تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۴۰۲ - ۰۹:۱۳

شهرکرد – ایرنا – مثل قدیم ندیم‌ها تابلو است؟ اصلا. اتفاقا از قضا خیلی شیک و پیک است، نه صورت تکیده‌ای دارد و نه مدام آب بینی‌اش را فِرت‌فِرت بالا می‌کشد و حتی مثل «کلینت ایستوود» در فیلم «خوب ، بد ، زشت» سیگار را تا میلیمتر آخر می کشد ولی دود سیگارش به قول دوستانش بدترین بو را می‌دهد و نفرت انگیز است.

به گزارش ایرنا، سیامک روزی آرزو داشت یک ورزشکار قوی شود و حتی نام‌آور؛ به قول خودش یک روز در یکی از پارک‌های محله‌شان چند نفری که "سیگاری بار زده بودند" به او تعارف کردند و او را به این روز انداختند.

حالا هر کسی از دوستان قدیم سراغ او را گرفته است، می‌گویند " سیامک علفی شده است" این اصطلاحات رایجی است که به سیامک نسبت می‌دهند و خماری، او را بی‌خوابی و حساس کرده است و سردرد و سرگیجه از علائم خماری او با معتاد شدن به گل است.

نام این ماده مخدر "گل" است اما به زیبایی و خوشایندی نام گل نیست؛ ماده مخدری که بهار زندگی برخی از جوانان را خزان می‌کند.

پژوهش‌ها نشان می‌دهد که گل ماده مخدری از خانواده گراس و حشیش است که از اصلاح ژنتیکی ماری‌جوانا و ترکیب نوع نر و ماده آن به دست می‌آید و هفت برابر بیشتر از ماری‌جوانا سنتی مخدر دارد و مصرف این ماده مخدر اعتیاد زودهنگامی ایجاد می‌کند، تخریب بالایی دارد و ترک این ماده بسیار سخت است.

گل از گیاه شاهدانه تهیه می‌شود و این ماده‌مخدر از زیرنوع‌های کانابیس‌ها به‌حساب می‌آید که تأثیر مستقیمی بر سیستم اعصاب مرکزی دارد و اثرات مخرب ذهنی و روانی برای فرد مصرف‌کننده به جای می‌گذارد.

گل در ردیف مواد مخدر توهم‌زا قرار دارد و با مصرف آن احساسات فرد به طور غیرطبیعی تغییر پیدا می‌کند به نحوی که افزایش ضربان قلب، قرمز شدن چشم، خشک شدن دهان و گلو، خنده‌های بی‌مورد، گیجی و نداشتن تمرکز حواس، از دست دادن هماهنگی و تعادل، تکلم آهسته، تمایل به مصرف همزمان با غذا، پراشتهایی، فراموشی و خواب آلودگی، بیان حرف‌های نامفهوم و بی‌ربط، گوشه‌گیری، خستگی و افسردگی از نشانه‌های مصرف گل است.

کاهش حافظه کوتاه مدت، افت تحصیلی، تغییر در عادات خوردن و خوابیدن، کاهش بازداری اجتماعی در رفتار، خشونت و سندرم بی‌انگیزگی از جمله دیگر آثار طولانی مدت مصرف ماده مخدر گل به شمار می‌رود.

آن‌طور که کارشناسان می‌گویند: نام گُل از سوی سوداگران مرگ به این دلیل برای این مواد مخدر انتخاب شده تا ذهنیت و حس خوبی که مردم به گل دارند باعث رواج مصرف این ماده مخدر شود در حالی که این ماده مخدر از حشیش بسیار خطرناک‌تر است.

بیشتر افراد تصور می‌کنند ماده مخدر گل به دلیل اینکه ریشه گیاهی دارد شاید خطرناک نباشد اما باید بدانند تغییر ژنتیک و اضافه کردن مواد مخدر شیمیایی به این ماده باعث شده مصرف آن خطرات وعوارض زیادی برای فرد به دنبال داشته باشد و میزان تاثیرگذاری آن به دلیل وجود ماده موثر تترا هیدرو کانابینول یا THC معادل ۲ تا سه برابر بیشتر ازحشیش معمولی است.

