلاش می کنند در راستای منافع و امنیت ملی، سهم خود را در حوزه های مختلف روابط خارجی افزایش دهند، تاکید کرد: هر شهری با مردم دانا و خردمند می تواند مدعی دیپلماسی شهری شود و شهرهایی که ذخائر و ثروت زیادی دارند اگر مردم دانا نداشته باشند بعید است به این دیپلماسی با موفقیت دسترسی پیدا کنند.

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه دارایی های شهر، ابزارهایی جذاب برای توسعه دیپلماسی شهری هستند، اظهار داشت: میدان نقش جهان اصفهان دارایی جهانی و سندی بر خرد مردمی آگاه در این سرزمین است.

وی با تاکید بر اینکه این مجموعه تاریخی در حوزه دیپلماسی شهری کارایی بالاتری ایجاد می کند، اضافه کرد: دارایی هایی همانند آنچه در اصفهان داریم باعث رشد هنرمندان، دانشمندان و صنعتگران بوده و سرزمین پُرگُهر از گُهرهای انسانی و دارایی های مادی و معنوی تشکیل می شود.

بیگدلی تصریح کرد: دیپلماسی هنر، علم و اندیشه از اجزای خانواده دیپلماسی شهری و عمومی است و بر عنصر انسانی خردمند در این رابطه تاکید می شود.

اصفهان، نمونه بارزی از قدرت نرم ایران اسلامی است

استاندار اصفهان نیز در این مراسم گفت: امروز اصفهان با برخورداری از میراث غنی و ارزشمند فرهنگی، هنری، گردشگری و توانمندی علمی و فناوری نمونه بارزی از قدرت نرم ایران اسلامی است.

سیدرضا مرتضوی با تاکید بر اینکه این شهرموزه همواره کانون گرم و تابنده فرهنگ و تمدن اسلامی بوده است، افزود: جان‌مایه حیات اصفهان، هنر و این هنر نشأت گرفته از ایمان مردم است.

استاندار اصفهان با بیان اینکه اکنون بسیاری از متفکران و برنامه‌ریزان بین‌المللی، محور روابط جهان را مبتنی بر روابط فرهنگی و اشتراک‌های تمدنی می‌دانند، تصریح کرد: در فضای شکننده و بی اعتماد سیاست بین‌الملل و در جهانی که به تدریج فرهنگ‌ها و تمدن‌های بومی و اصیل رنگ می‌بازند ملت های دنیا نیازمند شناخت بیشتری از باورهای فرهنگی هستند.

وی تاکید کرد: دولت‌ها در نظام بین الملل، دیپلماسی عمومی را بعنوان ابزاری مؤثر و کارآمد در پیشبرد اهداف رسمی خود تلقی می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه آنچه امروز در روابط کشورهای نظام بین‌الملل اهمیت بسیاری دارد ظرفیت قدرت نرم آن کشور در فضای بین‌الملل است، اضافه کرد: استفاده از قدرت نظامی برای کسب استیلا و نفوذ در میان ملت‌ها، دیگر کارایی خود را از دست داده و هیچ ملت متمدن و دارای فرهنگی زیر بار تهدید، ظلم و اشغال نظامی نمی رود.

استاندار اصفهان تصریح کرد: در جهانی که کشمکش‌های سیاسی همچون سایه‌ای شوم بر سر آحاد جامعه بشری سنگینی می‌کند توسل به دیپلماسی عمومی بدلیل پایداری و اثربخشی بلندمدت در اذهان مخاطبان می‌تواند بعنوان قدرت نرم نقش مؤثری در بهبود اوضاع جهان داشته باشد.

مرتضوی، راهبرد اصلی و کلان مدیریت استان اصفهان را بهره‌مندی حداکثری از دیپلماسی عمومی و قدرت نرم استان در تعامل، توسعه و تقویت روابط در حوزه بین‌الملل بویژه با کشورهای دوست جمهوری اسلامی دانست و گفت: برگزاری چنین رویدادهایی می‌تواند فرصت طلایی معرفی بیش از پیش ظرفیت‌ها و توانمندی‌های اصفهان را در عرصه جهانی فراهم کند و مکمل تلاش‌ها و سیاست‌های راهبردی دولت در این حوزه باشد.

