به گزارش خبرنگار ایرنا؛ ساعت ۲۱:۴۸:۱۶ روز یکشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۶ زلزله ای به بزرگی ۷.۳ ریشتر استان کرمانشاه را بشدت لرزاند. کانون زمین لرزه ۱۱ کیلومتری بخش ازگله در شهرستان ثلاث باباجانی، ۳۲ کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب و ۳۱ کیلومتری شهرستان قصرشیرین در غرب استان کرمانشاه بود.
این زلزله از نظر بزرگی در ۵۰ سال گذشته بی سابقه بود بطوریکه در آن ۱۰ شهرستان استان و هزار و ۹۳۲ روستا و جمعیتی در حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از هموطنان (بیش از ۱۰۰ هزار خانوار) را درگیر کرد.
این حادثه در مجموع ۶۲۱ کشته و ۱۲ هزار و ۳۸۶ مصدوم داشت و بر اساس آخرین ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بیش از ۱۰۷ هزار خانه، حدود ۲۳ هزار واحد صنفی، خدماتی، صنعتی و دامی و در مجموع ۱۳۰ هزار و ۸۷۹ واحد شهری و روستایی آسیب کلی و جزئی دید.
مجموع خسارت این زلزله به واحدهای مسکونی، عمومی و بخش تولید و کسب و کار استان کرمانشاه بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان برآورد شد؛ همچنین در زلزله ۶.۴ ریشتری یکشنبه چهارم آذر ۱۳۹۷ در ۲۳ کیلومتری سرپل ذهاب هم ۷۷۱ نفر مصدوم شدند و بیش از چهار هزار خانه خسارت دید.
در این حادثه ۷۸ مدرسه قدیمی نیز آسیب دید اما با تدابیر مسوولان روند آموزش در مناطق زلزله زده متوقف نشد و برای مدتی دانش آموزان در کانکس فعالیت های درسی خود را ادامه دادند و ساخت مدرسه نیز در اولویت اصلی ستاد بازسازی استان قرار گرفت.
ساخت ۴۳۵ پروژه در مناطق زلزله زده استان کرمانشاه
مدیرکل نوسازی مدارس استان کرمانشاه روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا به تشریح آخرین وضعیت مدارس مناطق زلزله زده پرداخت و گفت: پس از وقوع زلزله کرمانشاه که منجر به آسیب در زیرساختها و تاسیسات این مناطق شد، سازمان نوسازی مدارس با همراهی خیرین و ملت شریف ایران علاوه بر تعمیر و بازسازی مدارس آسیب دیده با ساخت فضاهای جدید آموزشی موجب ارتقای سرانه فضای آموزشی استان از ۵.۲۱ مترمربع به ۶.۴۱ متر مربع شد.
«مرزبان نظری» در خصوص اقدامات انجام شده پس از زلزله افزود: ستاد بحران در محل اداره کل نوسازی مدارس استان کرمانشاه تشکیل و پس از بازدید اولیه از ۷۵۷ فضای آموزشی با ۲ هزار و ۸۵۴ کلاس درس مناطق زلزله زده، تعداد ۷۸ مدرسه قدیمی با ۴۱۵ کلاس درس شهرستان های سرپل ذهاب، ثلاث باباجانی، دالاهو، گیلانغرب و قصرشیرین دچار آسیب شده اما آوار نشدند.
مدیرکل نوسازی مدارس استان کرمانشاه تصریح کرد: یکی از کارهای مهم و ارزشمندی که در سالهای اخیر صورت پذیرفت، احداث و بازسازی مدارس مناطق زلزله زده استان بوده است. بر اساس فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر تبدیل تهدید زلزله به فرصت، در حالی که در زلزله آبان ماه ۱۳۹۶ تعداد ۷۸ مدرسه با ۴۱۵ کلاس درس در مناطق زلزله زده استان آسیب دید پس از وقوع زلزله آبان ماه ۱۳۹۶ تاکنون تفاهم نامه ساخت ۴۳۵ پروژه با هزار و ۵۱۴ کلاس درس و زیربنای ۱۲۸ هزار و ۱۶۷ مترمربع در سطح استان با مبلغ تعهد بیش از ۲ هزار و ۹۵۱ میلیارد ریال منعقد گردید.
نظری گفت: میانگین سرانه فضای آموزشی در کشور ۵.۲۱ مترمربع می باشد، که در استان کرمانشاه تا قبل از وقوع زلزله میانگین سرانه فضای آموزشی ۵.۷ مترمربع بوده که پس از بازسازی مدارس مناطق زلزله زده، میانگین سرانه فضای آموزشی کل استان با ۰.۷۱ مترمربع افزایش به ۶.۴۱ مترمربع ارتقا یافته است.
۳۲ مدرسه شهرستان سرپل ذهاب آسیب دید
مدیرکل نوسازی مدارس استان کرمانشاه در ادامه سخنانش با بیان اینکه شهرستان سرپل ذهاب خسارت بیشتری در زلزله سال ۹۶ دید، گفت: در این شهرستان تعداد ۳۲ مدرسه شهری و روستایی آسیب دید که پس از زلزله تعداد ۶۳ مدرسه با ۳۳۸ کلاس درس از محل اعتبارات دولتی و کمک خیرین ساخته و به بهره برداری رسیده است.
نظری در خصوص مدارس پیش ساخته در شهرستان سرپل ذهاب نیز توضیح داد: تعداد ۱۴۵ مدرسه بالای ۱۰ تا ۱۵ دانش آموز در سطح استان وجود دارد که عملیات اجرایی آن ها آغاز شده که از این تعداد در شهرستان سرپل ذهاب ۱۲ مدرسه در دست اجرا است.
وی تصریح کرد: قطعا اقدامات انجام شده اداره کل نوسازی مدارس استان کرمانشاه با کمک خیرین و اعتبارات دولتی در خصوص احداث هزار و ۲۰۰ کلاس درس در هزار و ۲۰۰ روز پس از وقوع زلزله برگ زرینی از افتخارات نظام مقدس جمهوری اسلامی در خدمت رسانی به دانش آموزان این مرز و بوم است.
وی همچنین از مشارکت ارزشمند خیرین نیکوکار مدرسهساز که برای بازسازی فضاهای آموزشی با تمام توان وارد میدان شدند، قدردانی کرد.
مدیرکل نوسازی مدارس استان کرمانشاه یادآوری کرد که باید به این نکته توجه ویژه داشت هر بنایی که با نیت خیر و آگاهی با نام نیک مدرسه ساخته میشود تا سالیان سال پا برجاست و اجر هر گامی که دانشآموزان در این راه برای تحصیل علم و دانش بردارند تا سالها در زندگی این خیرین جاری میشود، مدرسهای که هیچ گاه از بین نخواهد رفت و نسلها میتوانند از این کار خیر بهره مند شوند. همت بلند خیرین و تلاشهای شبانه روزی همکاران نوسازی مدارس، آموزش و پرورش و مجمع خیرین مدرسه ساز، اقدام ارزشمندی که چراغ راه بچهها و نوجوانان زلزله زده شد.
به گزارش ایرنا، استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت دارای ۳۵۰ هزار دانش آموز در مقاطع مختلف تحصیلی است و هم اکنون سه هزار و ۴۶۴ مدرسه و ۱۳ هزار و ٧۵١ کلاس درس دارد.
همچنین ٣٨٨ خیر در کرمانشاه فعالیت دارند و استان به لحاظ سرانه فضاهای آموزشی رتبه ١١ کشور را با کمک خیرین داراست.