به گزارش خبرنگار ایرنا، فرودگاه بینالمللی کرمانشاه همواره به عنوان مهمترین فرودگاه غرب کشور مطرح بوده به گونهای که حتی به مسافران استانهای همجوار نیز خدمات می دهد اما این فرودگاه مهم و راهبردی چند سال اخیر درگیر پیچ و خم اداری برای بهسازی است به گونهای که از ۱۷۸ پرواز هفتگی داخلی و خارجی قبل از شیوع ویروس کرونا امروز حدود ۲۰ پرواز آن هم فقط به مقصد تهران و عسلویه دارد.
این فرودگاه در سال ۱۳۵۰ و به اعتقاد کارشناسان ذیربط با جانمایی هوشمندانه در بهترین نقطه شهر کرمانشاه بهره برداری شد و تا سالها انتخاب اول ترانزیت هوایی غرب کشور محسوب می شد اما رفته رفته با فرسوده شدن باند اصلی و عدم توجه لازم، امروز تعداد پروازهای هفتگی آن کاهش قابل توجهی یافته است.
بر اساس مبانی توسعه ای که در اسناد چشم انداز کشور اعم از ملی و استانی نیز به آن اشاره شده است اگر انتظار ورود سرمایه گذار یا گردشگر به کرمانشاه و به تبع آن رشد درآمد سرانه، تولید و کاهش بیکاری برای منطقه مورد انتظار باشد به طور قطع داشتن فرودگاه بین المللی فعال یکی از پیش نیازهای اصلی است، در حالی که کرمانشاه نه تنها وضعیت فرودگاهی مناسبی ندارد بلکه حتی از داشتن ترانزیت ریلی مناسب که به نقاط مختلف کشور و کشورهای همسایه متصل باشد، بیبهره است.
با در نظر گرفتن عقب ماندن تاریخی توسعه کرمانشاه خصوصا در سالهای جنگ دیگر نباید توقع داشت گردشگر و سرمایه گذار فقط با خودرو به منطقه بیاید در حالی که امروز در تمام دنیا مسیر هوایی و ریلی با کیفیت انتخاب اول افراد است ضمن اینکه در گذشته به مدت محدودی شاهد فعالیت خطوط هوایی ترکیش ایرلاین در فرودگاه کرمانشاه بودیم اما به جای توسعه پروازهای بین المللی به دلایل نامعلوم آن را هم از کرمانشاه گرفتند.
کنکاش و پیگیری خبرنگار ایرنا حاکیست یکی از نکات مبهم در طرح بهسازی فرودگاه کرمانشاه تعلل گروهی استانداری در دولت قبل بوده است به گونه ای که طرحی که قرار بود در سال ۱۳۹۶ با ۸۰ میلیارد تومان در مدت ۱۰ ماه اجرا شود تا امروز فقط ۲۹ درصد پیشرفت کرده است.
برای بررسی وضعیت فرودگاه کرمانشاه خبرنگار ایرنا با مجتبی بیاتی مدیر این فرودگاه در محوطه باند به گفت و گو پرداخت که وی توضیح داد باند اصلی فرودگاه کرمانشاه در سال ۱۳۵۰ به طول سه هزار و ۲۰۰ متر در عرض ۶۰ متر مربع به بهره برداری رسید و این باند یک (تاکسی وی) با ۲۳ متر عرض دارد که محل خزش هواپیما برای رسیدن به باند اصلی است.
وی افزود: اولین عملیات ترمیم باند اصلی فرودگاه در ۱۳۷۵ با یک لایه روکش انجام شد تا اینکه در سال ۱۳۸۶ لایه های باند ترک برداشت و از آن موقع مدام آن را درزگیری می کردند تا اینکه سرانجام از سال ۱۳۹۲ وضعیت بد باند صدای اعتراض خلبان ها را درآورد.
وی با اشاره به آغاز مسوولیت خود به عنوان مدیرکل فرودگاه کرمانشاه در سال ۱۳۹۵ بیان کرد: همان زمان برای بهسازی باند اصلی به دنبال تامین اعتبار رفتیم در ابتدا قرار بود ۵۰ درصد اعتبار را شرکت فرودگاه های کشور بدهد و ۵۰ درصد مابقی را استانداری کرمانشاه پرداخت کند اما در نهایت با رایزنی انجام شده توافق شد تا کل اعتبارات را شرکت فرودگاه های کشور تقبل کند.
