به گزارش خبرنگار ایرنا، حمید فضائلی روز چهارشنبه در نشست خبری افزود: خشکسالی بسیار شدید در استان اردبیل به ویژه در مناطق شمالی اثرات مخربی بر زندگی و معیشت کشاورزان داشته و تلاش می کنیم با اقدامات سازه ای و غیر سازه ای این آثار منفی را بر زندگی و معیشت اهالی منطقه کاهش دهیم.
وی از کاهش ۱۴۰ میلیون متر مکعبی حجم آب سد خداآفرین و ارس در مقایسه با سال گذشته خبر داد و گفت: در راستای اجرای الگوی کشت ۳۶ هزار هکتار از اراضی منطقه زیر کشت پاییزه رفت.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اردبیل افزود: در این راستا دو ناحیه ۱ و ۲ پایاب سد خداآفرین زون بندی شده است که در ناحیه ۱ بیش از ۱۴۰۰ هکتار کشت پاییزه انجام شده است.
فضائلی در پاسخ به سوالی در خصوص سدسازی کشورهای بالا دست رود ارس نیز گفت: مدیریت این مسئله مستلزم فعال شدن دیپلماسی آب کشور است تا از این بابت شهروندان آسیبهای کمتری متحمل شوند.
وی در عین حال افزود: علاوه بر این استانهای بالا دست هم سهم بیشتری از سد ارس برداشت میکنند که این موضوع هم یکی از دغدغههای مهم اهالی منطقه است.
حوضه ارس پایش کمی می شود
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اردبیل یادآور شد: بیش از ۱۵۰ صفحه گزارش در خصوص اقدامات انجام شده در استانهای بالادست تهیه شده و تیمی هم برای پایش کمی حوضه ارس تعیین شده است.
فضائلی خاطرنشان کرد: ۲۸ سال قبل این در حوضه آبریز ارس پایش کمی صورت گرفته که بعد از ۲۸ سال باز هم پایش انجام خواهد شد.
وی ادامه داد: اکیپ پایش کمی حوضه ارس در منطقه مستقر شده و اسناد و مدارک هم ارائه شده است که در چه قسمتهایی چه اقداماتی انجام شده و چه کارهایی باید انجام شود.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اردبیل اضافه کرد: علاوه بر این طی یک سال گذشته گزارشی با مشارکت اساتید دانشگاه و خبرگان محلی تهیه و اسنادی هم ارائه شد که بر اساس آن مشخص و ثابت شد که حقابه استان از ارس چقدر است.
وی در بخش دیگری از این گفت و گو اظهار کرد: قرار بود ۶۲ هزار هکتار از اراضی پایاب سد خداآفرین زیر کشت آبی برود که این میزان به علت خشکسالی و کم آبی به ۳۶ هزار هکتار تقلیل یافت.
فضائلی ادامه داد: در واقع این شبکه برای ۶۲ هزار هکتار طراحی شده است و در صورتی که بارشها مناسب بوده و آورد سد افزایش یابد، امکان افزایش سطح زیر کشت وجود دارد.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل در بخش دیگری از این نشست گفت: ۴۰ میلیون متر مکعب آب در شبکه پایاب خدآفرین در هفت هزار هکتار اراضی پایاب سد خداآفرین توزیع شده است امسال هم ۳۰ میلیون متر مکعب آب در پایاب سد خدآفرین توزیع خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص ورود پساب صنعتی از ارمنستان به ارس هم گفت: ورود پساب صنعتی به رود ارس از دغدغههای مهم مردم و مسئولان استان بوده است که در فضای رسانه هم بازتاب داشته است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اردبیل بابیان اینکه آب شرب ۳۵۰ هزار نفر از کانال مغان تامین میشود، گفت: کارگروه مدیریت کیفی رود ارس با مشارکت نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تشکیل شده است و اولین گزارش این کارگروه این بود که با اطلاع رسانی مناسب نگرانی و دغدغه مردم را برطرف کند.
فضائلی ادامه داد: نتیجه اقدامات این کارگروه این بود که در آب شرب هیچ مشکلی نداریم و در بخش کشاورزی هم کیفیت آب به طور دائم رصد میشود.
وی افزود: دربند میل مغان هم آلودگی خاصی که سلامت مردم را به خطر بیندازد مشاهده نشده است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اردبیل در پایان در خصوص اقدامات غیر سازه ای شرکت آب منطقه ای اردبیل گفت: شرکت آب منطقهای اردبیل سه طرح سازگاری با کم آبی را در دستور کار دارد که در این زمینه تفاهمنامه ای با سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل منعقد شده است.
وی تحویل حجمی آب، ساماندهی تشکلهای آب بران و اجرای الگوی کشت را از موضوعات این تفاهمنامه ذکر کرد و افزود: اگر تحویل حجمی آب به بهرهبرداران به صورت صحیح انجام بگیرد، بسیاری از مشکلات رفع میشود.