به گزارش ایرنا از کانال اطلاع رسانی استانداری خراسان شمالی، «روشن خوجه قلی یف» چهارشنبه شب در دیدار با استاندار خراسان شمالی اظهار کرد: مناسبات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ۲ کشور در سال های اخیر گسترش یافته و باید این ارتباطات بیش از این تقویت شود.
وی تصریح کرد: کشورهای ایران و ترکمنستان دارای اشتراکات فرهنگی زیادی هستند و باید از این ظرفیت ها برای توسعه روابط استفاده شود.
استاندار آخال ترکمنستان افزود: گسترش روابط و مراودات تجاری بین ایران و ترکمنستان از اولویت ها است و نمایندگان بخش های فرهنگی، عمرانی، سلامت، اقتصادی و بازرگانی در ترکیب هیات ترکمنستان حضور دارند و ظرفیت وسیعی برای عملیاتی شدن مفاد تفاهم نامه بین ۲ استان وجود دارد.
روشن خوجه قلی یف یادآور شد: روابط مناسبی بین تجار ۲ کشور در حال افزایش است و این روابط باید بیش از پیش افزایش یابد و اطمینان می دهم استان آخال به وظایفش در تفاهم نامه به طور کامل عمل خواهد کرد.
وی عنوان کرد: زمینه تبادل تجربیات در حوزه های سلامت و درمان نیز وجود دارد و آمادگی داریم تا پیشنهادات شما را از طریق دیپلماتیک پیگیری کنیم.
اشتراکات فرهنگی ظرفیت مناسبی برای روابط تجاری بین ۲ کشور است
استاندار خراسان شمالی نیز در این دیدار به تشریح اشتراکات فرهنگی بین ۲ کشور گفت: جمهوری اسلامی ایران از اولین کشورهایی بود که استقلال ترکمنستان را به رسمیت شناخت و رهبر معظم انقلاب ترکمنستان را خویشاوند توصیف کرده است.
محمدرضا حسین نژاد افزود: ارتباط میان ایران با کشورهای همسایه به خصوص ترکمنستان در دولت آیت الله رییسی رو به افزایش است.
وی به پیشینه ارتباطات دو کشور اشاره کرد و عقد تفاهم نامه میان خراسان شمالی و استان آخال ترکمنستان در سال گذشته را مورد توجه قرار داد و اظهار امیدواری کرد با حضور هیات تجاری ترکمنستان در ایران، مذاکرات منجر به عقد قراردادهایی در تمامی بخش ها شود.
وی افزود: ۱۰ درصد از جمعیت خراسان شمالی ترکمن هستند و ۲۸۱ کیلومتر مرز مشترک با ترکمنستان داریم و شهر آرکاداغ نزدیکترین نقطه به بجنورد است و از هر مکانی که ترکمنستان مصلحت می داند ارتباط دو سوی مرز با هم برقرار شود.
استاندار آخال ترکمنستان و هیات همراه ظهر چهارشنبه از مرز باجیگیران وارد خراسان شمالی شد و پس از استقبال رسمی در بجنورد با استاندار خراسان شمالی، معاونین استاندار و تعدادی از مسوولان ارشد استان دیدار و گفت و گو کرد.
به گزارش ایرنا، کشور ترکمنستان، با مساحت حدود ۴۸۸ هزار کیلومتر مربع، با جمعیت حدود ۶ میلیون نفر و ۹۹۰ کیلومتر مرز مشترک خاکی و ۲۲۸ کیلومتر مرز مشترک آبی دارای اهمیت ویژه ای به لحاظ ژئواکونومی و ژئواستراتژیکی برای جمهوری اسلامی ایران است.
ریشه های تاریخی و فرهنگی و مسلمان بودن بیشتر جمعیت این کشور، ظرفیت های اقتصادی این کشور به خصوص در بخش نفت و گاز، عضویت ترکمنستان در سازمان همکاری های اکو و اهمیت این سازمان برای ایران را نیز می توان از دلایل اهمیت این کشور در سیاست خارجی ایران شمرد.
خراسان شمالی با یک میلیون نفر جمعیت و ۲۸ هزار کیلومتر مساحت، ۲۸۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان دارد و استان آخال یکی از پنج استان کشور ترکمنستان و همجوار با خراسان شمالی محسوب می شود که حدود ۹۷ هزار کیلومتر مساحت و افزون بر ۹۰۰ هزار نفر نیز جمعیت دارد.
استاندار خراسان شمالی به همراه هیاتی متشکل از ۳۰ نفر سرمایهگذار در بخش های مختلف کشاورزی، صنایع غذایی و بازرگانی خارجی روز دوشنبه (۲۵ مهرماه) سالجاری به کشور ترکمنستان سفر کرد.
اعزام و پذیرش هیات های تجاری یک اقدام ارزشمند دولت سیزدهم در زمینه مراودات بازرگانی است و در یکسال گذشته هیات تجاری استان به کشور ارمنستان، قزاقستان و روسیه اعزام شده اند.