«فرید تمهیدی» روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه حدود یک میلیون هکتار از باغات کشور در مناطق شیب دار قرار دارند، افزود: کوچک بودن سطح حدود ۹۰ درصد باغ ها ، کشت چند نوع درخت میوه در یک باغ و همچنین شیوه های قدیمی آبیاری، اجرای مکانیزاسیون را در بسیاری از این اراضی با مشکل مواجه کرده است.
وی اظهار کرد: با توجه به ارزآوری و ارزش اقتصادی بالای محصولات باغی، مکانیزاسیون تاثیر زیادی برای کاهش هزینه ها و ارتقای بهره وری در این بخش دارد که در این زمینه اقدامات خوبی داشتیم.
اولویت اجرای توسعه مکانیزاسیون گیاهان دارویی
تمهیدی به برنامه های در دست اقدام زیربخش توسعه مکانیزاسیون باغبانی اشاره کرد و گفت: در زمان حاضر اولویت ما توسعه مکانیزاسیون گیاهان دارویی و فناوری های برداشت و پس از برداشت محصولات گیاهان دارویی شامل گیاهان برگی و گل مثل گل محمدی و همیشه بهار و همچنین محصولات بذری مثل زیره سبز است.
وی با اشاره به تشکیل کارگروه مکانیزاسیون گیاهان دارویی، افزود: تاکنون حدود پنج نشست این کارگروه برای ارتقای مکانیزاسیون گیاهان دارویی برگزار شده که امسال بخشی از اعتبارات طرح جهش دیمزارها را برای توسعه مکانیزاسیون گیاهان دارویی اختصاص می دهند.
رییس گروه مکانیزاسیون باغبانی و منابع طبیعی مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع وزارت جهاد کشاورزی بیشترین مشکل در بخش باغبانی را در برداشت محصول دانست و اظهار کرد: تجهیزات برداشت محصولات باغی از فناوری بالایی برخوردار است و خوشبختانه فناوری های خوبی وارد این عرصه شده است.
وی از جمله این فناوری ها را انواع شیکرها عنوان کرد و گفت: این دستگاه ها برای برداشت گردو و پسته استفاده می شود زیرا یکی از مشکلات نفوذ مکانیزاسیون در زیربخش باغبانی ساختار باغ ها است که گاهی این ساختار به دلیل نداشتن مهندسی مناسب، از قابلیت استفاده از ماشین آلات می کاهد.
تمهیدی افزود: فاصله درخت ها برخی باغ ها کم است و حتی در یک باغ انواعی از درختان کشت می شود ضمن اینکه روش های آبیاری در این باغات مناسب برای تردد ماشین نیست و از همه مهمتر سطوح باغداری بسیار پایین است که باعث می شود باغداران توانایی استفاده از مکانیزاسیون را نداشته باشند.
دستگاه های مبارزه با سرمازدگی و ضد تگرگ بومی سازی شد
رییس گروه مکانیزاسیون باغبانی و منابع طبیعی مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع وزارت جهاد کشاورزی از دیگر فناوری ها را دستگاه های مبارزه با سرمازدگی و ضد تگرگ عنوان کرد و گفت: اکنون این دستگاه ها در سطح کشور بومی سازی شده بطوریکه این دستگاه ها توسط شرکت های دانش بنیان تولید می شوند با دستگاه های کشورهای پیشرفته رقابت می کند.
وی افزود: این دستگاه ها به روش های مختلفی با سرمازدگی بهاره مقابله می کنند زیرا سرمای بهاره به دلیل پدیده وارونگی هوا اتفاق می افتد که سرما در شب هایی که آسمان صاف است روی زمین مستقر می شود و باعث از بین رفتن شکوفه ها می شود.
رییس گروه مکانیزاسیون باغبانی و منابع طبیعی مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع وزارت جهاد کشاورزی توضیح داد: اکنون یک شرکت در داخل کشور دستگاه هوشمند مقابله با سرمازدگی محصولات باغی را طراحی و در دست تولید انبوه دارد.
تمهیدی در خصوص دستگاه مقابله با تگرگ نیز افزود: این دستگاه با انفجار و امواجی که به ابرها منعکس می کند ساختار تشکیل تگرگ را در ابرها به هم می زند و جلوی تگرگ را می گیرد که هر دستگاه حدود ۱۰۰ هکتار از عرصه را تحت پوشش قرار می دهد.
