قشم - ایرنا - مدیر محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم از برگزاری مجموعه کارگاه‌های آموزشی سفیدشدگی آبسنگ‌های مرجانی امروز (چهارشنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۳ مصادف با پنجم ژوئن) به مناسبت روز جهانی محیط زیست خبر داد.

سید محمد هاشم داخته در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: به دلیل احتمال بروز سفیدشدگی ناشی از گرمای هوا در بین مرجان‌های خلیج فارس، این کارگاه‌ها در ۲ بخش تئوری و عملی و به صورت مجموعه‌ ای منسجم در قشم در حال برگزاری است.

وی با اشاره به اهمیت وجود مرجان ها در سواحل جزیره به‌ عنوان بزرگ‌ترین ساختارهای زیستی جهان که محل زندگی ماهیان و دیگر جانداران دریایی هستند، ادامه داد: آشنایی با عوامل سفید شدگی آبسنگ‌های مرجانی و کسب دانش و مهارت‌های لازم برای شناخت سلامت آبسنگ‌های مرجانی با کمک روش «کُرال واچ» می‌تواند به کاهش آسیب به این زیستگاه با ارزش کمک کند.

مدیر محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم توضیح داد: مخاطبان این کارگاه آموزشی غواصان محلی، صیادان محلی و اسنورکلرها و غواصان اسکوبایی علاقمند به توسعه دانش درباره آبسنگ‌ها هستند که در حفظ و توسعه مرجان‌ها مشارکت دارند.

داخته اضافه کرد: نخستین جلسه مجموعه کارگاه‌های یاد شده، امروز به میزبانی کلوپ غواصی خلیج فارس جزیره قشم برگزار شد و ادامه آن نیز به‌ صورت هفتگی با مشارکت مدیریت محیط زیست، هیات غواصی و نجات غریق، کلوپ‌های غواصی و اقامتگاه‌ها این جزیره ادامه خواهد یافت.

وی گفت: معرفی و ارزش آبسنگ‌های مرجانی، آسیب‌های آبسنگ‌های مرجانی و چگونگی سفید شدن آنها و روش بررسی سلامت و سفید شدگی آبسنگ‌های مرجانی «کُرال واچ» - (Coral Watch) از سرفصل‌ های برگزاری کارگاه امروز بود.

به گزارش ایرنا، آبسنگ‌ ها یا صخره‌ های مرجانی از قدیمی ‌ترین و غنی ‌ترین اجتماع موجودات زنده بر روی زمین هستند.

بیشتر صخره‌ های مرجانی بین پنج تا ۱۰ هزار سال عمر دارند و بسیاری از آنها صخره‌ های آبی روی هم انباشته شده‌ ای هستند که میلیون ها سال قدمت دارند.

مرجان هایی که صخره‌ های مرجانی را تشکیل می دهند تنها در شرایط خاصی پرورش می یابند. آنها در آب گرم، شور و تمیز زندگی می کنند.

رشته صخره‌ های عظیم آبی در طول سال با درجه حرارتی بیش از ۲۱ درجه سانتی گراد گرم باقی می مانند. مرجان ها همچنین تنها در آب های کم عمقی که نور خورشید بتواند به آنها برسد زندگی می کنند.

تغییرات آب ‌و هوایی بزرگترین خطر برای آبسنگ‌ های مرجانی است زیرا با تنها ۲ درجه افزایش دما در معرض خطر جدی قرار می ‌گیرند.

صنعت گردشگری، لایروبی و احیای زمین برای ساختن هتل ها، فرودگاه ها و بندرگاه ها، جمع‌ آوری مرجان‌ ها و صدف‌ ها برای یادگاری، ساختن جاده‌ ها و خانه ‌ها، آلودگی توسط سم دفع آفات و کودهای کشاورزی، تخلیه فاضلاب ها و نشت سوخت ها از دیگر خطرات عمده‌ ای هستند که صخره‌ های مرجانی را تهدید می کنند.

۱۶ تا ۲۲ خرداد به نام هفته محیط زیست نامگذاری شده و شعار امسال این هفته «سهم من در تداوم حیات» است.

جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.

شهرستان قشم شامل جزیره‌ های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آب‌ های خلیج فارس گسترده شده است.