به گزارش خبرنگار ایرنا، وزیر کشور (یکشنبه هفدهم مهر ۱۴۰۲) در سومین نشست ستاد ملی پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران کشور، علاوه بر دستور تخلیه سریع واحدهای دارای مشکل فنی در شهرک مسکن مهر سمنان، از سازمان مدیریت بحران و معاونت عمرانی این وزارتخانه خواست تا به سرعت نسبت به پیگیری حقوقی و پاسخگوکردن سازندگان متخلف بخشی از مسکن مهر سمنان که فاقد ایمنی شناخته شده است، اقدام کنند.
این دستور وزیر کشور پس از ارایه گزارش معاونت عمرانی استانداری سمنان درباره احتمال بروز حادثهای شبیه متروپل در بخشی از مسکن مهر شهر سمنان، صادر شد و وزیر کشور تاکید کرد: در گام نخست باید به سرعت ساکنان این واحدها تخلیه و در مکانی اسکان داده شوند تا خطر جانی برطرف و بسته به نظرات وزارت راه و شهرسازی، ساختمان دائم برای آنها فراهم شود.
ساخت ۲۱ بلوک ۱۶ واحدی در مجموع ۳۳۶ واحد در قالب مسکن مهر سالهای ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ آغاز شد و ساکنان آن از اردیبهشت ۱۳۹۲ با دلی خوش از تعبیر رویای صاحبخانه شدن ساکن شدند، اما دیری نگذشت دیوارهای خانههای نوسازشان دهان گشود و اهمالکاری پیمانکار مطرح و پای دستگاه قضا به مساله باز شد.
اولین گام، اقدام مالکان برای نامنویسی است
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: ۵۴ نفر برای دریافت وام سه میلیارد ریال قرضالحسنه اقدام کردند و از این تعداد ۲۷ نفر این وام را دریافت و خانههایشان را تخلیه کردند.
محمد حمیدی با اشاره به تقسیم شدن سه میلیارد ریال وام قرض الحسنه به ۲ بخش، ادامه داد: ۲۷ نفر از ۵۴ نفر یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از سه میلیارد ریال را دریافت کردند و یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال در حساب بانکی افراد مسدود است و امکان برداشت تا زمان تخلیه خانه و تحویل کلید به ادارهکل راه و شهرسازی وجود ندارد.
وی تصریح کرد: به هر یک از مالکان ۲۱ بلوک ناایمن مسکن مهر سمنان زمین ۲۰۰ متری با مجوز ساخت حداقل ۷۵ متر بنا با پرداخت پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات کمکهزینه ساخت واگذار میشود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان یادآور شد: ۳۳۶ خانوار در ۲۱ بلوک ۱۶ واحدی ناایمن در مسکن مهر سمنان ساکن هستند که ساکنان این واحدها باید تخلیه کنند.
حمیدی گفت: با توجه به تمهیدات در نظر گرفته شده، تخلیه تمامی واحدهای ناایمن مسکن مهر سمنان با اهتمام پیگیری میشود.
چرا مقاومسازی برای مسکن مهر ناایمن سمنان پاسخگو نبود
۲۱ بلوک ۱۶ واحدی در مجموع ۳۳۶ واحد در قالب مسکن مهر سالهای ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ ساخته شد که طبق بررسی و اعلام نظر نهایی سه مرجع کارشناسی، امکان مقاومسازی آنها نیست.
بررسی ناایمن بودن برخی خانههای مسکن مهر سمنان در دستگاه قضا مورد پیگیری قرار گرفت و در نهایت طبق حکم دادگاه پیمانکار به عنوان مجری طرح موظف به مقاومسازی ساختمانها شد و به هیچ وجه تخریب مطرح نبود، اما با گذشت زمان و انفعال پیمانکار برای مقاومسازی، ترکهای ساختمانها به مرور زمان تا حدی رسید که شورای فنی استان سمنان به منظور رفع مشکلات ورود کرد و ساختمانها را مورد بررسی قرار داد.
نظر شورای فنی استان سمنان این بود که امکان مقاومسازی نیست و به این نظریه اکتفا نشد و از مرکز تحقیقات ملی مسکن وزارت راه و شهرسازی دعوت شد تا درباره ایمنی ساختمان قطعه ۲۳ و ۲۴ مسکن مهر سمنان نظر کارشناسی دهند که آنها نیز به صورت کتبی اعلام کردند خانهها قابل مقاومسازی نیست.
بعد از اعلام نظر ۲ نهاد، برای کارشناسی دقیقتر موضوع تیمی رسمی از کارشناسان دادگستری تشکیل و قطعههای ۲۳ و ۲۴ مسکن مهر را مورد بررسی قرار دادند که این تیم نیز به ممکننبودن مقاومسازی رای دادند.
بعد از تایید و اتفاق نظر بر تخریب ساختمانهای ناایمن مسکن مهر سمنان، با قید فوریت به منظور جلوگیری از تکرار حادثه متروپل در سمنان بستههای حمایتی برای مالکان به منظور تخلیه درنظر گرفته شد.