سال آینده میلادی (۲۰۲۴) سال برگزاری انتخاباتی حساس در آمریکا است، به این معنی که همه تصمیات مربوط مسائل سیاست داخلی و خارجی این کشور، بسته به اینکه این سیاستها چگونه بتوانند به هر یک از احزاب دوگانه (دمکرات فعلا حاکم) و جمهوری خواهان (غالب در کنگره) این کشور کمک کنند، گرفته میشوند. یعنی هر سیاستی که دولت حاکم دمکرات برای مسائل مهم بینالمللی در پیش گیرد - ازجمله برای مدیریت جنگ نابرابر در سرزمینهای اشغالی - میتواند سرنوشت سیاسی این دو حزب رقیب را در انتخابات پیشرو مشخص کند.
از نگاه برخی کارشناسان سیاسی، امروزه بزرگترین چالشی که حاکمیت آمریکا در بحبوحه دو جنگ جاری در سرزمینهای اشغالی در خاورمیانه و حتی در اوکراین در شرق اروپا با آن روبهرو است، مربوط به تصمیمات حوزه سیاست خارجی و موضع گیری کاخ سفید نسبت به آن و در نهایت قضاوت رایدهندگان در انتخابات آینده این کشور است.
مردم آمریکا، موضع دموکراتها در قبال مسئله اسرائیل و فلسطین را بسیار منفعلانه ارزیابی میکنند و معتقدند دولت بایدن با وجود اعتراضات مردمی کم سابقه شهروندان آمریکایی در محکومیت حملات این رژیم علیه غزه و نارضایتی آنها از تخصیص بودجه هنگفت مالی و تسلیحاتی به نفع این رژیم، صدای رایدهندگان و مالیات دهندگان آمریکایی را نشنیده و رضایت لابیهای صهیونیستی را به رضایت مردم خود ترجیح میدهد.
در حالی که اکثر رایدهندگان آمریکایی باید بطور عمده بر مسائل داخلی و اقتصاد متمرکز شوند، این بار توجه خود را بر سیاست خارجی حاکمیت و نتایج ناگوار سیاسی و اقتصادی آن در آینده دوخته اند. جنگ رژیم اسرائیل با مقاومت فلسطین در خاورمیانه نامزدهای انتخابات سال ۲۰۲۴ در آمریکا را مجبور کرده تا بهطور عمده درباره سیاست خارجی آمریکا و موضع نظامی خود آتی خود موضع گیری کنند. اقدامی که طبق نظرسنجیها و تحلیلهای رسانهای ممکن است عواقب پیشبینی نشدهای برای کمیت و کیفیت حمایت مردمی از آنها داشته باشد.
پیش از آغاز درگیریها میان رژیم صهیونیستی و حماس، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در سخنرانی ماه سپتامبر خود نزدیکترین مفهوم "دکترین بایدن" در خاورمیانه را کاهش فشارها از منطقه خاورمیانه، تنشزدایی و در نهایت یکپارچه سازی منطقه عنوان کرده بود. وی از ترویج عادی سازی روابط اعراب و رژیم صهیونیستی به عنوان یکی از مهمترین راه کارهای اجرایی این دکترین نام برده بود.
در رویکرد بایدن در قبال خاورمیانه درگیری رژیم صهیونیستی و فلسطین نادیده گرفته شده و وظیفه دیپلماتهای آمریکایی در منطقه تنها دور نگهداشتن خاورمیانه از میز بایدن عنوان شد. رییسجمهوری آمریکا معتقد بود که گسترش پیمان ابراهیم به ایالات متحده اجازه میدهد تا از موضوعات مربوط به خاورمیانه دور بماند. اما عدم تلاش برای حل همیشگی مشکل اصلی منطقه یعنی "گفتمان صهیونیسم" اکنون خاورمیانه را به آستانه جنگی گستردهتر سوق داده است.
دکترین بایدن به گونهای طراحی و عملیاتی شد که گویی عادیسازی روابط بین رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی میتواند جایگزینی برای صلح بین اسرائیلیها و فلسطینیها باشد. میتوان گفت مناقشه میان رژیم صهیونیستی و فلسطین همچنان بحران اساسی خاورمیانه است، موضوعی که در دکترین بایدن تلاش میشد تا نادیده گرفته شود.
