به گزارش خبرنگار ایرنا، باجود بارشهای مناسب طی یک هفته گذشته و کولاک برف و باران در مناطق کوهستانی مهاباد، ولی همچنان ذخایر برفی در کوه ها کم و سفرههای زیرزمینی تا حدودی خالی هستند.
پیش بینی های کارشناسان هواشناسی در ابتدای سال آبی جاری، وقوع پدیده ال نینو و بارشهای فرارتر از نرمال در سال آبی جاری را پیش بینی می کرد اما در واقع پاییز امسال یکی از کم بارش ترین سال های آبی در منطقه آذربایجانغربی و به ویژه مهاباد بود که امید را به دلهره تداوم کم آبی تبدیل کرد.
طبیعت، اراضی کشاورزی و سفرههای زیرزمینی همچنان در انتظار ورود سامانه های بارشی و بارشهای زمستانی و در نهایت جبران کمبودهای بارندگی پاییز گذشته هستند.
در کنار همه این موارد سد مهاباد به عنوان اصلی ترین منبع تامین آب شروندان مهابادی یکی از کم حجم ترین سال های خود را تجربه کرده و میزان آب ذخیره شده پایان پاییز آن به عدد کم سابقه ۵۴ میلیون مترمکعب رسیده که البته با بارش های زمستانی، کمی این رقم رو به بهبودی رفته است.بارندگی های سامانه اخیر نمی تواند کمبود بارش های پاییز گذشته جبران کند و باید بارش های زمستانی تداوم داشته باشد.
بارشهای پاییزی در مهاباد ۱۵ درصد کاهش یافت
رییس اداره هواشناسی مهاباد گفت: میزان بارندگی این شهرستان در سه ماه پاییز با کاهش ۱۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شد و به ۶۳ میلیمتر رسید.
اردلان محمدپور اضافه کرد: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون بیش از ۱۲۸ میلیمتر بارندگی در مهاباد ثبت شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۲ درصد و نسبت به میانگین بلند مدت ۴۵ درصد کمتر است.
وی بیان کرد: همچنین بارش برای سه ماهه زمستان برای مهاباد و منطقه در حد نرمال و بالاتر از نرمال است که احتمال وقوع پیش بینی شده آن بین ۶۵ تا ۷۰ درصد است.
رییس اداره هواشناسی مهاباد با اشاره به اینکه دی ماه امسال حدود ۶۵ میلی متر بارندگی ثبت شده است، گفت: بارندگی های سامانه اخیر نمی تواند کمبود بارش های پاییز گذشته جبران کند و باید بارش های زمستانی تداوم داشته باشد.
امسال سهمیه کشت پاییزه اراضی کشاورزی رهاسازی نشد
مدیر امور آب مهاباد هم در این رابطه گفت: امسال باتوجه به وضعیت ذخیره سد مهاباد و اولویت تامین آب شرب شهروندان امکان رهاسازی آب برای کشت پاییزه اراضی کشاورزی فراهم نبود.
خالد رحمانی با بیان اینکه سامانه بارشی هفته گذشته ورودی به مخزن سد مهاباد را احیا کرده است، افزود: هم اکنون ورودی آب به مخزن سد مهاباد به بیش از ۳۰ متر مکعب رسیده در حالی که این میزان سال قبل در همین روز صفر بود.
وی اضافه کرد: در حال حاضر حجم آب مخزن دریاچه سد مهاباد به بیش از ۷۰ میلیون متر مکعب رسیده که این مقدار حدود ۱۰ میلیون مترمکعب بیشتر از مدت مشابه سال قبل است ولی همچنان با میزان مطلوب فاصله داریم.
مدیر امور آب مهاباد اظهار کرد: تراز سد مهاباد نیز در حال حاضر یکهزار و ۳۴۳ متر و ۸۰ سانتی متر از سطح دریاهای آزاد است که این مقدار نیز بیش از ۱.۵ متر بالاتر از تراز سد در مقایسه با مدت مشابه سال قبل برآورد می شود.
