مسکو- ایرنا- رؤسای جمهوری روسیه و شماری از کشورهای آفریقایی ضمن شرکت در نشست‌های دومین نشست مجمع اقتصادی و بشردوستانه روسیه – آفریقا به میزبانی سن‌پترزبورگ، دیدارهای جداگانه‌ای نیز داشتند که طرفین در آنها بر همکاری در زمینه دلارزدایی و شکل‌گیری جهان چندقطبی تأکید شد.

از آن جمله، ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه دیداری سه جانبه با ازالی اسومانی رئیس دوره‌ای اتحادیه آفریقا و رئیس‌جمهوری کومور و موسی فکی مهامت رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا در سن پترزبورگ داشت.


رئیس‌جمهوری روسیه در این دیدار گفت: ما اتحادیه آفریقا را به عنوان یک سازمان منطقه ای پیشرو می بینیم که ساختار امنیتی مدرن را در این قاره شکل می دهد و راه را برای دستیابی این قاره به جایگاه شایسته خود در ساختارهای اقتصاد جهانی هموار می‌کند.
پوتین با اعلام حمایت روسیه از عضویت کامل اتحادیه آفریقا در گروه ۲۰،‌ ابراز امیدواری کرد که این تصمیم در اجلاس آتی این گروه به میزبانی دهلی‌نو در شهریورماه ۱۴۰۲ اتخاذ شود.
رئیس‌جمهوری روسیه همچنین گفت:‌ روسیه آماده کمک به تقویت حاکمیت کشورهای آفریقایی و کمک به تبدیل شدن آفریقا به شریک کلیدی در سیستم جدید نظم جهانی چندقطبی است.
ازالی اسومانی رئیس جمهوری کومور که ریاست دوره‌ای اتحادیه آفریقا را برعهده دارد، نیز در این دیدار گفت: روسیه شریک بسیار مهمی برای آفریقا است و در مواقع ضروری بدون توجه به مشکلات پیش آمده، از جمله مبارزه برای استقلال، همواره در کنار آفریقا ایستاده است.

تأکید بر دلارزدایی
امرسون منانگاگوا رئیس جمهوری زیمبابوه نیز در دیدار جداگانه با رئیس جمهوری روسیه در سن پترزبورگ گفت: با توجه به تحریم های اعمال شده بر کشورها، زیمبابوه با عملیاتی کردن راه‌حل‌های مستقل جایگزین تراکنش مالی بر اساس دلار و استفاده از سایر شیوه های پرداخت موافق است و از اینکه روسیه پس از تحریم ها، در این مسیر گام برمی دارد، خرسند هستیم.
وی همچنین با قدردانی از حمایت فدراسیون روسیه از پروژه موزه آزادی آفریقا در زیمبابوه گفت: ما از برافراشتن پرچم فدراسیون روسیه در سایت این موزه به عنوان نماد نمایانگر سهم بزرگ روسیه در رهایی قاره آفریقا از استعمار استقبال می کنیم.
رئیس جمهوری زیمبابوه گفت: این کشور به شدت با استفاده از تحریم به عنوان ابزار سیاست خارجی که حاکمیت ملت ها را تضعیف می کند، مخالف است.
وی ادامه داد: زیمبابوه در ۲۳ سال گذشته تحت تحریم های غرب بوده است، اما در نتیجه، ما از منابع داخلی برای رشد و توسعه اقتصاد خود استفاده می کنیم.
وی در ادامه حمایت روسیه از دستیابی زیمبابوه به کرسی غیردائم شورای امنیت سازمان ملل متحد برای دوره زمانی ۲۰۲۸-۲۰۲۷ میلادی و همچنین عضویت این کشور در گروه بریکس را خواستار شد.
رئیس جمهوری زیمبابوه همچنین گفت که این کشور همبستگی خود را با روسیه در عملیات نظامی ویژه در اوکراین اعلام می کند.
پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز در این دیدار با بیان اینکه زیمبابوه متحد قابل اعتماد روسیه در قاره آفریقا است، گفت: روابط محکم، قابل اعتماد و دوستانه دو کشور به زمانی بر می گردد که مردم زیمبابوه برای استقلال خود می جنگیدند.

ریل گذاری همکاری های صنعتی و هسته ای
رئیس جمهوری روسیه همچنین در دیدار با عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر در حاشیه دومین اجلاس سران روسیه – آفریقا گفت که دو کشور پروژه های بزرگ و بلندپروازانه ای از جمله در زمینه انرژی داریم که یکی از معروف ترین آنها، نیروگاه هسته ای است که طبق برنامه پیش می رود.
پوتین با بیان اینکه مصر یک سوم تجارت روسیه با آفریقا را به خود اختصاص داده است، گفت: تجارت روسیه و مصر در سال ۲۰۲۲ میلادی ۲۸.۸ درصد افزایش یافت و در پنج ماهه اول سال ۲۰۲۳ نسبت به مدت مشابه ۲۰۲۲، هفت درصد افزایش یافته است.
عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر نیز در این دیدار خطاب به پوتین گفت: ما نسبت به همه ابتکارات و دعوت‌ها، از جمله از جانب شما، در مورد همکاری و تعامل چندجانبه در آفریقا، نگرش مثبت داریم.
وی با تأکید بر عزم قاهره برای توسعه مناسبات با مسکو گفت: ساخت نیروگاه هسته ای در مصر و ایجاد منطقه صنعتی روسیه در نزدیکی کانال سوئز از جمله طرح های همکاری دوجانبه دو کشور است.