با توجه به اینکه ماده مخدر گل به صورت جمعی و از سوی بیش از یک نفر و در قالب سیگار مصرف می‌شود بیشترین مشتریان این ماده مخدر جوان‌ها هستند و شیوه خاص مصرف این ماده مخدر باعث شده جوانان در پارک‌ها و دورهمی‌های جمعی بیشتر علاقه‌مند به مصرف این ماده مخدر باشند.

هرچند برخی‌ها تصور می‌کنند مصرف این ماده مخدر عوارضی برای فرد به دنبال ندارد اما باید به این نکته اشاره کرد که ترک مصرف گل به دلیل تاثیر روحی و روانی زیادی که به دنبال دارد خیلی پرزحمت، پرهزینه و درمان آن نیز به سختی انجام می‌شود و مبتلایان به مصرف این ماده مخدر برای درمان روحی آن نیاز به کار مشاوره و روانشناسی مداوم دارند.

گل یک ماده‌ مخدری فریبنده

یک دکترای جامعه‌شناسی مسائل اجتماعی در چهارمحال و بختیاری می‌گوید: جاذبه و تاثیر مصرف ماده مخدر گل به دلیل وجود ماده موثری که دارد برای فرد در بار نخست این قدر زیاد است که می‌تواند در نگاه اول مصرف این ماده مخدر برای فرد جاذبه زیادی ایجاد کند.

شهرام مقدس در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: تاثیر جدی اولیه مصرف روان‌گردان‌ها برای فرد یک تجربه خوشایندی به شمار می‌رود و همین امر موجب افزایش تکرار مصرف شده و به همان میزان وابستگی و تاثیر تخریبی مصرف این مواد نیز بیشتر است.

به گفته مقدس، در نگاه نخست افراد معتقدند ماده مخدر گل به دلیل پایه طبیعی که دارد تاثیرات مخرب آن نسبت به سایر مواد مخدر کمتر است و برخی از کشورها نیز مصرف کانابیس‌ها و حشیش را همانند مواد دخانی از لحاظ قانونی آزاد کرده‌اند براین اساس خطر استفاده از گل در نظر جامعه کم اهمیت‌تر و یا عادی‌تر جلوه می‌دهد.

او ادامه می‌دهد: به همین دلیل همان زمینه‌هایی که موجب گرایش به مواد مختلف از جمله مواد دخانی، الکل و مواد مخدر مطرح است در مورد گل بیشتر مطرح است و اگر در دسترس گروه‌های خاصی قرار گیرد می‌تواند مصرف آن یکی از پایه‌های اصلی گردهمایی‌ها باشد.

از نظر این کارشناس، در گذشته مصرف حشیش منجر به آسیب زدن به سیستم عصبی و مغزی فرد می‌شد و بخشی از افرادی که اقدام به مصرف این ماده مخدر می‌کردند دچار بیماری‌های اختلالات اعصاب و روان می‌شدند اما امروز تحقیقات نشان داده مصرف ماده مخدر گل تاثیر مخرب فراوان‌تری بر روی سیستم عصبی دارد و جزو مواد توهم زا به شمار می‌رود.

مقدس می‌گوید: تحقیقات نشان داده درصد وابستگی روانی به ماده مخدر گل زیاد و اشتیاق و ولع به تکرار مصرف در افرادی که به این ماده مخدر اعتیاد دارند زیاد است همچنین با توجه به اینکه سیستم عصبی را درگیر می‌کند علامت‌ها و پیامدهای مصرف این ماده مخدر از جنس دیگری می‌شود در نهایت تخریب جسمانی نیز به دنبال دارد.

این کارشناس مسائل اجتماعی هیجان طلبی، جست وجوی شادی و نشاط و اوقات فراغت را از جمله ویژگی‌های جوانان عنوان کرد و گفت: اگر برای پاسخ به این نیازهای جوانان به شیوه مناسبی برنامه‌ریزی و غنی‌سازی نشود هر چیزی می‌تواند این ویژگی‌ها را تحت تاثیر خود قرار دهد.