روی دیگر موضوع حمایت بایدن از رژیم صهیونیستی در جریان جنگ علیه غیرنظامیان در غزه این است که سوء مدیریت بایدن در این موضوع بسیار مهم بینالمللی، رایدهندگان جوان، مسلمانان، اعراب، سیاهپوستان و همچنین هم حزبیهای خودش در میان مترقیها را در انتخابات سال ۲۰۲۴ از او دور خواهد کرد.
در ادامه به بررسی موضعگیری برخی از مهمترین گروههای رایدهنده در آمریکا نسبت به بایدن و انتخابات ۲۰۲۴ میپردازیم:
بایدن و جوانان آمریکایی
نه تنها متحدان انتخاباتی بایدن، بلکه هر عامل دموکرات دیگری و همه کمپینهای انتخاباتی - ایالتی و محلی - باید روی جوانان سرمایهگذاری کنند، زیرا جوانان میتوانند نتیجه انتخابات را تغییر دهند. بسیاری از جوانان آمریکایی میگویند رای آنها به بایدن نشاندهنده آن است که آنچه دموکراتها انجام دادهاند کافی بوده و آنها از عملکرد این حزب راضی هستند در حالی که اینچنین نیست. رایدهندگان جوان اقدامات ناکافی دولت بایدن برای رسیدگی به تغییرات آب و هوایی و ناتوانی او در لغو کامل بدهی وامهای دانشجویی یا عملکرد ضعیف دموکراتها در برابر ممنوعیت سقط جنین را از مهمترین دلایل نارضایتی خود از دولت بایدن میدانند. با این حال، مدیریت ضعیف بایدن به جنگ رژیم صهیونیستی و حماس بیشترین تأثیر را بر روابط او با این طیف از رایدهندگان داشته است.
واکنش ضعیف بایدن در جنگ اخیر رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه مهمترین موضوعی است که جوانان آمریکایی را از بایدن دور کرده است. شبکه اماسانبیسی با اشاره به یک نظرسنجی از "مؤسسه سیاست" در مدرسه کندی هاروارد گزارش داد: این موضوع باعث ایجاد تفرقه بین دموکراتهای جوان شده است. ۴۶ درصد از آنها به بایدن و ۹ درصد به ترامپ اعتماد دارند در حالی که ۴۵ درصد آنها به هیچ یک از این دو نامزد اعتمادی ندارند. در میان مستقلها، ۵۶ درصد هم نه تنها به بایدن، بلکه به ترامپ هم اعتمادی ندارند. گروههای فعال حامی فلسطین میگویند به دلیل حمایت بایدن از رژیم صهیونیستی در انتخابات از او حمایت نمی کنند.
نشریه آمریکایی "نیویورک پست" نتیاخ یک نظرسنجی در دانشگاه کوینیپیاک (Quinnipiac University) نیز نشان داد که ثابت می کرد جو بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ با رایدهندگان جوانتر و آمریکاییهای مسلمانی که شیوه مدیریت او در جنگ اخیر غزه را قبول ندارند با مشکل اساسی رو بهرو خواهد شد. برخی از کارشناسان سیاست خارجی و انتخاباتی این موضوع را عامل کلیدی در انتخابات سال آینده میدانند. در حالی که بسیاری از رایدهندگان معتقدند رئیسجمهوری آمریکا در جنگ اخیر رژیم صهیونیستی علیه غزه، با این رژیم همدلی بیشتری داشته، نظرسنجیها نشان میدهد که رایدهندگان جوانتر بیشتر با فلسطینیها همدردی میکنند. برخی از رایدهندگان جوان هشدار دادهاند که ممکن است سال آینده به شخصی از حزب ثالث رای داده و یا اصلا در انتخابات شرکت نکنند. رأیدهندگان جوان آمریکایی معتقدند اقدامی که بایدن برای آتشبس در غزه انجام داد با آنچه که او در صورت تمایل میتوانست برای فلسطینیان این باریکه انجام دهد، فاصله بسیار زیادی دارد. برخی از رایدهندگان جوان میگویند اگر رقابت انتخاباتی ۲۰۲۴ رویارویی مجدد بایدن و ترامپ باشد، به هیچیک از آنها رای نخواهند داد. جوانان آمریکایی از بایدن انتظار دارند پیامشان مبنی بر اینکه تنها برای خلاصی از ترامپ به او رای نمیدهند، را درک کند. بر اساس نظرسنجی ملی دانشگاه کوئینیپیاک که در اواسط نوامبر منتشر شد، ۵۲ درصد از رایدهندگان جوان ۱۸ تا ۳۴ ساله آمریکایی میگویند همدردی آنها با فلسطینیها بیشتر است در حالی که تنها ۲۹ درصد از این محدوده سنی با اسرائیلیها همدردی میکنند.
