کرج- ایرنا – معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت با بیان اینکه سیاستگذاری های نادرست سبب از بین رفتن خاک های کشور به خصوص خاک های غنی کشاورزی شده است،گفت: بیشتر این سیاستگذاران هم تحصیل کردگان دانشگاهی و مسوولان کشوری هستند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، «علیرضا مهاجر» روز دوشنبه در آیین گرامیداشت روز جهانی خاک که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار شد، افزود: یکی از تخریب کنندگان اصلی خاک های کشور بخش زراعت است به طوریکه از ۱۸ میلیون هکتار اراضی قابل کشت ۱۲ میلیون هکتار در بخش زراعت است.

وی یکی دیگر از اقدامات در حوزه وزارت جهاد کشاورزی را جلوگیری از فرسایش خاک دانست و اظهار کرد: هر شخم زمین یا هر محصولی که کشت می شود اگر مناسب با اکولوژی و خاک منطقه نباشد سبب تخریب خاک شده است.

مهاجر با بیان اینکه از طرف دیگر موضوع غذای مردم و امنیت غذایی نیز مطرح است، گفت: یه رغم اهمیتی تولید غذای مورد نیاز مردم باید از بار تخریبی خاک کاست.

.۷۰ درصد اراضی کشاورزی کشور زیر پنج هکتار است

مهاجر با بیان اینکه برای حاصلخیزی خاک و فعال سازی میکروارگانیسم های خاک باید تناوب کشت رعایت شود، افزود: این در شرایطی است که ۷۰ درصد اراضی کشاورزی کشور خرد و زیر پنج هکتار است که نمی توان برای آن سیاستگذاری کرد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه در سیاست گذاری ها باید طوری حرکت کنیم تا به شعارهایمان عمل کنیم، گفت: بشر از روز ابتدای خلقت برای کشت گیاهان مورد نیاز خود در جایی اسکان یافت که کنار آبرفت ها و رودخانه هاست که دارای خاک حاصلخیز است که به تدریج این کلاس خاک با افزایش جمعیت زیر ساخت و ساز رفت.

وی با بیان اینکه امروز که دولت تصمیم گرفته که به همه مسکن بدهد و جزو یکی از افتخارات نظام است که همه خانه دار باشند، افزود: یعنی خاک درجه یک یا کلاس A را به این منظور از دست می دهیم یا اینکه یا صدور مجوز تاسیس گلخانه هیدروپونیک باز هم بخشی از کلاس A خاک را زیر سقف و بتن می بریم.

مهاجر همچنین به موضوع جنگل ها اشاره کرد و اظهار کرد: جنگل هایی که از میلیون ها سال پیش ایجاد شده و تا به امروز به دست ما رسیده، زمانیکه یک درخت دچار آفت و بیماری می شود متخصصان این بخش فتوای قطع این درختان را می دهند در حالیکه میلیون ها سال این درختان وجنگل خود را زنده نگه داشته اند.

وی گفت: حتی در شرایط بیماری درخت خود را از بین برده و خرد و پودر شده و به دل خاک می رود که موجب تغذیه خاک و رویش دوباره گیاهان و زنده ماندن جنگل ها می شود و این در حالی است که مقصران اصلی از بین رفتن خاک ما تحصیل کرده ها هستند.

مهاجر با بیان اینکه ما با سیاستگذاری های نادرست خاک را تخریب می کنیم و بعد برای کاری که می کنیم روز خاک را گرامی می داریم، تاکید کرد:باید بتوانیم طوری سیاستگذاری کنیم که تخریب خاک را به حداقل برسانیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: با کوچک شدن اراضی کشاورزی تا ۱۰ سال آینده ۹۰ درصد اراضی زیر سه هکتار می شود که برای این سه هکتار چه سیاستگذاری می شود انجام داد.

وی افزود: در شمال کشور میزان سرانه زمین هفت دهم هکتار است که اگر وارد بخش وراثتی هم شود این زمین ها کوچکتر می شود و کم کم تبدیل به ویلاسازی می شود.

موضوع خاک به رغم تاکیدات مورد غفلت قرار گرفته است

رییس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران نیز در این آیین گفت: خاک یکی از مسایلی است که علیرغم تاکیدات زیادی که بر آن می شود غفلت زیادی نسبت به آن می شود.

«سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی» افزود: همچون موضوع امنیت غذایی که یکی از مهمترین مسایل مبتلابه ایران و دنیا که مورد غفلت قرار گرفته که بعد از جنگ اوکراین نمود بیشتری یافت.

وی تصریح کرد: که پایه های اصلی امنیت غذایی آب و خاک است که اهتمام زیادی نسبت به آن نیست که اگر بود با این حجم تغییر کاربری ها و از بین رفتن خاک روبرو نبودیم.

ابراهیم زاده موسوی تاکید کرد: بایستی در دانشگاه ها به سمت تولید دانش برای حفاظت و احیای خاک برویم که خلاء زیادی در آن داریم از طرفی دیگر جهاد کشاورزی هم در آینده پژوهی کشور باید خروجی های خاک را احصاء کند تا ما دانش آن را تولید کرده و دانشمندش را تربیت کنیم.

برچسب‌ها