بیاتی برآورد اعتبار مورد نیاز در آن زمان را ۸۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: سرانجام در آذر ماه سال ۱۳۹۶ پیمانکار انتخاب شد و شروع به کار هم کرد اما چالش بزرگ این بود که باید فرودگاه حداقل به مدت ۱۸ ماه تعطیل میشد و چون کرمانشاه تنها فرودگاه مرکزی منطقه است تصمیم گرفتیم تا تاکسی وی را به باند تبدیل کنیم و با کندن ۸۵ سانتیمتر از تاکسی وی آن را تا سال ۱۳۹۸ به باند تبدیل کردیم.
وی اما شرط اصلی استفاده از تاکسی وی به عنوان باند را رفع معارض و عقب نشینی هوانیروز اعلام کرد و افزود: برای این کار باید هوانیروز موانع سیم خاردار، تپه ماهور و میدان مین را به طول سه هزار متر و عرض ۱۰۰ متر بر می داشت.
به گفته مدیرکل فرودگاه کرمانشاه طی قراردادی که استانداری با هوانیروز در دی ماه ۱۳۹۶ بست قرار بود در ازای پرداخت چهار میلیارد تومان رفع معارض انجام شود اما استانداری تا آذر ماه ۱۴۰۰ این پول را پرداخت نکرد.
بیاتی توضیح داد که با تاخیر پیش آمده در پرداخت با لحاظ شدن تورم، طلب هوانیروز از چهار به هفت میلیارد تومان تبدیل شد و سرانجام نیز این تیم استانداری در دولت جدید بود که از سال ۱۴۰۱ آن را در ۲ مرحله پرداخت کرد.
طبق گفته وی در زمان دولت قبل مدیرعامل شرکت فرودگاه ها پنج نامه به استانداری زد و حتی در تاریخ اسفند ماه ۱۳۹۹ نیز معاون وقت عمرانی استانداری نامه ای مبنی بر لزوم تسویه بدهی رفع معارض به شخص استاندار نوشت اما هیچ کدام از این نامه ها ترتیب اثر داده نشد.
بیاتی افزود: استاندار وقت در اول فروردین ماه ۱۴۰۰ نامهای به وزیر راه و شهرسازی نوشت و خواستار تعویق طرح به ابتدای تیر ماه به دلیل برگزاری انتخابات شده بود و با وجود اصرار ما به انجام طرح، مدیرکل دفتر حمل و نقل و ترافیک استانداری در نامه ای تاکید کرد که از مکاتبات متعدد خودداری کنیم.
قرارداد جدید یکساله با ۴۶۰ میلیارد تومان اعتبار
مدیرکل در ادامه این گفت و گو با اشاره دست به محوطه باند فرودگاه مجموع کارهای انجام شده از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱ را تکمیل باند تاکسی وی برای جایگزنی با باند اصلی و نیز انجام یک سوم عملیات بهسازی پارکینگ هواپیماها اعلام کرد و افزود: همچنین در این مدت عملیات بهسازی ۷۰۰ متر مربع از باند اصلی تا ۲ لایه آسفالت انجام شد.
بیاتی در ادامه بیان کرد: پس از کش و قوس فراوان در مرداد ماه ۱۴۰۱ جلسه ای برای برگزاری مناقصه جدید تشکیل شد و در نهایت در اردیبهشت امسال طرح بهسازی باند اصلی و پارکینگ هواپیماها را به پیمانکار جدید تحویل دادیم.
آنچنان که وی توضیح داد پروژه بهسازی فرودگاه کرمانشاه شامل چهار مرحله تبدیل تاکسی وی به باند، بهسازی ۳۶ هزار متر مربع پارکینگ موجود، توسعه پارکینگ هواپیماها و در نهایت بهسازی باند اصلی می شود.
بیاتی افزود: قبلا امکان پارک چهار هواپیما را داشتیم اما با طرح جدید امکان پارک هشت هواپیما فراهم می شود.
وی گفت: قرارداد جدید یکساله و شامل بهسازی باند اصلی به طول سه هزار و ۴۰۰ متر و عرض ۷۰۰ متر مربع می شود ضمن اینکه بهسازی پارکینگ قدیم به مساحت ۲۴ هزار متر و نیز ساخت ۲۰ هزار متر مربع پارکینگ جدید در این طرح گنجانده شده است.