وی با بیان اینکه با توجه به ذخایر برفی بالا دست سد مهاباد انتظار داریم ظرفیت سد طی ماه جاری همچنان افزایش یابد، اضافه کرد: آذرماه امسال میزان ذخیره سد مهاباد به ۵۴ میلیون مترمکعب رسیده بوده که کمترین میزان طی یک سال گذشته بوده است.
۹۰ حلقه چاه آب غیرمجاز در مهاباد مسدود شد
مدیر امور آب مهاباد گفت: امسال ۹۰ حلقه چاه غیرمجاز برداشت آب از سفرههای زیرزمینی در این شهرستان با حجم تخلیه ۶۳۲ هزار مترمکعب و با تعامل و همکاری کشاورزان مسدود شد.
خالد رحمانی با اشاره به اینکه سهمیه ابلاغی امسال ۹۰ حلقه است، اظهار کرد: امسال برای نخستین بار، تمام سهمیه انسداد چاه های غیرمجاز ابلاغی شهرستان با همکاری روستاییان در این موقع از سال به اتمام رسیده است.
وی با بیان اینکه امسال همچنین از ۲۱ مورد حفاری غیرمجاز در سطح شهرستان جلوگیری و در همین ارتبط هم ۱۱ دستگاه حفاری توقیف و روانه پارکینگ شده است، اضافه کرد: در همین مدت ۴۶ کنترل حجمی هوشمند نصب و ۲۱۷ مورد هم اخطاریه نصب کنتور در راستای بررسی میزان استخراج آب بر روی چاههای مجاز صادر شده است.
وی تاکید کرد: هماکنون یک هزار و ۵۷۶ حلقه چاه دارای مجوز در مهاباد با حجم تخلیه بیش از ۵۴ میلیون متر مکعب وجود دارد.
بهره برداری بهینه از منابع آبی در دستور کار همه بخش های مرتبط در مهاباد قرار گرفته است
فرماندار ویژه مهاباد با تاکید بر مصرف بهینه منابع آب گفت: براساس میزان منابع آبی باید در خصوص نحوه مصرف آب و باتوجه به اولویت های موجود آن را مصرف کرد.
حسن عباسی اضافه کرد: اولویت منابع آبی باید به قسمت شرب اختصاص یافته و حداکثر میزان مصرف سالانه شهروندان در آب را ذخیره کرده و برای روزهای آینده نگه داشت.
وی با بیان اینکه حدود ۷۰ درصد اقتصاد شهرستان به بخش کشاورزی وابسته است، گفت: تامین سهمیه بخش کشاورزی نیز در دستور کار گرفته گرفته و در صورت بارندگی های مناسب سهمیه سالانه آن افزایش خواهد یافت.
وی از پیگیری برای اتمام طرح های آبیاری خبرداد و گفت: تکمیل، تعیین تکلیف بهره برداران و نگهداری سازه پروژه های آبیاری باید در اسرع وقت انجام شود تا ضمن جلوگیری از فرسودگی، سرانه مصرف آب کشاورزی به حداقل برسد.
به گزارش ایرنا، وضعیت آبی کشور و کاهش بارندگی در سالهای اخیر امر مدیریت جامع منابع آبی را امری اجتناب ناپذیر کرده و نیاز است براساس واقعیت موجود از منابع آبی شهرستان بویژه سد مهاباد انتظار داشت.
اجرای پروژههای آبیاری، اصلاح الگوی کشت در کنار بهینه استفاده کردن از منابع آبی با اولویت تامین آب شرب میتواند ضمن رونق به شاخصهای توسعهای با بحران کمبود منابع آبی مقابله کرد.
مهاباد در جنوب آذربایجانغربی و ۱۱۶ کیلومتری مرکز استان واقع شده و دارای بیش از ۸۰ هزار هکتار اراضی مستعد کشاورزی و باغی است.