کرج – ایرنا - معاون کنترل گواهی نهال موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به فرارسیدن فصل جابجایی نهال و احداث باغ، گفت: هم اکنون ۴۰ میلیون اصله انوع نهال پیوندی و خود ریشه زا در تمام گروه های محصولی در نهالستان های مجوز دار کشور آماده فروش است. 

«عبدالرضا کاوند» روز چهارشنبه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه در زمان حاضر بیش از ۶۰۰ نهالستان مجوزدار در سراسر کشور فعالیت دارند، افزود: این نهالستان ها تحت نظارت موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و با کمک و همراهی کمیته های فنی نهال که در سازمان های جهاد کشاورزی سراسر کشور مستقر هستند به تولید نهال درختان میوه می پردازند.

وی اظهار کرد: در این نهالستان ها نهال همه گروه های محصولی از جمله دانه دار، هسته دار، دانه ریز، گرمسیری، نیمه گرمسیری و خشکبار و همچنین برخی گیاهان دارویی مثل گل محمدی و عناب به میزان کافی و حتی بیش از نیاز کشور تولید و تکثیر می شود.

وی گفت: این نهالستان ها از مرحله انتخاب زمین که مهمترین بخش برای تولید نهال سالم هست و همچنین مراحل تولید و تکثیر نهال که حدود ۲ سال طول می کشد تحت نظارت کارشناسی موسسه با هدف احراز اصالت و استانداردهای نهال و همچنین با حضور همکاران سازمان حفظ نباتات کشور با هدف احراز عدم آلودگی به عوامل قرنطینه گیاهی فعالیت می کنند.

کاوند افزود: کمیته فنی نهال استان ها که متشکل از نماینده موسسه، سازمان حفظ نباتات کشور و نماینده باغبانی هست تمام کار نهالستان های مجوز دار را با هماهنگی، حمایت و هدایت فنی کمیته های فنی در سراسر کشور انجام می دهند.

وی ادامه داد: بعد از انتخاب زمین که مهمترین بخش تولید نهال است تامین و تهیه پایه مناسب برای تولید نهال مورد نظارت کارشناسی قرار می گیرد ضمن اینکه بر روی پرورش پایه ها نظارت می شود و با آماده شدن پایه ها برای پیوند که بخش زیادی از نهال کشور به صورت پیوندی تهیه می شود نظارت بر تامین پیوندک سالم و دارای اصالت از باغ های تامین کننده پیوندک یا باغ های مادری نیز توسط ناظرین این موسسه و همچنین کمیته فنی نهال استان ها انجام می شود.

نظارت بر تامین نهال شناسه دار/باغداران اطمینان داشته باشند

معاون کنترل گواهی نهال موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: همه ساله کمیته های فنی نهال استاندارد از نهالستان های مجوز دار در سراسر کشور بازدید نهایی کرده و میزان نهال استاندارد هر تولید کننده دارای مجوز را تایید می کنند و این نهال های استاندارد برای شناسه دار شدن و الصاق شناسه که مشخصات رقم، پایه، سال تولید و مشخصات تولید کننده را در بر دارد معرفی می شوند.

وی افزود: نهال های تولیدی در این نهالستان ها دارای اصالت رقم و عاری از عوامل قرنطینه ای هستند و این اطمینان به جامعه هدف که باغداران هستند داده می شود که این نهال ها به عنوان نهال استاندارد مورد استفاده قرار می گیرد و باغدار با اطمینان خاطر این نهال ها را دریافت و نسبت به کشت آن ها برای ایجاد باغ یا جایگزینی باغ های قدیمی استفاده کند.

فصل فعالیت سودجویان آغاز شده/ فضای مجازی فرصتی برای فعالیت سودجویان

کاوند توصیه کرد: در این فصل که فصل جابجایی نهال است باغداران و افرادی که تمایل به ایجاد باغ دارند به مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان ها مراجعه کنند و فهرست نهالستان های مجوز دار را دریافت کنند و برای تهیه نهال به این نهالستان ها مراجعه کنند.

وی گفت: در این شرایط برخی افراد سودجو در فضای مجازی برای معرفی خودشان استفاده کرده و خودشان را واحدی مجاز معرفی می کنند و حتی جایگاه های توزیع نهالی برقرار می کنند که باید مورد عنایت افرادی که خریدار نهال هستند قرار گیرد.

معاون کنترل گواهی نهال موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: افراد غیرمجازی که توسط وزارت جهاد کشاورزی شرایط دریافت مجوز را نداشتند و تاکنون به عنوان تولیدکننده شناخته نشده اند در این فصل شروع به فروش نهال غیراستاندارد و نهالی که نظارتی بر تولید آن نبوده، می کنند.