مقدس با تاکید بر ضرورت ساماندهی مناسب اوقات فراغت نوجوانان و جوانان اضافه کرد: با توجه به تبلیغ‌های اشتباه انجام شده در خصوص کم خطر بودن مصرف ماده مخدر گل، فرد مصرف کننده بدون توجه به پیامدهای مصرف، تنها به فکر همان لحظه خوشایندی است که برای او رقم می‌خورد؛ همان لحظه‌هایی که متولیان امر برنامه متناسب با نیاز جوانان و نوجوانان به میزان کافی تنظیم نکرده‌اند.

او اضافه کرد: در این شرایط همیشه یک سری از افراد هستند که به دنبال منافع حاصل از چرخه مالی عظیم فروش مواد مخدر هستند و همیشه این افراد از ما فعال‌تر، سازماندهی آن‌ها بالاتر و قوی‌تر هستند و تقاضاها را به شکل موثرتری پاسخگو هستند.

به اعتقاد این کارشناس مسائل اجتماعی، هیچ کسی حتی یک بار هم نباید این ماده مخدر مخرب را تجربه کند چون تاثیراتی بر روی او می‌گذارد که ما به آن وابستگی می‌گوییم.

وی اضافه کرد: این آگاهی باید به جامعه داده شود که مصرف اولیه هر ماده مخدر ممکن است در گام نخست یک تجربه خوشایندی برای فرد به دنبال داشته باشد اما واقعیت‌های ناخوشایند، تاثیرات مخرب و وابستگی‌های پیچیده‌ای به دنبال دارد که به طور طبیعی حتی یک بار هم نباید از این مواد استفاده شود.

مقدس یادآور شد: مصرف کنترل شده و مدیریت شده وجود ندارد چون از یک نقطه‌ای به بعد کنترل از دست افراد خارج می‌شود و در این شرایط است که آگاه‌سازی، مهارت‌آموزی و افزایش توان مقابله با افکاری که جنبه منفی دارد از جمله تعریف، تبلیغ و اغواگری‌هایی که انجام می‌دهند ضروری است.

این محقق مسائل اجتماعی، در خصوص فضاسازی اجتماعی برای مقابله با مصرف مواد مخدر به خبرنگار ایرنا گفت: در این ارتباط ایجاد یک جریان و فضاسازی اجتماعی از جمله کمپین‌ها، کارزارهای رسانه‌ای و درگیر شدن همه از جمله فضاهای اداری رسمی، غیر رسمی و مجازی الزامی است.

وی تاکید کرد: باید به جامعه این اطمینان را داد که خطر جدی است و مصرف و شیوع آن بالا، سن اعتیاد به خصوص برای دختران در حال کاهش است که مسوولان توجه به این مساله را باید جدی بگیرند.

فضای مجازی؛ بستری که باید مراقب آن بود

از نظر این دکترای جامعه شناسی مسائل اجتماعی، بخشی از فعالیت‌های فضای مجازی مربوط به فعالیت‌های ساده و مثبت و بخشی نیز به سرگرمی‌ها تفریح‌ها برمی‌گردد.

او معتقد است: اگر عرصه ظهور و بروز، ابزار وجود برای انسان‌ها در فضای واقعی نباشد در فضای مجازی به شکل یک واکنش جبرانی برای لذت از زندگی جست وجو می‌کنند و ممکن است آنها را از تلاش و واقعیتهایی که باید به شکل مناسبتری دنبال می کردند به طور اساسی دور کند

فضای مجازی امروز هم بستر فروش، تبلیغ، سازماندهی گروهها، فضاسازی برای زمان و مکان مصرف تبدیل شده است.

به جای ترس از مواد مخدر به جوانان خود بها بدهیم

در بین آحاد جامعه این مساله مطرح است که مواد مخدر به خصوص گل و مشتقات آن می‌تواند اثرات برگشت ناپذیری داشته باشد و مصرف آن عوارض خیلی شدیدی به دنبال دارد همین باعث می‌شود والدین فرزندان خود را بیش از حد کنترل کنند که این میزان کنترل معنای ترس به خود می‌گیرد، این‌ها بخشی از سخنان یک درمان‌گر اعتیاد در شهرکرد است.

