جمعی از سرمایهگذاران پرورش میگو در استان گلستان که به نشست ستاد اقتصاد مقاومتی دادگستری استان گلستان دعوت شده بودند، افزایش اجاره بهای مزارع، مشکل صدور سند، نبود پایانه صادراتی، نقص زنجیره تولید میگو به علت نبود مزارع تکثیر لارو، تامین امنیت سایت میگو در فصل برداشت از جمله مهمترین دغدغههای پرورشدهندگان سایت میگوی گمیشان برشمردند.
پرورش میگو در شهرستان گمیشان به عنوان تنها قطب اصلی پرورش این آبزی ارزآور در شمال کشور به شمار میرود که این طرح مهم تحولزا در اقتصاد ساکنان این خطه محروم و مرزی استان گلستان از یک دهه قبل به رسمی و با ایجاد زیرساخت موردنیاز توسط دولت از جمله انتقال آب دریای خزر به محل پرورش، آغاز شده و امروز یکی از طرح های مهم توسعه اقتصادی استان گلستان محسوب میشود.
اکنون این مرکز پرورش میگوی شمال کشور به مساحت چهار هزار هکتار در ۱۰ کیلومتری ساحل گمیشان قرار دارد.
براساس گزارش مسوولان اداره کل شیلات گلستان، سال زراعی قبل تولید میگو از استخرهای پرورش در مجتمع گمیشان با برداشت سه هزار و ۱۰۰ تُن محصول نسبت به سال زراعی قبل ۱۰۰ درصد رشد داشت که بیش از ۸۰ درصد میگوهای برداشت شده در استان گلستان پس از عملآوری و بستهبندی قابلیت صادرات به کشورهای دیگر را دارد.
رییس کل دادگستری استان گلستان میگوید: مهمترین مشکل پرورش دهندگان میگو در گُمیشان، تمدید قرارداد و میزان افزایش اجاره بها بوده که مذاکره لازم در این نشست با مسوولان مرتبط انجام و توافق شد تا این موانع تولید هرچه سریعتر حل شود.
به گزارش روابط عمومی دادگستری استان گلستان، حیدر آسیابی در نشست بررسی مشکلات بزرگترین مجتمع پرورش میگوی شمال کشور در ستاد اقتصاد مقاومتی دادگستری گلستان، افزود: پرورش دهندگان میگو ۲ سال بود که قرار داد آنها برای پرورش تمدید نشده بود.
وی در خصوص مشکل صدور سند مزارع پرورش میگو در گمیشان، گفت: با بررسی راهکارهای قانونی، مشکل صدور سند برای این مزارع به زودی رفع خواهد شد.
رییس کل دادگستری گلستان گفت: در ارائه خدمات برق، گاز و آب برای مزارع پرورش میگو گمیشان هم قرار شد که متولیان پیگیری لازم را برای رفع نگرانی پرورشدهندگان انجام دهند.
آسیابی تکمیل زنجیره تولید را دیگر مشکلات طرح شده از سوی سرمایهگذاران حوزه میگو در استان برشمرد، افزود: قرار شد با کمک اداره کل شیلات و مرکز تحقیقات زیرمجموعه آن و کمک پرورشدهندگان، طرح تحقیقاتی برای بررسی امکان تکثیر میگو در استان صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: تامین امنیت مزارع پرورش میگو به ویژه در فصل برداشت هم موضوع دیگری بود که مطرح و قرار شد نشست تخصصی در دادستانی برگزار و در این زمینه تدابیر لازم اتخاذ شود.
محمود اسپانلو دادستان مرکز استان گلستان هم گفت: برای مسوولان شرکت شهرکهای کشاورزی در استان اگر مصوبات مربوط به رفع مشکلات پرورش دهندگان میگو را پیگیری نکند، اعلام جرم خواهد شد.
اسماعیل جباری مدیر کل شیلات استان گلستان هم با اشاره به این که گُمیشان قطب پرورش میگو استان گلستان و تاثیرگذار در ارزآوری برای کشور دارد، گفت: کارشناسان این اداره کل پیش بینی می کنند که امسال سه هزار و ۷۰۰ تا چهار هزار تُن میگو از سایت گمیشان برداشت و روانه بازار مصرف شود.
کار آمادهسازی پرورش میگو با نظارت اداره کل دامپزشکی استان گلستان هر ساله از اواخر اردیبهشت ماه با آبگیری استخرها آغاز و در میانه شهریورماه تا اواخر مهرماه هم جمع آوری محصول انجام میشود.
پیشتر مدیرکل دامپزشکی گلستان هم به خبرنگار ایرنا اعلام کرده بود که ۱۰۳ مزرعه میگوی گُمیشان با پوشش هزار و ۱۵۴ هکتار، لارو رهاسازی شده و کار پرورش این گونه آبزی با نظارت دامپزشکان و عاری از بیماری در دست انجام است.
به گفته وی علی کاووسی در استان گلستان برای نگهداری و فرآوری میگو، هفت مرکز فعال وجود دارد که سه مرکز آن دارای کد آی آر و صادرات میگو را به خارج از کشور هستند.
میگوی تکثیری در مجتمع گمیشان از نوع وانامی است که این گونه به علت شوری کم آب و اقلیم و خاک مناسب طی ۱۲۰ روز پرورش یافته و به وزن ۱۵ گرم میرسد.
گلستان در سالهای اخیر با روی آوردن به توسعه آبزیپروری، به یکی از استانهای برتر پرورش میگو در کشور تبدیل شده که فراهم آوردن مقدمات لازم برای تکمیل چرخه تولید، علاوه بر خودکفایی در این حوزه، میزان برداشت این آبزی را افزایش خواهد داد.
براساس مطالعات صورت گرفته شیلات گلستان، با بهرهبرداری از مجموع ۲ فاز در مجتمع میگو گمیشان به مساحت ۱۰ هزار هکتار طی برنامهای تا افق ۱۴۰۴، سالانه افزون بر ۱۷ هزار تن میگو تولید و بیش از ۱۰۰ میلیون دلار برای کشور ارزآوری خواهد شد.