بایدن و اعراب/ مسلمانان آمریکایی
اخیرا نشریه انگلیسی گاردین در گزارشی ثابت کرد که خشم آمریکاییهای عرب تبار و مسلمانان این کشور میتواند به چشمانداز انتخاب مجدد بایدن در اکثر ایالتهای نوسانی که در سال ۲۰۲۰ برنده شده بود، آسیب برساند، زیرا این گروهها تاکنون بهشدت دموکرات بودند. رهبران مسلمان اذعان دارند که عدم حمایت از بایدن میتواند به انتخاب مجدد ترامپ - که بهدلیل توئیتهای نژادپرستانهاش در مورد آنها و تلاشهای او برای ممنوعیت مهاجرت مسلمانان به ایالات متحده مورد نفرت بسیاری از مسلمانان آمریکایی است- منجر شود. این تصمیم ممکن است شرایط سختتری را برای آنها ایجاد کند. اما در عین حال فرصتی است که این گروهها میتوانند جایگاه خود در میان دموکراتها را مشخص کرده و این انتخاب را به سران حزب بسپارند که آیا خواهان رای مسلمانان و اعراب در آینده هستند یا خیر. این در حالی است که ایالتهای نوسانی همگی دارای آمار قابلتوجهی از جمعیت عرب و مسلمان آمریکایی هستند.
رای دهندگان مستقل
حتی یک نظرسنجی از موسسه گالوپ هم ثابت کرد که میزان محبوبیت بایدن در میان مستقلها هم به پایینترین حد خود رسیده است. مدیریت ضعیف اقتصادی و رویکرد بد او در قبال درگیری بین رژیم صهیونیستی و فلسطینیها از عوامل اصلی افزایش نارضایتی این گروه کلیدی و مهم از رایدهندگان گزارش شده است. گالوپ، رتبه بایدن در میان رایدهندگان مستقل را در اقتصاد ۲۴ درصد و مدیریت او در جریان حملات اسرائیل علیه غزه را ۲۵ درصد ارزیابی کرد. این درحالی است که بر اساس این نظرسنجی، حدود ۴۹ درصد از آمریکاییها خود را به لحاظ سیاسی مستقل میدانند و سوگیری این جمعیت در انتخابات میتواند تاثیرگذار و سرنوشتساز باشد.
رای دهندگان رنگین پوست
گزارش دیگری از گاردین نیز حاکی است که رایدهندگان آمریکایی آفریقاییتبار نیز که در پیروزی بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ بسیار تاثیرگذار بودهاند، این بار از او روی برگدانده اند، بهطوری که رییسجمهوری کنونی آمریکا که پیشتر در ۲۰۲۰، ۸۸ درصد از آرای سیاهپوستان را از آن خود کرده بود اینبار از چشم آنها افتاده است. نظرسنجیها هم حاکی از کاهش حمایت این گروه از بایدن است. تحلیلگران گاردین یکی از عوامل نارضایتی از بایدن در میان سیاهپوستان حمایت قاطع او از رژیم صهیونیستی می دانند که منجر به کشته شدن هزاران غیرنظامی فلسطینی شده است. رای دهندگان سیاهپوست از این که بایدن با وجود نارضایتی آنها در قبال ادامه جنگ در غزه و عدم تمایل برای صرف پول مالیاتدهندگان برای نسلکشی در فلسطین نظرات این گروه از رایدهندگان را نادیده گرفته است خشمگین هستند. این موضوع وقتی اهمیت پیدا میکند که بدانیم از دوران حقوق مدنی همه دموکراتها بیش از ۸۰ درصد از آرای رایدهندگان سیاه پوست را جذب کردهاند.
