به گزارش ایرنا داود میرشکار روز چهارشنبه در آیینی که به مناسبت روز جهانی تالابها در مرکز پایش زیست محیطی تالاب بامدژ برگزار شد علت توقف طرح بند تاخیر تالاب بامدژ را کمبود اعتبار عنوان کرد.
وی بیان کرد: همه طرحهای عمرانی مرتبط با تالابها، باید پیوست زیست محیطی داشته باشند و اداره کل محیط زیست خوزستان در این زمینه تا آخر پای کار ایستاده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان پایین آمدن و کاهش آب تالابها را یکی از عوامل اصلی دخل و تصرف عنوان کرد و گفت: در تلاش هستیم تا تصرفات تالابها به ویژه بامدژ برگردانده و خدمات اکوسیستمی جاری شود.
وی ادامه داد: مساله شکار و صید در تالاب بامدژ به همت مردم روستاهای اطراف نمود آنچنانی ندارد اما در دیگر تالابها صید کردن با برق انجام میشود که این اتفاق ناگوار تنوع زیستی را به خطر میاندازد.
میرشکار تصریح کرد: اداره کل محیط زیست خوزستان در تلاش است تا از صید با برق جلوگیری کند اما با توجه به کمبود نیرو انتظار میرود جوامع محلی در این زمینه با ما همکاری داشته باشند.
به گفته وی استان خوزستان دارای ۶ تالاب به نامهای تالاب هورالعظیم، شادگان، بندون، شیمبار، بامدژ و میانگران است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان وجود تالابها را هدیهای از جانب خدا دانست که مردم باید برای حفظ آن کوشا باشند.
وی تالابها را با توجه به خدمات اکوسیستمی که به کره زمین ارایه میدهند مورد توجه کشورهای مختلف دانست و گفت: تالابها با توجه به تنوع زیستی و ظرفیتها، ۳۳ تریلیون دلار برای منطقه سودآوری به ارمغان میآورند.
میرشکار ظلم به تالابها و بیتوجهی به آنها را عامل از بین رفتن خدمات اکوسیستمی آنها عنوان کرد و معتقد است با از بین رفتن تالاب زندگی مردم آن سرزمین و جوامع محلی که در جوار تالاب در حال زیست هستند از بین خواهد رفت.
وی به عوامل آسیبزایی که تالابها را تهدید میکند اشاره کرد و افزود: برخی طرحهای عمرانی بدون توجه به اکوسیستم تالاب اجرا شده که موجب خشک شدن تالاب میشوند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان در پایان سخنان خود از اهدای سه هزار نهال مثمر به یکی روستاهای منتخب اطراف تالاب بامدژ در آینده نزدیک خبر داد و گفت: قرار است با کاشت درخت نخل و کنار بتوانیم کمربند سبز را اجرا کنیم.
وی یادآور شد: همه این اتفاقات خوب در تالاب و اطراف تالابها با کمک و همیاری جوامع محلی امکان پذیر خواهد بود و موجب حفظ این سرمایه برای آیندگان میشود.
براساس این گزارش تالاب بامدژ سومین تالاب مهم خوزستان است. بخش وسیعی از زمینهای این تالاب به علت کاهش آب در سالهای اخیر به زمینهای کشاورزی تبدیل شده است.
در گزارشهای محیط زیست مساحت تالاب بامدژ چهار هزار هکتار ثبت شده است. در نقشه های سازمان آب و برق هشت هزار و ۳۰۰ هکتار مساحت دارد و گفته می شود که تا چند سال پیش ۱۲ هزار هکتار بوده است.
۲۳۴ گونه گیاهی، بیش از ۴۰ گونه حیوانی و ۱۴۸ گونه پرنده بومی و مهاجر در این تالاب شناسایی شده است.
زهکش «خارور» تهدید کننده اصلی بامدژ است. آب هور به دلیل خروج از زهکش های طبیعی یا کانالهای انسان ساخت برای آبیاری مزارع اکنون بسیار کم شده است. برداشت بی رویه از منابع موجود، ورود آلایندهها و پسابهای کشاورزی، شامل کودهای حیوانی و شیمیایی و سموم، همچنین ورود آلایندهها و پسابها و پسماندهای شهری و تخصیص اراضی حاشیهای تالاب به کشاورزی در نتیجه کم آبی از دیگر عوامل تهدیدکننده این تالاب است.
روز جهانی تالاب ها سالانه دوم فوریه برابر با ۱۳ بهمن ماه برگزار می شود تا ارزش تالابها در زندگی بشر به همگان یادآوری شود. این روز جهانی دوم فوریه ۱۹۷۱ در شهر رامسر، ایران در کنوانسیون بین المللی رامسر به امضا رسید کنوانسیونی که برای حفاظت از تالابها و پرندگان مهاجر شکل گرفت.
امسال شعار «حیات انسانها و تالابهای در آمیخته است» به عنوان شعار روز جهانی تالاب ها اعلام شده است.