بیاتی اعتبار مورد نیاز طرح را ۴۶۰ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: برای تامین اعتبار آن مشکلی نداریم و مجموع پیشرفت طرح نیز تاکنون ۲۹ درصد است.
محدودیت پرواز در شب و هواپیماهای پهن پیکر
مدیرکل فرودگاه کرمانشاه در ادامه گفت: هم اکنون ۲ محدودیت پرواز در شب و نیز پرواز هواپیماهای پهن پیکر در فرودگاه کرمانشاه وجود دارد که اصلی ترین دلیل به وجود آمدن این محدودیت ها قرار داشتن برج مراقبت فرودگاه در نزدیکی باند تاکسی وی است.
آنچنان که وی بیان کرد: هم اکنون هواپیماهایی با ظرفیت ۶۰ تا ۱۳۰ مسافر امکان پرواز در فرودگاه کرمانشاه را دارد و با اتمام بهسازی آن ایرباس های پهن پیکر ۶۰۰-۳۰۰ نیزامکان نشست و برخاست پیدا خواهند کرد.
بیاتی در خصوص آمار پرواز فرودگاه کرمانشاه نیز گفت: قبل از کرونا ۱۷۸ پرواز هفتگی رفت و برگشت در مسیرهای تهران، مشهد، کیش، شیراز ، بندرعباس، قشم ، دبی، استانبول و عسلویه داشتیم اما اکنون تنها حدود ۲۰ پرواز رفت و برگشت در مسیرهای تهران و عسلویه داریم که البته قرار است به زودی مسیر مشهد نیز برقرار شود.
وی با بیان اینکه باند تاکسی وی برای فرود هواپیماها هیچ مشکلی ندارد گفت: تمام پروازها به راحتی می توانند در فرودگاه کرمانشاه فعال باشند اما مشکل اصلی کمبود هواپیما در کشور است به عبارت دیگر ما در فرودگاه کرمانشاه باند داریم اما هواپیما نداریم ضمن اینکه یکی دیگر از دلایل استقبال نکردن شرکت های هواپیمایی برای مسیر کرمانشاه پایین بودن قیمت بلیط هواپیما در این مسیر است.
بیاتی تاکید کرد: فرودگاه کرمانشاه می تواند هاب منطقه برای استان های اطراف باشد چرا که هیچ کدام از فرودگاه های استان های اطراف به اندازه کرمانشاه مسافر ندارد.
وی تاکید کرد: ما برای شرکت های هواپیمایی داشتن مسافر در مسیرهای دبی، استانبول، قشم، بندرعباس و سلیمانیه یا اربیل عراق به صورت ۴ پرواز رفت و برگشت در هفته را تضمین می کنیم.
بیاتی در پایان رتبه کنونی فرودگاه کرمانشاه از لحاظ تعداد پرواز و مسافر را ۱۶ کشوری اعلام کرد و افزود: وضعیت ما در شهریور ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از لحاظ تعداد پرواز ۳۵ درصد منفی و از لحاظ مسافر ۳۱ درصد منفی است.
مدیرکل فرودگاه کرمانشاه در خصوص وعده های داده شده برای برقراری پرواز خط تبریز و ساری نیز گفت: در سال ۱۴۰۰ حدود ۲ ماه پرواز تبریز داشتیم اما ادامه پیدا نکرد و قرار بود که در مسیر ساری هم پرواز داشته باشیم که انجام نشد.
وی در خصوص وضعیت فرودگاه استان های اطراف نیز بیان کرد: فرودگاه همدان با اینکه برایش زیاد هزینه شده اصلا پرواز ندارد، سنندج و سقز هر کدام هفته ای یک پرواز ، ایلام هفته ای ۳۰ پرواز و لرستان نیز هفته ای ۱۰ پرواز دارد.
به گزارش ایرنا، استان کرمانشاه در مجموع ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد و در امتداد این مرز ۲ مرز رسمی و پنج بازارچه مرزی فعال است و سالانه بیش از سه میلیارد دلار کالا از این مرزها به خارج از کشور صادر میشود.
وجود چهار هزار و ۲۰۰ اثر ثبت شده ملی اعم از باستانی و تاریخی، ۲ اثر ثبت شده جهانی و ده ها اثر گردشگری که هنوز به ثبت نرسیده اند حاکی از مزیت بالای کرمانشاه در بخش گردشگری است.