به گزارش ایرنا بیش از ۹۰ درصد زعفران دنیا در ایران تولید میشود و عمده برداشت این محصول با نیروی کارگری انجام میشود که مشکلاتی را در ارائه زعفران به بازارهای بینالمللی به دنبال دارد.
افزون بر این، کمبود کارگر در فصل برداشت محصول یکی از مشکلات بهرهبرداران است و عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند با تولید انبوه و عرضه ماشینهای گلچین زعفران اقدام مهمی در برداشت این محصول راهبردی انجام داد.
این ماشینها به صورت صنعتی در ۲ نمونه کوله پشتی و ارابه عرضه شده است که نمونه ارابه برای برداشت گلهای زعفران در کاشت ردیفی کاربرد دارد و نمونه کوله پشتی میتواند در برداشت محصول تمامی مزارع زعفران استفاده شود.
امیرحسین اسعدیان درباره این دستگاه گفت: علاوه بر تولید انبوه و عرضه ماشینهای گلچین زعفران در سطح کشور تاکنون ۶۰ دستگاه به کشور افغانستان و کشورهای اروپایی هم صادر شده است.
وی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: طراحی و ساخت ماشینهای گلچین زعفران به صورت صنعتی در ۲ نمونه کوله پشتی و ارابه از سال ۱۳۹۹ آغاز شد.
عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند افزود: در نمونه کوله پشتی موتور دستگاه روی پشت و دستگاه برداشت داخل دست قرار میگیرد که این نوع دستگاه هم در کشت ردیفی، هم سنتی کاربرد دارد البته در حال حاضر بیشتر مزارع زعفران در استان و کشور به صورت سنتی است و هرچه مزرعه پرگلتر باشد، دستگاه کارایی بیشتری دارد.
وی با اشاره به اینکه هزینه تولید انبوه این دستگاه براساس نوع موتور به کار رفته بین ۴۲ تا ۴۵ میلیون تومان است گفت: مخزن دستگاه ظرفیت نگهداری ۲ تا سه کیلوگرم گل زعفران را دارد.
اسعدیان ادامه داد: نمونه ارابه هم برای برداشت گلهای زعفران در کاشت ردیفی کاربرد دارد که موتور دستگاه روی شاسی قرار گرفته و کار کردن با آن نسبت به کوله پشتی راحتتر است.
وی گفت: نمونه ارابه نسبت به کوله پشتی ۳۰ تا ۴۰ درصد سرعت عمل بیشتری دارد و با توجه به اینکه کار کردن با آن راحتتر است، مدت زمان بیشتری میتوان با این نوع دستگاه کار کرد، قیمت آن نیز براساس نوع موتور بین ۵۲ تا ۵۵ میلیون تومان است.
مدیرعامل شرکت خلاق کیان فناور فردای شرق با اشاره به استقبال خوب کشاورزان از دستگاههای گلچین زعفران در سراسر کشور افزود: اولین دستگاهی است که در دنیا عرضه میشود و هر سال نسبت به ارتقای این دستگاه تلاش میکنیم.
وی گفت: با بهینهسازیهای صورت گرفته، نمونه جدید این دستگاه نسبت به تولیدات سالهای گذشته این شرکت سرعت و دقت بالاتری در برداشت زعفران دارد.
اسعدیان اظهار داشت: با توجه به اینکه گل زعفران در ارتفاع ۲ تا سه سانتیمتر از سطح خاک روییده میشود، کشاورزان قبل از برداشت نسبت به تسطیح زمین اقدام کنند و در صورت تسیطح این دستگاهها بالاترین عملکرد را خواهند داشت.
خراسان جنوبی با تولید سالانه ۵۷ تن زعفران، دومین تولید کننده این محصول در کشور است و زعفران تولیدی این استان به ویژه شهرستان قاینات با کیفیتترین زعفران ایران شناخته میشود.