به گزارش ایرنا، فرانسه با بیشترین جمعیت مسلمان در میان کشورهای اروپایی، در طول دهههای اخیر همواره شاهد اعمال تبعیض و محدودیتهای دینی برای مسلمانان بوده و در تازهترین اقدام وزیر آموزش ملی و جوانان این کشور دوشنبه گذشته (ششم شهریور) پوشیدن عبا (لباس مخصوص زنان مسلمان در کشورهای عربی) را در مدارس فرانسه ممنوع اعلام کرد.
گابریل اَتَل (Gabriel Attal) وزیر ۳۰ ساله دولت امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، محدودیتهای اعلام شده را در راستای اصل سکولاریسم در این کشور توجیه کرد و مدعی شد که عبا در مدارس فرانسه جایی ندارد.
وزیر آموزش ملی و جوانان فرانسه همچنین وعده داده است که تا سال ۲۰۲۵ سالانه ۳۰۰ هزار کارمند و تا پایان سال جاری میلادی تمام ۱۴ هزار کارمند مدیریتی را در زمینه مسائل سکولاریسم آموزش خواهند داد.
وی که کمتر از ۲ ماه پیش به این سمت منصوب شده است، با بیان اینکه "مدرسه ما آزمایش شده است"، در اظهاراتی قابل تامل، پوشیدن لباسهای مذهبی در مدارس را حمله به سکولاریسم توصیف کرد و مدعی شد که در ماههای اخیر، اینگونه حملات به سکولاریسم به ویژه پوشیدن عبا و قمیص (لباس بلندی که در کشورهای عربی به طور سنتی توسط مردان پوشیده میشود) به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
وی امروز نیز با حضور در شبکه RTL از نگرانی دولت برای اجرای این طرح در ۵۱۳ موسسه آموزشی خبر داد و اظهار داشت: ما با تیمهای آموزش ملی و همچنین وزارت کشور در این زمینه کار کردیم تا موسساتی را شناسایی کنیم که میدانیم پیش از این چنین وضعیتی در آنها ایجاد خواهد شد.
اما این تمام ماجرا نبود و امروز خبرهای بسیاری از استقرار گشتهای نظارتی در مدارس فرانسه برای حسن اجرای این محدودیتها که مسلمانان این کشور را هدف قرار داده، منتشر شده است.
روزنامه لوپاریزین در این ارتباط نوشت: از روز جاری (دوشنبه)، تیمهای «ارزشهای جمهوری» در دانشکدهها و دبیرستانهایی که ممکن است به آنها نیاز داشته باشند، مستقر میشوند.
وزیر آموزش ملی و جوانان فرانسه در مصاحبه امروز خود همچنین با بیان اینکه حدود ۱۲ میلیون دانش آموز در روز جاری به مدارس بازگشتند و افزون بر ۲ هزار کارمند برای سکولاریسم آموزش لازم دریافت کردند، از تمایل خود برای آزمایش پوشیدن لباس فرم در مدارس فرانسه از پاییز سالجاری میلادی خبر داد.
وی اضافه کرد: من مطمئن نیستم که این یک راهحل جادویی باشد که تمام مشکلات مدرسه را حل کند اما در هر صورت فکر میکنم شایسته آزمایش است.
اما برخی تحلیلگران سخنان امروز وزیر آموزش ملی و جوانان فرانسه در مورد لباس فرم دانشآموزان را رویکرد دولت مکرون برای کاهش حساسیتها به محدودیتهای اعلام شده در زمینه پوشش اسلامی در مدارس ارزیابی میکنند.
هشتگ عبا ترند توییتر فرانسه شد
اما برایند این سیاست اسلامستیزانه دولت مکرون، در واکنش تند سیاستمدارانی همچون ژان لوک ملانشون رهبر حزب چپ رادیکال "فرانسه تسلیمناپذیر" تجلی یافت که سخنان وزیر آموزش ملی و جوانان فرانسه را یک "جنگ مذهبی" توصیف کرد.
وی هفته گذشته با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: جای تاسف است که شروع سال تحصیلی "از نظر سیاسی به دلیل یک جنگ پوچ جدید مذهبی تبدیل و ۲ قطبی شده است."
اما واکنشهای تند انتقادی به سیاست دولت مکرون علیه پوشش اسلامی، به رهبران سیاسی محدود نشد و امروز هشتگ "عبا" (abayas#)در فرانسه ترند شبکه اجتماعی ایکس شده است.
تاکنون هزاران کاربر این شبکه اجتماعی با هشتگ عبا نسبت به سیاستهای تبعیضآمیز دولت فرانسه که پوشش اسلامی را محدود میکند، اعتراض داشتهاند؛ روندی که در دیگر شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام و تیکتاک نیز نمود یافته است.
در این بین صفحات شناخته شدهای در شبکه اجتماعی ایکس همچون مدیاونیر ( Mediavenir) از حضور افسران پلیس در مقابل برخی مدارس فرانسه برای اجرای طرح ممنوعیت استفاده از عبا خبر دادند؛ موضوعی که خشم بسیاری از کاربران این شبکه اجتماعی را به همراه داشته است.
کاربران فرانسوی "ایکس" چه میگویند؟
تاکنون چندین کاربر در انتقاد از این رویکرد، نوشتهاند: وقتی قرار است از مدارس در برابر آزارگران محافظت شود، تلاش زیادی انجام نمیشود و پلیس وجود ندارد؛ سخنی که به وضوح سختگیری دولت مکرون را نسبت به مسلمانان نشان میدهد.
برخی کاربران نیز با همین نگاه انتقادی، تاکید داشتند: تا این میزان برای آزارگران انرژی صرف نمیشود؛ چه دولت شرمآوری!
برخی کاربران نیز این رویکرد را عجیب و غریب و برخی دیگر، نگرانیهای این کشور را مورد انتقاد قرار دادهاند.
در این بین الیزابت بورن نخست وزیر فرانسه با بیان اینکه امروز هیچ حادثهای در ارتباط با ممنوعیت پوشش عبا در مدارس این کشور گزارش نشده است، تلاش کرد وضع موجود را عادی جلو دهد.
اما باید دید برایند واکنش جامعه مسلمان فرانسه، کابران شبکههای اجتماعی و سیاستمدارانی همچون ماتیلد پانو (Mathilde Panot) که با عصبانیت از محدودیتهای دولت مکرون علیه مسلمانان انتقاد یا کلمانتین اوتن (Clémentine Autain) سیاستمدار دیگری که خشمگینانه این تصمیم الیزه را غیرقانونی، مغایر با اصول بنیادی سکولاریسم و نشانهای از طرد وسواسی مسلمانان، ارزیابی کرده است، به چه نتیجهای خواهد انجامید؟ آنهم در کشوری که هر روز آبستن حوادث جدید و تظاهراتهای میلیونی علیه دولتمردی است که سابقه طولانی در سرکوب معترضان دارد.