پیشرفت در مکانیزاسیون داخل گلخانه ها/کمباین برداشت زیتون وارد کشور شد
رییس گروه مکانیزاسیون باغبانی و منابع طبیعی مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: در زمینه مکانیزاسیون داخل گلخانه هم پیشرفت قابل توجهی داشتیم و سیستم های اتوماسیون گلخانه ای و تجهیزات تغذیه گیاه در گلخانه و همچنین سیستم های سرمایشی و گرمایشی در داخل گلخانه در کشور بومی سازی شده است.
وی با بیان اینکه این فناوری ها توسط مرکز مورد حمایت قرار می گیرد، اضافه کرد: شرکت های توانمندی در این عرصه ورود کرده اند تا بتوانیم باعث ارتقای مکانیزاسیون در گلخانه ها هم بشویم.
تمهیدی یکی از دستگاه های مکانیزه مورد توجه را در زمینه برداشت و پس از برداشت محصول زیتون عنوان کرد و گفت: این دستگاه های روغن کش با فناوری عالی وارد عرصه شده اند به طوریکه شاخه تکان های نفری را توسعه دادیم و همینطور برای اولین بار در کشور کمباین برداشت زیتون وارد کشور شده و ا کنون در منطقه منجیل در این روزها مورد رونمایی قرار می گیرد.
وی افزود: دستگاه های روغن کش زیتون ساخت داخل با فناوری روز دنیا مطابقت دارد و یکی از مهمترین ویژگی های این دستگاه ها کاهش درصد زوغن باقیمانده در تفاله به زیر یک درصد است و هیچگونه آب هم با محصول مخلط نمی شود به طوریکه باقیمانده فقط روغن و پالپ (گوشت زیتون) است که این دستگاه به بهترینشکل روغن را جداسازی می کند.
تمهیدی تصریح کرد: محصولی مانند پسته به جز عملیات برداشت که به دلیل تکنیکی مشکلات زیادی داریم سایر بخش های عملیات تولید محصول پسته بیش از ۸۰ درصد مکانیزه است.
بالابر ایمن پشت تراکتوری برداشت خرما ساخته شد
رییس گروه مکانیزاسیون باغبانی و منابع طبیعی مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع وزارت جهاد کشاورزی گفت: در بخش برداشت محصول درخت خرما که عملیات آن در تاج نخل است با مشکل زیادی روبرو هستیم که با حمایت های انجام شده یک شرکت داخلی بالابر ایمن پشت تراکتوری ساخته است و در سال جاری امیدواریم در استان ها این فناوری را توسعه دهیم.
وی به اهمیت مکانیزاسیون در کاشت و برداشت گیاهان دارویی و زعفران اشاره کرد و افزود: سالانه حدود ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی ایران زیر کشت زعفران می رود اما سایر محصولات گیاهان دارویی اکنون بیشتر در کشور به صورت پراکنده و غیرمتمرکز کشت می شوند بطوریکه بیشتر آن ها در عرصه های منابع طبیعی هستند که به روش دستی برداشت می شوند که امیدواریم بتوانیم برای این بخش نیز اقدام لازم به عمل آوریم.
به زودی دستگاه های اسانس نسل دوم گل محمدی رونمایی می شود
رییس گروه مکانیزاسیون باغبانی و منابع طبیعی مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع وزارت جهاد کشاورزی گفت: در روزهای آینده دستگاه های اسانس نوع دوم گل محمدی را وارد سایت می کنیم که می تواند ارزش افزوده گل محمدی را بسیار بالا ببرد و در حوزه صادرات این محصول به کمک می آید.
وی اظهار کرد: همچنین در دستگاه های سورتین کالر در حال توسعه هستیم که بسیار دقیق و با سرعت بالا می تواند محصولات را تمیز کرده و جداسازی کند مثل محصولات سیاه دانه و زیره سبز که هر گونه ضایعات و تلفاتی که داخل محصول باشد با درجه خلوص بیش از ۹۹ درصد پاکسازی کند.
مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در استان البرز مستقر است.