یک درمان‌گر اعتیاد در شهرکرد می‌گوید: به جای این‌قدر ترس خانواده از گرفتار شدن فرزندان خود به مواد مخدر بهتر است با بهادادن، توجه و فضا دادن به آن‌ها کمک کرد.

علی دانشمند یادآور شد: وقتی در یک چارچوب مشخص به نوجوانان و جوانان فضا و بها داده شود آنان نیز کنجکاو نمی‌شوند این در حالی است که بیشتر افراد به این مساله عادت کرده‌اند که فقط بگویند این مساله زشت و بد است بدون اینکه نوجوان و جوان متوجه شود داستان از چه قرار است.

این درمان‌گر اعتیاد با تاکید بر ضرورت داشتن روابط صمیمانه والدین با فرزندان خود گفت: در قبال نداشتن روابط صمیمانه با جوانان و نوجوانان؛ هستند کسانی که حرف آن‌ها برای جوانان و نوجوانان خیلی جذاب‌تر، دلنشین‌تر و شیرین‌تر است.

او اضافه کرد: وقتی به جای کنترل بیش از حد؛ به جوانان فضا داده شود خود به خود آنان نیز در این خصوص کنجکاو نمی‌شوند.

خانواده‌ها خطر گرایش جوانان به استفاده از ماده مخدر گُل را جدی بگیرند

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه سوداگران مرگ همیشه برای سوادی خویش در تلاش هستند و برای همه زمینه‌ها برنامه دارند، گفت: خانواده‌ها خطر گرایش جوانان به استفاده از مواد مخدر به خصوص گُل را جدی بگیرند.

سیروس میرزایی در گفت و گو با ایرنا افزود:سوداگران مرگ با ترفندهای مختلف و ترویج باورهای غلط به بهانه اینکه مصرف این ماده مخدر به خصوص در زمان امتحانات برای دانش‌آموزان مفید است در تلاش برای گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر صنعتی هستند.

وی اظهار داشت: ماده مخدر گُل از جمله مواد مخدر توهم‌زا به شمار می‌رود که اثرات مخرب بسیار جدی بر روی مغز می‌گذارد و بهبودی افرادی که از این ماده مخدر استفاده می‌کنند بسیار سخت‌ است.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد ضرر مصرف ماده اعتیادآور گل چندین برابر مواد مخدر سنتی است و عامل افسردگی، خستگی، کاهش حافظه کوتاه مدت، خشونت، بی‌انگیزگی، اختلال بینایی، روان‌پریشی و خودکشی می‌شود.

میرزایی بر ضرورت حساسیت بیشتر خانواده‌ها درمراقبت از فرزندان خود، پرهیز از افراط و تفریط و نظارت بیشتر بر گروه همسالان فرزندان خود تاکید کرد.

وی اظهار داشت: خانواده‌ها همواره باید دغدغه مراقبت از فرزندان خود را داشته باشند و با توجه به اصل تاب‌آوری وایجاد آرامش لازم در محیط خانواده از فراری شدن فرزندان خود از محیط امن خانه و گرفتارشدن در دام سوداگران مرگ پیشگیری کنند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری گفت: هدف داشتن جوانان تبعات مثبت اجتماعی زیادی را به دنبال دارد موفقیت فرد را رقم می‌زند در مقابل بی‌هدف بودن موجب می‌شود فرد براساس موج زندگی حرکت کند به همین دلیل است که خانواده باید در کنار جوانان خود قرار گیرند و در به آن‌ها کمک کنند.

وی با اشاره به گران شدن قیمت مواد مخدر افزود: امروز سوداگران مرگ با اضافه کردن برخی ناخالصی‌ها و افزودنی‌ها به مواد مخدر به دلیل افزایش قیمت آن موجب مرگ و میر افراد زیادی شده‌اند.

چهارمحال و بختیاری کارتن خواب ندارد

وی اضافه کرد: چهارمحال و بختیاری در بحث معتادان متجاهر در ردیف‌های آخر کشور قرار دارد و به نوعی می‌توان این ادعا را کرد که معتاد متجاهر و کارتن‌خواب ندارد.

میرزایی یادآور شد: در زمان حاضر ۱۰۰ نفر از افرادی که دچار اعتیاد شده وچندین بار در مراکز ماده ۱۵ بستری و بهبودی حاصل نشده و همچنین خانواده آن‌ها را طرد کرده‌اند در مرکز تبصره ۱۶ استان بستری هستند.