بایدن و اردوگاه دموکراتها
اگرچه تاکنون اعضای پیشرو کنگره بارها در حمایت از آتشبس در غزه، مدیریت دولت بایدن در مناقشه میان رژیم صهیونیستی و فلسطینیها را زیر سوال برده و آن را محکوم کردهاند. اما دموکراتهای سنا درباره چگونگی پیشبرد درخواست کمک مالی تکمیلی کاخ سفید، که شامل کمک تسلیحاتی و نظامی به این رژیم میشود، اختلاف نظر دارند. گزارش جدیدی از شبکه "یواسنیوز" نشان داد پس از آنکه سناتور برنی سندرز، برای اولین بار خواستار اعمال چند شرط اولیه برای حمایت مالی نظامی از رژیم صهیونیستی شد و این کمکها را به "تغییر اساسی در مواضع نظامی و سیاسی آنها" مشروط کرد احتمال اعمال برخی شرایط به کمکهای ایالات متحده به رژیم صهیونیستی در هفته های اخیر افزایش یافت. در حالی که بایدن این موضوع را به طور ضمنی پذیرفت اما رویکرد او برای ارسال تسلیحات تغییر چندانی نکرده است به نحوی که میتوان گفت رژیم صهیونیستی با سلاحهای آمریکایی زنان و کودکان فلسطینی را میکشد.
بایدن و نتانیاهو
با همه این تفاصل، تلاش بایدن برای نشان دادن این که نفوذ خوبی بر روی رژیم صهیونیستی دارد با شکست مواجه شده و هشدارهای اخیر او مبنی بر تضعیف جایگاه عمومی این رژیم در سراسر جهان آن را آشکارتر کرده است. به عبارتی میتوان گفت ماهیت کنترل بایدن بر واکنش سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی نسبت به حملات ۷ اکتبر زیر سوال رفته و این بههیچ عنوان برای کمپین انتخاب مجدد او مناسب نیست. بایدن از یک سو بهدلیل حمایت از رژیم صهیونیستی در کشتن هزاران فلسطینی مورد خشم و نفرت آمریکاییها قرار گرفته و در عین حال تصور عمومی این است که سران این رژیم هیچگونه تبعیتی از رییسجمهوری آمریکا نمیکنند. اسرائیلیها تسلیحات نظامی خود را از دولت بایدن میگیرند، اما به توصیههای او عمل نمیکنند. این که بایدن بخشی از برنامه بقای نتانیاهو شده بهنفع آینده سیاسی رییسجمهوری آمریکا نیست. نتانیاهو نه فقط جنگ بلکه در واقع کمپین انتخاباتی مجدد خود را که انتظار میرود سال آینده برگزار شود مدیریت میکند. در صورت لزوم، او از مداخله بیدلیل ایالات متحده علیه امنیت رژیم صهیونیستی بهعنوان ابزار مبارزاتی بهنفع خودش استفاده میکند. نتانیاهو برنامههای دولت بایدن برای احیای تشکیلات خودگردان فلسطینی تحت تأثیر فتح را برای بهدست گرفتن مسئولیت در سراسر غزه و کرانه باختری نیز خنثی کرده است. مشکل بایدن در این میان این است که نمیتواند با نتانیاهو و کابینهاش در حالی که اختلافاتشان آشکار شده، کنار بیاید. شاید او مجبور شود روی دیگر رهبران اسرائیلی سرمایهگذاری کرده و برای دستیابی به نوعی تفاهم با رهبران عرب برای فشار بر نتانیاهو تلاش کند.
