ساری - ایرنا - استاندار مازندران گفت: شورای پیشرفت روستا با هدفگذاری اولیه توانمندسازی ۵۰۰ روستا در مازندران آغاز به کار کرده است که در گام نخست این طرح با در نظر گرفتن ۷۰ میلیارد ریال اعتبار به ازای یک روستا برنامه‌ریزی برای فعالیت‌های اجرایی این شورا در ۱۰۰ روستای مازندران شروع شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سید محمود حسینی‌پور روز یکشنبه در جلسه توانمندسازی و پیشرفت روستاها که با حضور مدیران کل دستگاه‌های اجرایی استان در روستای خِرج شهرستان سوادکوه برگزار شد، اظهار کرد: اعضای شورای پیشرفت روستاها متشکل از دهیار، اعضای شورای اسلامی، امام جماعت، مسئول خانه بهداشت و سه نفر از معتمدان محل و کارشناس جهاد کشاورزی و مسئول مرکز خدمات کشاورزی منطقه هدف هستند که برای هر روستا برنامه‌ای تدوین خواهد شد و بودجه لازم تعلق می گیرد. اکنون برای هر یک از ۱۰۰ روستای منتخب در مرحله نخست ۷۰ میلیارد ریال در نظر گرفتیم.

وی با بیان این‌که شورای پیشرفت روستا در استان با حضور بیش از ۵۰ دستگاه دولتی تشکیل شده است، افزود: در شورای پیشرفت باید موانع برطرف تا با ایجاد پنجره واحد مجوزهای کسب و کار با سرعت بیشتر و به شیوه‌ای آسان‌تر به روستاییان ارائه شود. ستاد اجرایی فرمان امام(ره)، قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) و کمیته امداد امام(ره) نیز در این مسیر پشتیبان هستند.

نماینده عالی دولت در مازندران خاطرنشان کرد: کار احیای اقتصاد روستاها را نمی‌توان انفرادی انجام داد. باید اختلافات را در روستاها کنار بگذاریم. لازم است که در قالب شرکت‌های تعاونی در روستاها فعالیت‌های اقتصادی برنامه‌ریزی شده و هدفمند انجام شود. اگر در کشورهای توسعه‌یافته کشاورزی رونق گرفت با تکیه بر همین شرکت‌های تعاونی به این نتیجه رسیدند.

توجه به فرهنگ روستا

استاندار مازندران تصریح کرد: یکی از بخش‌های اساسی برنامه‌ای دولت مردمی سیزدهم به توصیه آیت‌الله رئیسی توانمندسازی روستاها از ابعاد مختلف است. مهم‌ترین بخشی که برای روستاها در مازندران هدفگذاری کردیم، حفظ و نگهداری از فرهنگ مازندران است.

وی تصریح کرد: تهاجمی که در مناطق روستایی مازندران توسط خوش‌نشین‌ها صورت گرفته نگرانی جدی ایجاد کرده است و همه ما باید با غیرت مازندرانی از فرهنگ بومی‌ صیانت کنیم.

حسینی‌پور اظهار کرد: توسعه روستایی فرآیندی همه‌جانبه است که در چارچوب ظرفیت‌ها و توانمندی‌هایی که در روستاها داریم باید شکل بگیرد. برای تامین نیازهای اساسی مادی و معنوی جامعه باید با شکل‌دهی نظام سکونت محلی، اجتماعی و اقتصادی رشد و تعالی روستاها را دنبال کنیم.

نماینده عالی دولت در مازندران خاطرنشان کرد: ما سه هزار و ۶۰۰ روستا در استان داریم و حدود ۴۰ درصد جمعیت استان در روستاها ساکن هستند. در همه ادوار مدیریتی اخیر مازندران تلاش شد مشکلاتی از روستاهای استان شناسایی و برطرف شود. اکنون زمان آن است که برای رفع مشکلات روستاها گام‌های اساسی و آینده‌نگرانه برداریم.