هماهنگی روسیه و موزامبیک در شورای امنیت سازمان ملل
رئیس جمهوری روسیه همچنین در دیدار رئیس جمهوری موزامبیک گفت: ما برای همکاری سازنده با موزامبیک در عرصه بین المللی، از جمله حمایت این کشور از ابتکارات روسیه در سازمان ملل، ارزش قائلیم.
پوتین گفت: در سال های ۲۰۲۴-۲۰۲۳ میلادی، موزامبیک یکی از اعضای غیردائم شورای امنیت سازمان ملل است و ما انتظار داریم اقدامات خود را در شورای امنیت سازمان ملل متحد در راستای رسیدگی موثر به مسائل مهم جهانی و منطقه ای دنبال کنیم.
فیلیپه جاسینتو نیوسی رئیس جمهوری موزامبیک گفت: از حمایت‌های روسیه در هنگام انتخاب کشورمان به عنوان عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل متحد تشکر کنم. در واقع، این بسیار مهم است: ما به اتفاق آرا انتخاب شدیم. این یک حمایت جدی بود. در واقع، این برای ما بسیار مهم است.

علاقه به همکاری در مسائل منطقه ای و جهانی
رئیس جمهوری روسیه در دیدار نخست وزیر اتیوپی در سن پترزبورگ نیز با اشاره به اینکه اتیوپی اولین کشور در قاره آفریقا بود که ۱۲۵ سال پیش، روسیه با آن مناسبات دیپلماتیک برقرار کرد، گفت: در ماه های اخیر، نمایندگی تجاری روسیه در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی شروع به کار کرد.
پوتین با اشاره به رشد ۵۶ درصدی مبادلات تجاری روسیه و اتیوپی در سال ۲۰۲۲ میلادی نسبت به سال قبل گفت: یک بسته کامل از اسناد، از جمله ۱۵ موافقت نامه بین دولتی در مورد امنیت اطلاعات و سفر هوایی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نقشه راه همکاری انرژی هسته ای و خدمات گمرکی را آماده کرده ایم.
رئیس جمهوری روسیه در ادامه گفت: روسیه و اتیوپی مواضع مشابهی در مورد بسیاری از موضوعات جهانی دارند.
آبی احمد نخست وزیر اتیوپی نیز در این دیدار گفت که این کشور علاقه مند است که با روسیه به عنوان یک دوست و برادر در مورد مسائل دوجانبه و هم مسائل منطقه ای خود گفت وگوی نزدیکی داشته باشد.

بی عدالتی تاریخی به آفریقا در شورای امنیت سازمان ملل اصلاح شود
اواریست ندایشیمیه رئیس جمهوری بوروندی نیز که برای شرکت در دومین اجلاس روسیه – آفریقا به سن پترزبورگ سفر کرده است، در دیدار با رئیس جمهوری روسیه گفت: دو کشور، روابط دوجانبه فوق‌العاده‌ای دارند که مبتنی بر ارزش‌های مشترک، حاکمیت، احترام متقابل، همبستگی، دوستی نزدیک و توجه به منافع متقابل است.
رئیس جمهوری بوروندی گفت: بوروندی و روسیه در سازمان های بین المللی، به عنوان مثال، شورای امنیت سازمان ملل متحد و شورای حقوق بشر، از یکدیگر حمایت می کنند.
وی ادامه داد: روسیه و بوروندی همچنین در مورد اصلاح شورای امنیت سازمان ملل متحد دیدگاه مشابهی دارند و اصلاح این شورا که با بی عدالتی تاریخی به آفریقا شکل گرفته است.
وی گفت: بوروندی همواره متحد روسیه بوده و خواهد بود.
پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز در این دیدار به برنامه های پیش روی دو کشور برای توسعه مناسبات دوجانبه اشاره کرد.

دومین اجلاس سران روسیه و آفریقا پنجشنبه با حضور ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و برخی رهبران و مقام‌های ارشد کشورهای آفریقایی در سن‌پترزبورگ گشایش یافت. این اجلاس، جمعه به کار خود پایان می‌دهد.
بنا بر اعلام میزبان،‌ شمار زیادی از موافقت‌نامه‌ها و تفاهم‌نامه‌های بین دولتی و بین بخشی بین مسکو و کشورهای قاره سیاه در حاشیه این اجلاس امضا می‌شود.
نخستین اجلاس در این چارچوب، سال ۲۰۱۹ میلادی به میزبانی شهر سوچی در روسیه برگزار شد، ‌رویدادی که از نگاه برخی تحلیلگران به عنوان نقطه عطفی برای بازگشت روس‌ها به آفریقا قلمداد شد.
قرار است در اجلاس دوم در این چارچوب به میزبانی سن‌پترزبورگ، یک بیانیه جامع، تعدادی بیانیه مشترک و برنامه اقدام مجمع مشارکت روسیه و آفریقا برای دوره زمانی تا سال ۲۰۲۶ میلادی تصویب شود.
از سال ۲۰۱۹ و برگزاری نخستین اجلاس سران روسیه و آفریقا تاکنون، روسیه کمیسیون‌های بین دولتی دوجانبه برای همکاری های تجاری، اقتصادی، علمی و فناوری با بسیاری از کشورهای این قاره راه اندازی کرده است و قرار است شبکه سفارت ها و نمایندگی های تجاری روسیه در آفریقا توسعه یابند.