به گزارش ایرنا، در حالی یکی از کالاهای حیاتی برای پدر و مادرهایی که به تازگی صاحب فرزند میشوند شیرخشک است که به گفته متخصصان در صورت عدم تأمین، عوارضی همچون کندذهنی، آسیب به مغز و اندامها و یا مشکلات گوارشی را به همراه دارد.
اگر چه مهمترین منبع غذایی برای نوزادان شیر مادر است و جایگزین ندارد، اما برخی نوزادان به دلایل مختلف قادر به تغذیه با شیر مادر نیستند و تنها راه تغذیه آنها شیرخشکهای رژیمی است.
در بازار مصرف کشور سه نوع شیرخشک به صورت وارداتی یا تولید داخل تأمین میشود؛ شیرخشک «رژیمی» برای نوزادانی که عارضه موقت دارند، شیرخشک «متابولیک» برای نوزادانی که بیمار هستند و شیرخشک «رگولار» برای نوزادان عادی است.
اما همین شیرخشکها در سالها، ماهها و البته روزهای اخیر با کمبود مواجه شده و خانوادههای زاهدانی را در تأمین با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
قاچاق شیرخشک از کشورمان به علت تفاوت قیمت با کشورهای همسایه در کنار افزایش قیمت مواد اولیه این محصول به همراه رکود کارخانههای تولیدکننده از دلایل مهم قاچاق آن به خارج از مرزهای کشور خوانده می شودمشکلی تکراری برای خانوادههای دارای فرزند شیرخوار که برای یافتن یک قوطی تمام اعضای خانواده سرگردان و راهی داروخانههای سطح شهر میشوند تا شاید بخت یار باشد و یا با پارتیبازی بتوانند برای مشکل خود چارهجویی کنند.
اگر چه بخش قابلتوجهی از شیرخشکهای نوزاد بهجای مصرف واقعی سر از بازار لبنی درمیآورند یا با حجم قابلتوجه به کشورهای همسایه قاچاق میشوند و حتی در انبار برخی داروخانهها دپو و تنها فروش سفارشی دارند.
تمام این عوامل دست در دست هم داده و این روزها زمینه نگرانی والدین را دوچندان کرده است.
قاچاق شیرخشک از کشورمان به علت تفاوت قیمت با کشورهای همسایه در کنار افزایش قیمت مواد اولیه این محصول به همراه رکود کارخانههای تولیدکننده از دلایل مهم قاچاق آن به خارج از مرزهای کشور خوانده می شود که خود همین پدیده نیز دلیلی محکم برای کاهش این محصول در کشور و بروز مشکلات عدیده برشمرده شده است.
اما واقعیت اینکه وجود مشکلاتی از قبیل کمبود شیرخشک با سیاست های فرزندآوری همخوانی ندارد و معلوم نیست چرا باید اجازه داده شود که کار به اینجا برسد و از این رخدادها پیشگیری نشود؟
نگرانیها از کمبود شیر خشک
بهاره یکی از مادران زاهدانی که فرزند شیرخوار ۹ماهه دارد در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه برای یافتن یک قوطی شیرخشک به بیش از ۱۲ داروخانه مراجعه کرده، افزود: این چالشی است که با هر بار تمام شده قوطی شیرخشک با آن مواجه میشوند.
وی از مسوولان خواستار چارهاندیشی برای رفع این مشکل شد و ادامه داد: هر شیر خشکی به نوزادان نمیسازد و این موضوع مشکلاتی را برای خانوادههای دارای فرزند شیرخوار به وجود آورده، چرا که نوزاد در سنی قرار دارد که منبع تغذیه دیگری به جز شیرخشک ندارد.
کمبود بعضی برندهای شیرخشک در سطح سیستان و بلوچستان و کلانشهر زاهدان طی هفته گذشته و نبود این کالای ضروری موجب بروز نگرانی برای خانوادههای دارای نوزاد شیرخوار شده استاین مادر جوان با اشاره به اینکه در داروخانهها شیرخشک نان و آپتامیل یافت نمیشود، بیان کرد: مسوولان داروخانه پیشنهاد استفاده از سایر برندها را میدهند در حالیکه شاید کیفیت آن بر روی نوزاد جواب ندهد و دچار بیماری و دلدرد شود.
یکی دیگر از شهروندان زاهدانی که از نبود شیرخشک در داروخانهها گلایهمند است به خبرنگار ایرنا گفت: شیرخشک در داروخانهها موجود نیست؛ اما در بازار آزاد با قیمت چندبرابر بیشتر بهراحتی پیدا میشود.