بایدن و رایدهندگانی که به اردوگاه کرنل وست میروند
آنچه که در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا جلب توجه می کند، ظهور کرنل وست، روشنفکر عمومی و فعال مترقی برجسته آمریکایی است که با نامزدی برای انتخابات ۲۰۲۴ مأموریت جدیدی برای شکستن دو قطبی نظام سیاسی آمریکا و ارائه یک انتخاب جدید به رایدهندگان با نامزدی برای ریاست جمهوری را آغاز کرده است. او دونالد ترامپ را یک نئوفاشیست میداند و سابقه نظامیگری بایدن در گذشته و حال را به سخره میگیرد. از نظر وست ترامپ آمریکا را به سمت جنگ داخلی دوم و بایدن این کشور را به سمت جنگ جهانی سوم در خارج از کشور سوق میدهد. وست متعهد شده کمکهای نظامی به رژیم صهیونیستی را متوقف و رویکرد نژادپرستانه این رژیم علیه مردم فلسطین را پایان دهد.
به همین دلیل تحلیلگران معتقدند که کرنل وست از یک طرف در حال انجام یک رقابت جسورانه در یک حوزه انتخابیه کلیدی برای بایدن در ایالت نوسانی مهم میشیگان است. در تحلیلی که به تازگی نشریه تحلیلی آمریکایی "کریستین ساینس مانیتور" در این خصوص منتشر کرد، نشان داد که این نامزد مستقل این هفته در میشیگان فعالیت انتخاباتی خود را آغاز کرد تا به رایدهندگان عرب آمریکایی خشمگین از مناقشه رژیم صهیونیستی و حماس فرصت سیاسی جدیدی برای انتخابات ۲۰۲۴ ارائه دهد. او متعهد شد از دادگاه کیفری بینالمللی درخواست خواهد کرد تا جنایات جنگی احتمالی ارتکاب یافته توسط نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی را بررسی کند. وست رژیم صهیونیستی را «دولت آپارتاید» خوانده و دولت آمریکا را به حمایت از "نسلکشی" مردم فلسطین متهم کرد.
طبق این تحلیل، از دست دادن تنها کسری از رایدهندگان میشیگان که در سال ۲۰۲۰ از جو بایدن، حمایت کردند، میتواند برای او در انتخابات سال بعد فاجعه بار باشد. موضوع جنگ رژیم صهیونیستی و حماس در حال تبدیلشدن به کانالی برای جمعآوری رایدهندگان ناراضی از بایدن به سمت کرنل وست است. رویکرد بایدن نسبت به موضوع غزه چنان نابخرانه بوده و رایدهندگان عرب و مسلمان را ناامید کرده که حتی کاملا هریس، معاون رئیسجمهوری نیز به بایدن توصیه کرد تا با همدردی بیشتر درباره فلسطینیها صحبت کند. توانایی بایدن برای برقراری ارتباط عاطفی، به ویژه در زمان تراژدی، با رایدهندگان، مدتها یکی از نقاط قوت سیاسی او بوده است. اما در موضوع مربوط به فلسطین، عدم همدردی با غیرنظامیان غزه به یک نقطه ضعف برای او تبدیل شده است.
در مجموع میتوان گفت که رویکرد غیرانسانی بایدن در قبال نسلکشی فلسطینی ها در غزه میتواند به شکست او در انتخابات سال ۲۰۲۴ منجر شده و نتیجه مفتضحانه ای برای او رقم بزند. این موضوعی است که با توجه به سابقه پیشین دموکراتها و شخص بایدن در حمایت از رژیم صهیونیستی و نفوذ سیاسی حداکثری لابیهای صهیونیستی در ارکان قدرت سیاسی حزب دموکرات دور از ذهن نخواهد بود.
پس بهراحتی میتوان اذعان داشت که سرنوشت سیاسی بایدن در گرو عملکرد او در قبال غزه است و با ظهور رقبای مستقل و جدید همچون کرنل وست، حتی نحوه توجه حزب رقیب یعنی جمهوریخواه به فلسطینیها میتواند برای جلب نظر رای دهندگان آمریکایی به آنها در انتخابات ژیش رو موثر باشد.