محسن پاک آیین سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص صدور قرار موقت دیوان بینالمللی دادگستری درباره جنایات صورت گرفته در غزه توسط رژیم صهیونیستی، اظهار داشت: دیوان بین المللی دادگستری یکی از ارکان قضایی سازمان ملل متحد و مورد پذیرش جامعه جهانی به حساب میآید و احکامی را که صادر میکند برای تمام کشورها الزام آور است.
وی با بیان اینکه الزام آور بودن احکام صادره از سوی دیوان بین المللی دادگستری «به معنای برخورداری از ضمانت اجرایی نیست» گفت: به عنوان یک مسئله حقوقی بینالمللی همه کشورهای جهان متعهد شدند که احکام صادره از سوی دیوان بینالمللی دادگستری را اجرایی کنند.
پاک آیین افزود: صدور همین «حکم موقت و اولیه از سوی دیوان بینالمللی دادگستری یک نقطه عطف در تاریخ فعالیت این دادگاه در لاهه به حساب میآید» چرا که اسرائیل و حامیان آن از جمله آمریکا و انگلیس را در یک انزوای بینالمللی قرار داده است. عصبانیت آمریکا و رژیم صهیونیستی و محکوم کردن رای دادگاه و صلاحیت آن نشان دهنده همان استیصال بین المللی آنها است.
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان بیان کرد: دیوان بین المللی دادگستری «تایید کرده که نسل کشی در غزه توسط رژیم صهیونیستی اتفاق افتاده»، بحث کوچ اجباری وجود داشته، بیش از ۹۳درصد مردم غزه دسترسی به غذا آن ندارند و باید مردم فلسطین مورد حمایت معاهدات سازمان ملل در خصوص ممانعت از نسل کشی قرار گیرند.
وی ادامه داد: نکته دیگر آنکه، دیوان بین المللی دادگستری مسئله نسل کشی را به دیوان بینالمللی کیفری ارجاع داده و همانطور که میدانید مسئولیت اصلی دیوان بینالمللی کیفری رسیدگی به نسل کشی است و بر اساس حکم صادره از سوی دیوان بین المللی دادگستری ورود دیوان بین المللی کیفری به موضوع، به معنای بررسی جنایات صورت گرفته از بُعد کیفری است.
پاک آیین عنوان کرد: متعاقب حکم اولیه صادره، «فضای سنگین بینالمللی علیه اسرائیل ایجاد شده» و تاثیر جدی را هم بر افکار عمومی جهان گذاشته است و مردم به طور طبیعی از دولتهای خود خواهند خواست که در برابر جنایات رژیم صهیونیستی بایستند.
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان گفت: «کشورهای جهان خودشان میتوانند با انجام اقداماتی ضامن اجرایی رای صادره دیوان بینالمللی دادگستری شوند» به طور مثال تحریم رژیم صهیونیستی، قطع شریانهای اقتصادی آن، تنگتر کردن محاصره دریایی این رژیم از اقداماتی است که میتواند مقامات اسرائیل را مجبور کند که دست از تجاوزات خود به غزه بردارند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: چنانچه جامعه جهانی نسبت به رای صادره از سوی دیوان بین المللی دادگستری علیه اسرائیل بیاعتنا باشند، «این رای فقط بر روی کاغذ باقی خواهد ماند». باید کشورهای حامی فلسطین با پیشگامی جمهوری اسلامی ایران چه به صورت دوجانبه، چند جانبه و با استفاده از سازوکارهای بینالمللی، فشارهای خود را علیه اسرائیل بیشتر کنند و اقدامات عملی را برای اجرایی ساختن حکم الزام آور دیوان بین المللی دادگستری شناسایی و دسته جمعی نسبت به عملیاتی کردن آن اقدام کنند.