محمد رضایی از مسوولان دستاندرکار خواست تا به این مساله رسیدگی کنند و ادامه داد: وقتی فرزند شیرخوار غذایی جز شیرخشک ندارد و مادر توانایی شیردادن ندارد برای سیرکردن شکم نوزاد چه کاری از دست ما ساخته است، این انصاف نیست به برخی شیرخشک سفارشی تحویل دهند و کسی که آشنایی ندارد با دستخالی و غصه نبود قوت فرزند به خانه برگردد.
بیشتر بخوانید:
بیش از هشت هزار شیرخشک یارانهای در داروخانههای زاهدان توزیع شد
۲۰۰ تن شیرخشک قاچاق در سیستان و بلوچستان کشف شد
مادران نگران شیرخشک فرزندان خود نباشند
کمبود شیرخشک در سطح برند داریم؛ اما شیرخشک نه
رئیس اداره نظارت بر فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکملهای معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بیان کرد: چندین برند شیرخشک مانند ببلاک، آپتامیل، نان و غیره در بازار وجود دارد که برخی والدین بنا بر تأکید پزشک یا توصیه دوست و آشنا به فرزند شیرخوار خود یکی از آنها را میدهند، در این حین برای تهیه شیرخشک مدنظر از این داروخانه به آن داروخانه مراجعه کرده و در صورتنیافتن آن برند میگویند شیرخشک نیست، داروخانه به ما نداده و یا کمبود داریم درحالیکه از نظر وزارت بهداشت و درمان و سازمان غذا و دارو با توجه به اینکه فرمولاسیون و ساختار تمام شیرخشکها یکسان هست هیچ تفاوتی بین برندها در سطح شیرخشکهای رگولار یا معمولی وجود ندارد.
ارسلان جهانتیغی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با تأکید بر اینکه کمبود شیرخشک در سطح برند داریم؛ اما شیرخشک نه، افزود: شیرخشکهای اطفال به سه دسته یک تا ۶ ماه، ۶ تا ۱۲ ماه و بالای ۱۲ ماه تقسیم میشوند، امکان ندارد فردی وارد داروخانهای شود و شیرخشک موجود نباشد، شاید برند خاصی در آن داروخانه نباشد؛ اما شیرخشک در تمام داروخانهها وجود دارد.
وی با بیان اینکه شیرخشک بیومیل در تمام داروخانهها بهوفور یافت میشود، تأکید کرد: سازمان غذا و دارو سهمیهای را برای سیستان و بلوچستان در نظر میگیرد که شامل برندهای مختلف است، ما کمبود در سطح برند داریم؛ اما بههیچعنوان با شرایط بحرانی در تهیه و تأمین شیرخشک مواجه نیستیم
این مسوول ادامه داد: شیرخشک آپتامیل به علت تعطیلی سهروزه، بارگیری و وارد زاهدان نشده بود که روز گذشته در سطح داروخانهها توزیع شد، همچنین شیرخشک نان نیز امروز در سطح داروخانهها در حال توزیع است.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر دپوی شیرخشک در برخی داروخانهها، گفت: آستانه سود شیرخشک برای داروخانهها پنج درصد است؛ ازاینرو بهصرفه نیست که آن را دپو کنند چرا که ارزشافزوده ندارد.
رئیس اداره نظارت بر فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکملهای معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با اشاره به انواع و اقسام شیرخشکها در سه دسته رگولار، مخصوص نوزادان نارس و شیرخشکهای رژیمی، افزود: در برخی بازرسیهای انجام شد شهروندان گلایههایی مبنی بر وجود شیرخشک در داروخانه اما امتناع از فروش آن توسط متصدیان داشتند که پس از بازرسی مشخص میشد با توجه به انواع شیرخشکها در تشخیص اسم آنها گاهی شهروندان دچار اشتباهاتی شده که در حضور خودشان به موضوع پی میبردند.
جهانتیغی با بیان اینکه در بیش از ۹۰ درصد داروخانههای تحت پوشش شیرخشکها توزیع میشوند، گفت: در پنج ماه نخست سال ۷۴۲ هزار و ۹۳۲ قوطی شیرخشک یارانهای به داروخانههای شهری و روستایی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان توزیع شده که تنها در شهریورماه تاکنون بیش از ۱۵۳ هزار قوطی شیرخشک رگولار در حوزه دانشگاه زاهدان توزیع شده است.