مقام ارشد اجرایی استان خاطرنشان کرد: امروز به برکت جمهوری اسلامی عمده روستاهای مازندران از همه امکانات رفاهی برخوردارند. بیش از ۹۶ درصد روستاهای مازندران از نعمت گاز برخوردار هستند که این آمار در دنیا نظیر ندارد. حتی در مناطق صعب‌العبور و کوهستانی گازرسانی انجام شده است. سایر امکانات هم در روستاها وجود دارد. اما باید ببینیم چه اتفاقی افتاد که جمعیت در روستاها نماند؟

حسینی‌پور افزود: ما در طرح توانمندسازی روستاهای مازندران در حوزه زیرساختی کارهای خوبی را انجام دادیم. اما در حوزه‌های تخصصی که بتوانیم اشتغال پایدار را در روستا ایجاد کنیم و در حفظ فرهنگ روستاها نقش‌آفرینی کند کم کاری کردیم. در بافت روستاها معماری اروپایی را می‌بینیم. حتی در نامگذاری شهرک‌ها و مجموعه‌های رفاهی و خوش‌نشینی شاهد سنخیتی با فرهنگ بومی استان نیستیم. این هم نوعی تهاجم فرهنگی است.

همدلی برای حفظ هویت مازندران

وی افزود: ما مخالف حضور خوش‌نشین‌ها در روستاها نیستیم. اما می‌گوییم حضور و سکونت خوش‌نشین‌ها باید مبتنی بر فرهنگ اجتماعی جامعه میزبان باشد. فرهنگ ما به شدت مورد تهاجم واقع شده است و اگر همین روال پیش برود تا ۱۰ سال آینده نامی از مازندران وجود نخواهد داشت.

استاندار مازندران تصریح کرد: ما امروز به شدت با معضل فرزندآوری و جوانی جمعیت در استان مواجهیم. مشکل ما در این زمینه مادی نیست، بلکه به شدت فرهنگی است. بسیاری از زوج‌های جوان امروز در مازندران به جای فرزندآوری به نگهداری حیوانات خانگی روی آورده‌اند. به همین دلیل است که می‌گوییم مهم‌تر از اقتصاد اکنون حفظ فرهنگ بومی استان است.

این مقام مسئول حفظ و ترویج هویت مازندران را نیازمند یک هژمونی مدیریتی و هماهنگی و همدلی مردمی در مازندران دانست و گفت: تحول در روستاهای مازندران باید صورت پذیرد و تحقق این تحول نیازمند اراده است. یک زمانی از کم‌کاری‌های خودمان عده‌ای غریبه در روستاهای ما ساخت‌وساز کردند، امروز چوبش را جوانان ما می‌خورند.

حسینی‌پور خاطرنشان کرد: هویت غنی مازندران برگرفته از دین مبین اسلام است. مازندرانی‌ها در تاریخ نامدار هستند. لشکر ۲۵ کربلای مازندران تنها لشکر ویژه کشور بود. حتی در جبهه مقاومت هم مازندرانی‌ها پیشتاز بودند. اما امروز می‌بینیم که فرهنگ این استان مورد تهاجم واقع شده است.

نماینده عالی دولت در مازندران با بیان‌ این که مردم مدیرانی که بخواهند با الفاظ بازی کنند را کنار می‌زنند، اظهار کرد: باید مشکل مردم را در روستاها حل کنیم. جوانان روستایی ما باید شغل پایدار داشته باشند. جهاد کشاورزی عقب‌ماندگی‌های سال‌های قبل را جبران کند. عمده زیرساخت‌های روستایی در اوایل انقلاب توسط جهاد اجرا شد و اکنون باید با نگاهی انقلابی و جهادی پای کار باشد.

وی اظهار کرد: امروز اگر کسی می‌خواهد در نهضت توانمندسازی روستا حضور داشته باشد باید کار مردم را راه بیندازد. از حیث سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و پدافند غیرعامل باید روستاهای خود را بسازیم. جوان مازندرانی با مدرک کارشناسی ارشد از روستایی که مردمی نجیب و بافرهنگ دارد به شهر رفته و به عنوان یک نیروی خدماتی مشغول کار است. باید برای این جوان تلاش کنیم و همراه با نمایندگان بسیج شویم تا نیاز شغلی این جوانان را در روستاها برطرف کنیم.