سرهنگ عزیز قلاوند شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: برای جلوگیری از آتش زدن مزارع با کشاورزان مذاکرات و آموزش های زیادی انجام شده اما برای برچیدن این اقدام در استان باید روشهای جایگزین آتش زدن، فرهنگ سازی شود.
وی افزود: سازمان جهاد کشاورزی یکی از ارگانهایی است که باید برای جلوگیری از آتش زدن مزارع توسط کشاورزان به طور جدی ورود کند.
رمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی خوزستان تاکید کرد: دستگاه قضایی استان امسال به طور جدی به موضوع مقابله با آتش زدن مزارع ورود کرده است و ابتدای تابستان امسال هشدارهای زیادی را به کشاورزان برای جلوگیری ازاین اقدام صادر کرد.
وی گفت: در مواردی نیز به دلیل اختلافاتی که بین کشاورزان وجود دارد اقدام به آتش زدن مزارع یکدیگر میکنند که این کار باعث سرایت آتش به مراتع میشود، به عنوان مثل در یک حادثهای که چند روز گذشته در شهرستان لالی رخ داد به دلیل اختلافاتی که بین ۲ نفر بود با آتش زدن مزرعه و سرایت آن به دشت کنار مزرعه، ۲ هکتار از اراضی ملی این منطقه دچار آتش سوز شد.
سرهنگ قلاوند بیان کرد: در سه ماهه امسال ۳۱ مورد آتش سوزی مراتع و ۲ مرد آتش سوزی در جنگلهای لالی و بهبهان رخ داد که با اقدامات فوری عملیات اطفای حریق انجام شد و از هر جنگل در حدود ۲ هکتار آتش گرفت.
وی با بیان اینکه امسال به طور تقریبی روزانه ۶ مورد آتش سوزی مرتع در استان رخ میدهد افزود: به دلیل بارندگی خوبی که در سال گذشته در استان رخ داد پوشش علفزار در دشتها و جنگلهای خوزستان نسبت به سالهای گذشته بسیار بیشتر شده و همین موضوع باعث افزایش آتش سوزی میگردد.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی خوزستان با اشاره به وسعت اراضی ملی در استان افزود: برای کاهش زمان اطفای حریق در مراتع و جنگلها با وجود کمبود نیرو، تلاش کردیم تا با تقسیم بندی اراضی ملی نیروهایی را برای حفاظت ازاراضی در محل مستقر کنیم تا سریعتر از وقوع حادثه مطلع شویم و با سرعت بیشتری برای اطفا ورود کنیم.
ضرورت تامین نیرو و تجهیزات برای یگان حفاظت منابع طبیعی خوزستان
سرهنگ قلاوند بیان کرد: دوره گرم در استان خوزستان طولانی است و با توجه به امکان آتش سوزیهای متعدد برای کنترل هر چه بهتر منطقه، درخواست تامین نیرو و تجهیزات را دادهایم.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی خوزستان بیان کرد: به رغم اختصاص تجهیزات اطفای حریق به این اداره کل در طول سال، اما نیاز به تجهیزات بیشتری نیاز داریم.
سهل انگاری ۸۰ درصد عامل آتش سوزی اراضی ملی
وی گفت: آتش سوزی مراتع و جنگل به صورت طبیعی بسیار کم رخ میدهد ، ۹۰ درصد آتش سوزیها عامل انسانی دارد که از این میزان ۸۰ درصد بر اثر سهل انگاری است.
سرهنگ قلاوند کل عرصه طبیعی استان را ۶.۴ میلیون هکتار عنوان کرد و افزود: ۴.۹ میلیون هکتار از این میزان اراضی ملی است و ۲.۴ میلیون هکتارآن مرتع است.
وی با بیان اینکه خوزستان سومین استان دارای پوشش جنگلی زاگرس است افزود: یک میلیون هکتار پوشش جنگلی رشته کوههای زاگرس در خوزستان قرار دارد که از مهم ترین منابع ملی کشور هستند.
استفاده از همیار طبیعت برای کنترل آتش سوزی در اراضی ملی خوزستان
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی خوزستان با بیان اینکه این اداره کل به تنهایی قادر به حفاظت از اراضی ملی نیست افزود: در این مسیر از کمک اهالی و مردم روستاها نیز استفاده شده که در قالب همیار طبیعت، همیار محافظ، همیار مروج و همیار دانش آموز اقداماتی برای جلوگیری از آتش گرفتن مراتع و جنگلها انجام شده است.
سرهنگ قلاوند ادامه داد: در این روش اداره کل منابع طبیعی خوزستان آموزشهایی را به این افراد ارائه میدهد تا در حفظ و نگهداری مراتع و جنگلهای مناطق زندگی دغدغه داشته باشند.
وی با بیان اینکه از نیروهای مردمی برای کنترل آتش سوزیها بسیار استفاده میشود ادامه داد: همچنین این افراد در ترویج فرهنگ نگهداری از منابع طبیعی با این اداره کل همکاری دارند.
ایجاد آتش بُر یکی از راه های کنترل سریع آتش سوزی در مراتع
قلاوند گفت: با وجود تمام کمبودهای مالی و تجهیزاتی ۵۰۰ مورد آتش بُر در مناطق دشتی و مرتعی استان ایجاد شده است.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی خوزستان افزود: این آتش بُرها باعث قطع شدن مسیر آتش سوزی میشوند که نوع جاده ای و سنگ چینی کارایی بیشتری دارند اما برای توسعه آنها نیاز به تامین اعتبار است.
بر اساس این گزارش، امسال به دامداران نیز اجازه داده شده تا دامهای آنها از علوفه مراتع استان برای چِرا استفاده کنند تا عامل آتش سوزی در اراضی ملی کاهش یابد.