وی ادامه داد: در زمان حاضر در حوزه درمانی دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری ۸۱ مرکز متادون درمانی فعال دارد که ضمن ارائه خدمات درمانی خدمات مشاوره‌ای نیز به بیماران ارائه می‌شود.

به گفته میرزایی، افزون بر این ۱۷ مرکز ماده ۱۵ معروف به کمپ ترک اعتیاد از سوی بهزیستی(دوره ماندگاری افراد در این مراکز ۲۱ روزه است) و همچنین سه مرکز تبصره ۲ ماده ۱۶ برای نگهداری معتادان با دستور مقام قضایی ( سه تا ۶ ماه دوره ماندگاری معتادان در این مرکز تعیین شده ) فعال است.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خدمت‌رسانی به ۲هزار و ۵۱۶نفر در مرکز ماده ۱۵، دریافت خدمات ۲۷هزار و ۵۸۲ نفر از مراکز متادون استان، افزایش ۱۴۲درصدی آموزش پیشگیری اولیه به خانواده‌ها، افزایش ۱۶ درصدی حمایت از طرح‌های فرهنگی و پیشگیری، افزایش ۳۱ درصدی حمایت‌ها در حوزه صیانت و توانمندسازی، افزایش ۳۵ درصدی به کارگیری بهبودیافتگان مواد مخدر از سوی کارآفرینان را از جمله فعالیت‌های این شورا اعلام کرد.

وی در خصوص راه‌اندازی مرکز ماده ۱۶ در چهارمحال و بختیاری گفت: تلاش می‌شود با همکاری سپاه قمربنی هاشم (ع) استان تا پایان سال این مرکز در استان راه‌اندازی شود.

به گفته میرزایی، برای احداث مرکز ماده ۱۶ در چهارمحال و بختیاری تاکنون ۶۵ میلیارد ریال اعتبار مشخص شده است که با مشارکت سپاه قمربنی هاشم (ع) احداث می‌شود.

به گزارش ایرنا، مراکز بازپروری ماده ۱۶ مختص افرادی است که به حاضر به تغییر و بهبودی نیستند، این مراکز توسط مراجع ذی‌صلاح تشکیل شده و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و متولیان امر هستند.

وی راه‌اندازی پویش نه به اعتیاد و دریافت ۸۵۰ اثر شامل دلنوشته، نقاشی، موشن‌گرافی، برگزاری جشنواره دانش‌آموزی نوجوان سالم با مشارکت سه هزار اثر، اجرای طرح‌های پیشگیرانه مختلف با هدف ارتقای آگاهی جوانان، نوجوانان و والدین، رویدادسازی در فضای مجازی برای جوانان، برپایی نمایشگاه سیار در مراکز صنعتی، برپایی خانه‌های نشاط و زندگی با همکاری اداره کل ورزش و جوانان در ۳۰ درصد روستاهای استان معادل ۲۵۰ تا ۲۸۰ روستا، راه‌اندازی خانه یاریگران زندگی روستایی با حضور افراد فرهیخته با هدف ارائه برنامه‌های فرهنگی و مهارت آموزی را از جمله برنامه‌های اجرایی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر اعلام کرد.

وی با تاکید بر ضرورت مقابله و کنترل کشت کوهستانی و گلخانه‌ای گفت: پاکسازی و کنترل محورهای ارتباطی و محل‌های آلوده با تلاش میدانی و فنی دستگاه‌های امنیتی و انتظامی از جمله دیگر اقدامات شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر است.

میرزایی افزود: به تازگی مقرر شد برای آن دسته از واحدی تجاری، تولیدی و خدماتی که تکرار جرم دارند و بارها دستگیر شده و رها نکرده‌اند به عنوان یک اقدام بازدارنده این مرکز به نفع دولت ضبط می‌شود.

به گزارش ایرنا، در زمان حاضر نزدیک به ۵۰ مرکز پیشگیری، درمان و کاهش آسیب معتادان به مواد مخدر در استان چهارمحال و بختیاری فعالیت دارند.