احمد فریسات روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: تالاب بامدژ با حدود ۱۱ هزار هکتار در دهه ۴۰ به مساحت حدود سه هزار و ۸۰۰ هکتار در حال حاضر رسیده و میکرو تالاب الهایی بخش جدا افتاده از تالاب بامدژ است.
وی افزود: این میکرو تالاب چند گونه پرنده دارد و در فصل زمستان نیز پرندگان مهاجر در این تالاب بیتوته میکنند همچنین پوشش آن همچون دیگر تالابها نیزار و گیاهان تالابی است.
وی بیان کرد: این تالاب ظرفیت بسیار بالایی برای تبدیل شدن به منطقه گردشگری طبیعی دارد و میتواند سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب کند اما لازمه این کار سرمایه گذاری در تالاب است که بارها پیشنهاد آن داده شده است.
مسئول مرکز پایش تالاب بامدژ توضیح داد: محل تخلیه پسماند شهر الهایی و برخی روستاهای اطراف به صورت غیر اصولی در مجاورت میکرو تالاب الهائی قرار گرفته این رویه غلط متاسفانه تاکنون باعث ایجاد یکسری معضلات از جمله آتش گرفتن پوشش گیاهی برای این زیست بوم منطقه الهایی شده است.
وی افزود : با توجه به شرایط جوی چند روز اخیر که منجر به افزایش شدید دما شد و همچنین رها سازی غیراصولی زبالهها، گازهایی از جمله متان و دی اکسیدکربن در محل متصاعد میشود از این رو با کمترین شعله و حرارت، آتش به دامن این میکرو تالاب منحصربفرد میافتد.
فریسات بیان کرد: به رغم اینکه تاکنون مرکز پایش تالاب بامدژ و به تبع آن اداره حفاظت محیط زیست کلانشهر اهواز طی چندین مرحله اخطاریه و طرح موضوع در کارگروه مربوطه و همچنین شکایت از طریق مراجع قضائی بحث رهاسازی غیر اصولی پسماند بخش الهائی و برخی روستاهای اطراف را پیگیری کرده است اما تاکنون شهرداری منطقه به دلایل مختلف از جمله نبود ادوات و وسایل نقلیه مورد نیاز که باید این پسماند را به سایت صفیره شهر اهواز منتقل کند نتوانسته این معضل را آنچنان که باید و شاید حل کند.
وی تصریح کرد: در این میکرو تالاب هر چند وقت یکبار به دلیل عامل انسانی همچون تصرف زمین تالاب و منافع شخصی یا عوامل طبیعی شاهد آتش گرفتن تالاب هستیم.
مسئول مرکز پایش تالاب بامدژ در ادامه از مسئولان ایستگاه آتش نشانی بخش الهایی، برای مهار چندین نوبت آتشسوزی در این میکرو تالاب قدردانی کرد.
وی در پایان تاکید کرد: بسیار دردناک است وقتی شاهد سوختن آشیانه پرندهای باشیم که در میان شعلههای حریص آتش گیر افتاده و اما به دلیل شرایط ناممکن دسترسی و یا نبود تجهیزات لازم و کافی نتوانیم اقدامی انجام دهیم.
براساس این گزارش تالاب بامدژ سومین تالاب مهم خوزستان است. بخش وسیعی از زمینهای این تالاب به علت کاهش آب در سالهای اخیر به زمینهای کشاورزی تبدیل شده است.
۲۳۴ گونه گیاهی، بیش از ۴۰ گونه حیوانی و ۱۴۸ گونه پرنده بومی و مهاجر در این تالاب شناسایی شده است.
زهکش «خارور» تهدید کننده اصلی بامدژ است. آب هور به دلیل خروج از زهکش های طبیعی یا کانالهای انسان ساخت برای آبیاری مزارع اکنون بسیار کم شده است. برداشت بی رویه از منابع موجود، ورود آلایندهها و پسابهای کشاورزی، شامل کودهای حیوانی و شیمیایی و سموم، همچنین ورود آلایندهها و پسابها و پسماندهای شهری و تخصیص اراضی حاشیهای تالاب به کشاورزی در نتیجه کم آبی از دیگر عوامل تهدیدکننده این تالاب است.
نظر شما