تکمیل زیرساخت های جهاد کشاورزی در مزارع کشور به یکهزار همت اعتبار نیاز دارد

کرج – ایرنا- معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت: تکمیل زیرساخت های جهاد کشاورزی در سطح مزارع سراسر کشور به یک هزار همت (۱۰ هزار میلیارد ریال ) اعتبار نیاز دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، «صفدر نیازی شهرکی» روز یکشنبه در آیین افتتاح پنجمین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران و اختتامیه هفتمین جشنواره مهندسی و مدیریت آب ایران که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در البرز برگزار شد، افزود: تکمیل زیرساخت های مزارع با اختصاص اعتبار سالانه حدود ۵۰ هزار میلیارد ریال به ۲۰۰ سال زمان نیاز دارد.

وی با بیان اینکه در بخش زیرساختی ، قنوات و چشمه ها چالش جدی داریم، اظهار کرد: در این بخش مجموعه مهندسی بایستی کمک ها و مشاوره هایی بدهد که چگونه پروژه ها را می توانیم ارزان تر اجرا کنیم ضمن اینکه تا ۱۰ سال هم پایداری داشته باشد.

نیازی شهرکی با اشاره به اینکه بایستی با مشاوره لازم پای سرمایه گذاران را به این بخش باز کنیم، گفت: اجرای سامانه های آبیاری از سال ۱۳۷۰ در کشور آغاز شد که به عنوان سامانه های نوین آبیاری از آن یاد می کنیم ولی آیا هنوز این سامانه ها نوین هستند؟

وی افزود: در اجرای سامانه های آبیاری نیاز به ایده های جدید داریم ضمن اینکه این سازه ها به روز و با جدیدترین روش دنیا همخوانی داشته باشد ارزان تر و به صرفه تر باشند.

نیمی از کانال های کشاورزی خاکی است

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه تغییر اقلیم سبب گرم شدن زمین شده است، اظهار کرد: همچنین با کاهش بارش و تغییرات جوی روبرو هستیم و این در شرایطی است که بعضی از کشورها مانند عربستان برای جبران این تغییرات راهکارهایی اندیشیده اند که برای کشت گلخانه ای یک میلیارد دلار اختصاص داده است.

وی به نقش جنگ ها در امنیت غذایی کشورها اشاره کرد و گفت: در زیرساخت آب و خاک راه نرفته خیلی زیادی داریم که اصلی ترین عامل آن سرمایه گذاری است به طوریکه نیمی از کانال های کشاورزی که افزون بر ۴۰۰ هزار کیلومتر است هنوز خاکی است که باید برای آن تدبیری شود.

نیازی شهرکی افزود: همچنین حدود سه میلیون هکتار سامانه آبیاری اجرا کرده ایم که هنوز راه زیادی تا تکمیل آن با وجود هشت و نیم میلیون هکتار اراضی آبی داریم.

وی با بیان اینکه در بخشی از اراضی نیز تامین آب کرده ایم ولی شبکه آبیاری اجرا نشده است، اظهار کرد: با وجود افزایش جمعیت نیاز غذایی کشور نیز بیشتر شده به طوریکه از ۱۲۵ میلیون تن به ۱۶۰ میلیون تن باید برسد و این در حالی است که منابع آبی به معنای واقعی محدود شده است.

۸۲ میلیارد مترمکعب آب کشاورزی اصلا وجود ندارد

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه ادعای وزارت نیرو استفاده بخش کشاورزی از ۸۲ میلیارد مترمکعب آب در سال است، گفت: این میزان آب در بخش کشاورزی مصرف نمی شود ضمن اینکه این مقدار آب وجود ندارد و به شدت منابع آبی در حال کاهش است.

وی افزود: تغییر اقلیم به قدری سریع اتفاق می افتد که علم با این سرعت با آن نمی تواند همراه شود ضمن اینکه پایداری سازه ها قابل قبول نیست.

وی تصریح کرد: آب ورودی به بخش کشاورزی به شدت در حال کاهش است و آبیاری تحت فشار آبی را ذخیره نمی کند ولی بهره وری را بالا می برد ضمن اینکه آب ورودی به شدت کاهش می یابد و علاوه بر آن این بخش ۲ رقیب شرب و صنعت هم دارد.