وی گفت: خریداران نهال و باغداران برای خرید نهال به واحدهایی مراجعه کنند که اصالت آن واحدها و مجوزدار بودنشان از مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یا مدیریت های جهاد کشاورزی در سراسر کشور و همچنین از این موسسه اعلام شده باشد ضمن اینکه خریداران نهال به هنگام مراجعه از تولیدکننده بخواهند مجوز تولید را ارایه کنند.

کاوند ادامه داد: علاوه بر آن در صورت اطمینان از مجوزدار واحد تولیدی باید متعهد بشود که نهالش را به صورت شناسه دار تحویل دهد و همچنین فاکتور فروش صادر کند.

وی اضافه کرد: در این زمینه از تمام نهالستان های مجوزدار در سراسر کشور خواسته ایم که در قالب بنرهای خاصی که لوگوی موسسه بر روی آن حک شده و طراحی ویژه ای دارد به صورت متحدالشکل خودشان را برای جامعه هدف معرفی کنند که یکی از نشانه های واحدهای مجوز دار است.

کاوند گفت: در سنوات گذشته دستورالعملی صادر کردیم که جایگاه های عرضه نهال استاندارد در نقاطی از شهرستان ها و استان هاشکل بگیرد که در دستور کار سازمان های جهاد کشاورزی قرار دارد و پیشنهاد می کنیم همکاران ما در این سازمان ها در سراسر کشور این هماهنگی را داشته باشند با افرادی که در زمینه عرضه نهال فعالیت داشته باشند برای آن ها جایگاه های توزیع را ساماندهی کنند.

وی افزود: در این جایگاه ها ممکن است افراد تولید کننده نهال خودشان راسا اقدام کرده و یا افرادی که دارای شناسنامه یا هویت اجتماعی هستند در آن مناطق شرایطی فراهم کنند که نهال استاندارد و مورد تایید موسسه و کمیته فنی نهال استان را در یک قالب حقوقی عرضه و به صورت شناسه دار و با فاکتور فروش عرضه کنند.

وی اظهار کرد: امروز نهالستان های مجوز دار این فرصت را دارند که نهال مورد نیاز برای همه گروه های محصولی باغبانی را در سراسر کشور تامین و تهیه کنند که لازمه آن این است که افرادی که باغ ایجاد می کنند ابتدا با مراجعه به مشاوران در مراکز خدمات کشاورزی و سازمان های جهاد کشاورزی و مراکز تحقیقات در خصوص انتخاب محصول و گزینش رقم و اینکه این رقم روی چه پایه باشد به یک تصمیم برسند بعد از آن برای تهیه نهال به نهالستان های مجاز یا جایگاه های عرضه ای که گفته شد مراجعه کنند.

وی گفت: فهرست نهالستان های مجوز دار و تولیدات آن ها را هم در این روزها در سایت موسسه قرار می دهیم که در این فهرست تمام نهالستان های مجوز دار و همچنین محل جغرافیایی فعالیت آن ها و سرشاخه های گروه های محصولی تولیدی آن ها و مشخصات مختصات محلی در اختیار مصرف کننده ها قرار می گیرد و افراد می توانند برای سفارش نهال به این بخش ها مراجعه کنند.

فضای مجازی فرصتی برای سودجویان فراهم کرده/ تشکیل پرونده های کلاهبردای در مراجع قضایی

معاون کنترل گواهی نهال موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وزارت جهاد کشاورزی به فروش نهال در فضای مجازی اشاره کرد و افزود: امروز فضای مجازی مزیت های خوبی در حوزه باغبانی و اطلاع رسانی و ایجاد فرصت مهیا کرده ولی مشکلاتی هم در سنوات گذشته برای برخی افراد ایجاد کرده که افرادی با تسلط بر فرصت فضای مجازی علیرغم اینکه هیچ تولید و مجوزی ندارند با طراحی صفحه های مجازی تبلیغات کرده و منفعت مادی زیادی کسب می کنند و نهال هایی سفارش گرفته و وجوهی دریافت می کنند.

وی اظهار کرد: در همین زمینه افرادی که سفارش داده اند با مشکلاتی برخورد کرده و پیگیردهای حقوقی و انتظامی برای آن ها شکل گرفت ولی تمام این اتفاقات زحمت برای ما برای پیگیری این فعالیت ها است.

کاوند گفت: تاکید می کنیم امروز فهرست نهالستان های مجوز دار و تولیدات آنها در سامانه موسسه به آدرس www.spcri.ir و اطلاعات آنها در مراکز تحقیقات و سازمان های جهاد وجود دارد و از مردم می خواهیم که از خرید نهال در فضای مجوز و بدون رؤیت نهالستان و بدون ارتباط حضوری با تولید کننده و بدون اینکه محل جغرافیایی نهالستان را بدانند جلوگیری کنند زیرا خسارت اقتصادی زیادی برای افراد در پی خواهد داشت.

وی یادآور شد: پرونده های متعددی در این ارتباط در خصوص کلاهبرداری بعضی از افراد سوجو در نتیجه فروش نهال در این فضای رسانه ای داشته ایم.

برچسب‌ها