وی ادامه داد: برگزاری چنین رویدادهایی در بی‌اثر کردن پروژه‌های ایران هراسی قدرت‌های استعماری و زُدودن تصویر مبهم از ایران در جهان می‌تواند نقش آفرین باشد.

سیاستمداران نظر نخبگان علمی و دانشگاهی در کمک به سیاست‌گذاری‌ها را به رسمیت بشناسند

رییس دانشگاه اصفهان نیز در این کنگره بین المللی گفت: دانشگاهیان اصفهانی آمادگی دارند که فرایند دیپلماسی علمی و عمومی را با هدف تقویت صلح و توسعه پایدار گسترش دهند و امید است سیاستمداران، نظر نخبگان علمی و دانشگاهی در کمک به سیاست‌گذاری‌ها را در نظر بگیرند.

حسین هرسیج افزود: انتظار می‌رود سیاستمداران و دیپلمات‌ها از تصمیم ها و تجویزهای آنی برای حل مشکلات پرهیز کنند و نظر نخبگان علمی و دانشگاهی را در کمک به سیاست‌گذاری‌ها به رسمیت بشناسند.

وی ادامه داد: دیپلماسی علمی، یک ارتباط دوسویه بین استادان و نخبگان دانشگاهی و سیاستمداران و دیپلمات‌ها برای دستیابی به اهداف ارزشمندی همچون صلح و ثبات بین‌المللی و حل مسائل است.

هرسیج تصریح کرد: نبود ارتباط دوسویه بین این مجموعه، می تواند موجب تبعات ناخوشایندی برای کشورها شود و از دانشگاهیان انتظار می‌رود در جهت شناخت مسائل منطقه و جهان کمک کنند و راهکارهایی را برای حل آن پیشنهاد دهند.

به گفته وی، امروزه بدلیل نبود پیوند بین این ۲ مجموعه، شاهد بحران‌های مختلفی از جمله محیط زیستی و تنش‌های بین‌المللی و منطقه‌ای هستیم.

هرسیج با بیان اینکه اصفهان در تقویت و توسعه فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی نقش کلیدی داشته است، اظهار داشت: با ظرفیت های زیادی همچون مراکز علمی، دانشگاهی، صنعتی، ابنیه تاریخی، فرهنگی و تمدنی که در این شهر وجود دارد، می‌توانیم برای کمک به منطقه و جهان چاره‌اندیشی کنیم.

وی اضافه کرد: دانشگاه اصفهان بعنوان دانشگاه برتر، جامع و معین استان آمادگی دارد که فرایند دیپلماسی علمی و عمومی را در جهت تقویت صلح و توسعه پایدار با همکاری دانشگاهیان شروع کند و امید است نخستین کنگره دیپلماسی ملل با حضور فرهیختگان دانشگاهی و سیاستمداران داخلی و خارجی به این فرآیند کمک کند.

به گزارش ایرنا، نخستین کنگره بین‌المللی دیپلماسی ملل با حضور اساتید دانشگاهی، دیپلمات‌ها و سفیران شماری از کشورها با شعار «ایران، تمدنی ماندگار» روز یکشنبه در دانشگاه اصفهان آغاز شد و به مدت ۲ روز برگزار می شود.

این کنگره با همکاری اتحادیه انجمن‌های علمی دانشجویی علوم سیاسی ایران، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت امور خارجه، دانشگاه اصفهان و اتاق بازرگانی اصفهان برگزار می‌شود.

ایجاد فضایی نو برای آشنایی با فرهنگ و تمدن غنی و اصیل ایرانی‌اسلامی، ترویج فرهنگ صلح و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز میان ملت‌ها، فراهم‌آوردن بستری مناسب برای دیپلماسی عمومی و علمی و بهره‌گیری از اندوخته‌های علمی میان ملت‌ها و همچنین ایجاد زمینه‌های مناسب برای گفتگوهای بین فرهنگی و ترویج ارزش‌های انسان‌دوستانه‌ای که ملت‌ها را به سمت صلح و دوستی و مقابله با خشونت سوق دهد از جمله اهداف این کنگره است.