نیازی شهرکی با اشاره به اینکه شرب بخش اعظمی از منابع آبی در اختیار ما را به خود اختصاص می دهد، گفت: تاکنون پایداری تولید را داشته ایم ولی امنیت غذایی در آینده کشور بسیار جدی است ضمن اینکه باید مقداری به موضوع بهینه سازی مصرف نیز بپردازیم.

وی به موضوع خاک نیز اشاره کرد و افزود: از موضوع خاک هم غافل شده ایم زیرا اگر به لحاظ آب مشکل نداشته باشیم اما باید بدانیم که بستر تولید خاک است و اگر خاک آماده نباشد دستاوردی نخواهیم داشت.

برگزاری ۹ نشست تخصصی در کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران

دبیر پنجمین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران نیز در این رویداد گفت: چهارمین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران در سال ۹۷ برگزار شد و به دلیل شیوع ویروس کرونا روال برگزاری دوسالانه کنگره تغییر یافت.

«سید هادی میرابوالقاسمی» با بیان اینکه در نهایت پس از چند سال وقفه، قدمت حدود ۲۰ ساله این کنگره، موجب شد دوباره به آن بپردازیم، افزود: حدود ۵۰ مقاله به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که ۳۴ مورد پذیرش اولیه و در نهایت ۲۵ مقاله پذیرش نهایی شدند.

وی تصریح کرد: در نهایت ۶ جلسه کمیته اجرایی برگزار و ۹ نشست تخصصی حول چهار محور تعریف شد که در محور فناوری و روش‌های جدید، ۲ نشست با موضوعات هوشمندسازی و آبیاری زیرسطحی و در محور بهره وری نیز ۲ نشست با موضوعات تجارب موفق در خصوص کشاورزی حفاظتی و مسائل تحویل حجمی آب که هنوز بلاتکلیف است تعریف شد.

وی ادامه داد: در محور مسائل مهندسی آب، سه نشست با موضوعات روش‌های تأمین سرمایه برای پروژه‌های آب، تحلیل زمانبندی پروژه‌های آب و تغییر و تحول دیدگاه‌های مهندسی در مورد طراحی پروژه‌های آبیاری زهکشی و در محور تغییر اقلیم نیز یک نشست تعریف شد. این نشست‌ها طی امروز و فردا با حضور متخصصان امر برگزار می‌شوند.

دبیر پنجمین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران با اشاره به اینکه سابقه جشنواره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران نیز به سال ۸۳ بازمی گردد، افزود: تاکنون ۱۱ رویداد در قالب این جشنواره برگزار شده و تاکنون در جریان آنها ۸۵ پیشکسوت و افراد تأثیرگذار در بخش آب، ۱۵ کارشناس، ۹ نویسنده کتب مرتبط، ۳۲ نویسنده مقاله و پایان نامه دکتری و ۱۳ فیلم مستند مورد تجلیل قرار گرفته‌اند.

میرابوالقاسمی عنوان کرد: در این دوره از جشنواره نیز با توجه به امکانات و محدودیت‌ها سه محور اساسی و در بخش انتخاب پیشکسوتان ۲ گروه مدنظر قرار گرفتند؛ یکی بر اساس دانش بومی و دیگری کارشناسان تجربی که در این زمینه یکی از مقنیان استادکاران قنات انتخاب شد. در این مراسم از ۶ نفر از پیشکسوتان حوزه آب و مدیریت آن و کنشگران اجتماعی و پژوهشگران و محققان حوزه آب نیز تجلیل به عمل می‌آید.

وی با اشاره به تجلیل از سه کتاب در این بخش بیان کرد: بخشی هم تحت عنوان یاد ایام برنامه ریزی شده که هدف از آن این است که همه افرادی که در این مدت بین دو کنگره از دار دنیا رفته‌اند اما در بخش آب اثرگذار بوده‌اند شناسایی و از آنها یاد شود که در این راستا از چهار نفر که با این کنگره ارتباط قدیمی و نزدیک داشته‌اند، یاد می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha