به گزارش ایرنا، هنر سفالگری به عنوان میراثی گرانبها در سیستان و بلوچستان نسل به نسل میچرخد و صنعتگران دست ساختههای زیبایی از آب و خاک خلق میکنند با این تفاوت که چرخ سفالگری در این دیار با گذشت بیش از هفت هزار سال همچنان بدون چرخ میچرخد.
زدودون غبار فراموشی از هنر سفالگری امروز در حالی توسط دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز سراوان انجام می شود که دانشجویان این مرکز دانشگاهی در کنار تحصیل به مهارت آموزی و ایجاد اشتغال پرداخته و با راه اندازی مرکز نوآوری و کارآفرینی سفال در این دانشگاه هم کسب درآمد کرده هم دغدغه ای برای ورود به بازار کار پس از تحصیل ندارند.
مهارت افزایی و اشتغال در کنار علم آموزی در دانشگاه باعث شده تا چراغ کوره کوزههای سفالی در سراوان خاموش نشود و این هنر هفت هزار ساله با ادغام نوآوری در کار، آن هم توسط دانشجویان تداوم یابد و زمینه اشتغال را برای این قشر از جامعه فراهم کند.
رهبر معظم انقلاب نیز در این خصوص می فرمایند «کارآفرینی نوعی عبادت و ارزش آفرینی است و ایران بزرگ امروز بیش از هر زمان دیگر به کار و کارآفرینی نیاز دارد»، بر همین اساس در سیاستهای کلی اشتغال ترویج، تقویت فرهنگ کار، تولید، کارآفرینی و استفاده از تولیدات داخلی به عنوان ارزش اسلامی و آموزش نیروی انسانی متخصص، ماهر و کارآمد متناسب با نیازهای بازار کار(فعلی و آتی) و ارتقاء توان کارآفرینی با مسوولیت نظام آموزشی کشور تاکید شده است.
با این وجود در حالی یکی از کاستیهای جدیِ امروز کشور، خلا مهارت کافی در نیروی انسانی جویای کار جامعه است که راه اندازی مرکز نوآوری و کارآفرینی سفال کلپورگان در دانشگاه پیام نور مرکز سراوان باعث شده تا فارغالتحصیلان این مرکز دانشگاهی دغدغهای پس از اتمام درس نداشته باشند و با دست ساخته هایی که از دل فرهنگ و آداب و رسوم این خطه یادگرفته اند، در کنار تحصیل، کسب درآمد کرده و مهارت آفرین باشند.
کسب درآمد و اشتغالزایی برای دانشجویان با راه اندازی مرکز نوآوری و کارآفرینی سفال
یکی از دانشجویان این مرکز دانشگاهی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه سفالگری هنری موروثی است و من این هنر را از دوران کودکی از مادربزرگم یاد گرفتم، اظهار کرد: کار سفالگری بسیار لذتبخش بوده چرا که با جان و دل هنری خلق میشود که برآمده از ذوق و سلیقه است.
سمیرا ملازهی افزود: از زمانی که مرکز نوآوری و کارآفرینی سفال کلپورگان در دانشگاه راهاندازی شد دانشجویان زیادی با سفال آشنا و با ساخت ظروفی مانند پارچ، لیوان، کاسه، پیاله، بشقاب، دیگ سفالی، قندان و سایر موارد علاوهبر معرفی بیش از پیش این هنر دیرینه به جهانیان برای خود نیز در کنار تحصیل کسب درآمد کردهاند.
وی با بیان اینکه سفالهای خوش لعاب مشتریان پروپاقرصی دارند، گفت: برای فروش از ظرفیت فضای مجازی بهرهمند شدهایم، علاوه بر آن برخی از ادارات شهرستان نیز برای اهدای جوایز به کارکنان خود از ساختههای دست دانشجویان خریداری کرده و از این طریق از ما حمایت میکنند.
این دانشجوی فعال در مرکز نوآوری و کارآفرینی سفال کلپورگان با بیان اینکه مواد اولیه کار مانند خاک و سنگ تیتوک توسط دانشگاه فراهم میشود، ادامه داد: تمامی نقوش به کار رفته بر روی سفالها ذهنی و برگرفته از اعتقادات و باورهای مردم منطقه بوده که با نقوش سفالهای پیش از تاریخ نیز همخوانی دارد.
وی از مسوولان حمایت از دانشجویان در این عرصه را خواستار شد و گفت: حضور در نمایشگاهها علاوه بر معرفی آثار صنایعدستی و همچنین خرید هدایای ادارات از دست ساخته های دانشجویان منجر به رونق بازار فروش آنان خواهد شد.
گسترش عدالت آموزشی دانشگاه پیام نور برای همه، همه جا و همه وقت
رئیس دانشگاه پیام نور سیستان و بلوچستان اظهار کرد: دانشگاه پیام نور به علت سطح گستردگی استان یکی از دانشگاههای موثر در بحث جذب اشتغال بوده و بیش از ۶۰ درصد محصلان این دانشگاه در ادارات دولتی جذب شدهاند.
ابوالفضل توسلی بیان کرد: در زمینه اشتغال و رونق مشاغل خانگی این دانشگاه بویژه در شهرستان سراوان با راه اندازی کارگاه سفال بیش از ۲۰۰ دانشجوی فعال در زمینه هنرهای صنایع دستی و سفال دارد و در این زمینه علاوه بر اقدامات آموزشی و علمی، به انجام کارهای فرهنگی اجتماعی نیز روی آورده است.
وی با اشاره به اینکه گسترش عدالت آموزشی دانشگاه پیام نور برای همه، همه جا و همه وقت باعث شده تا ۱۰ مرکز دانشگاهی در سیستان و بلوچستان فعال باشد، گفت: اولویت اول دانشگاه کارآفرینی، کسب و کار و مهارت آموزی است که دانشجویان در حین تحصیل مهارتهای لازم شغل آینده را کسب کنند.
رئیس دانشگاه پیام نور سیستان و بلوچستان ادامه داد: سفال کلپورکان نمادی از هنر دستان زنان بلوچ شهر علم و فرهنگ با قدمت هفت هزار سال است که امروز دانشجویان مرکز سراوان در دانشگاه پیام نور این هنر را آموزش داده تا نسل به نسل این میراث گرانبها حفظ شود و در ساخت و معرفی سفال و بازار فروش بهتر در ایران و جهان نقشی داشته باشند.
وی با بیان اینکه طبق بیانات رهبر معظم انقلاب می خواهیم به سمت تحقق کارهای نشدنی گام برداریم، افزود: دانشگاه پیام نور میتواند در زمینه تحقق شعار سال نقش آفرینی و سهم خود را در این زمینه بیش از پیش ادا کند و مانند گذشته کارکردهای موفقی داشته باشد.
دانشگاه پیام نور پیشرو در اشتغال و مهارت
رئیس دانشگاه پیام نور مرکز سراوان یکی از دلایل جهانی شدن سفال این روستا را قدمت چندین هزار ساله آن عنوان کرد و گفت: سفالگری در روستای کلپورگان قدمتی هفت هزار ساله دارد و حفظ و ماندگاری این هنر ارزشمند تاریخی مرهون تلاشهای زنان و مردان روستاست که بارزترین وجه تمایز سفال سازی در روستای کلپورگان شیوه ساخت بر پایه الگوهای کهن باستانی بدون به کارگیری از چرخ است چرا که تمامی نقوش به کار رفته بر روی سفال کلپورگان ذهنی است.
منصور جنگی زهی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: این دانشگاه در بحث اشتغال و مهارت افزایی پیشرو بوده در همین راستا اقدام به راه اندازی مرکز نوآوری و کارآفرینی سفال کلپورگان کرد تا دانشجویان در کنار تحصیل، مهارت و کسب درآمدی برای خود داشته باشند.
وی با بیان اینکه بازار فروش سفال مطلوب بوده و در این رابطه از بستر فضای مجازی برای تبلیغات و بازاریابی هم بهرهمند شدهایم، افزود: بهرهگیری از ظرفیتهای فضای مجازی باعث شده علاوهبر معرفی آثار فاخر صنایعدستی، بازار فروش صنعتگران سفال هم رونق گیرد و محصولات ساخته دست بانوان این مرکز مشتریان پروپاقرصی از نقاط مختلف داشته باشند.
رئیس دانشگاه پیام نور مرکز سراوان اظهار کرد: هم اکنون بیش از ۵۰ نفر آموزشهای لازم در عرصه سفالگری را یادگرفته و از این طریق کسب درآمد می کنند.
وی ادامه داد: نورآوری در کار حرف اول را می زند، در این زمینه علاوه بر تولید حدود ۵۰ محصول و تنوع ایجاد شده در کار، اقدام به بسته بندی و برندسازی سفال ساخته شده از دست پنجه دانشجویان کرده، حتی برای معرفی و فروش و حمایت از این قشر اقدام به برگزاری نمایشگاهی ویژه این مرکز انجام شده است.
بیشتر بخوانید:
حرکت در مسیر تحقق شعار سال از اولویتهای دانشگاه پیام نور سیستان وبلوچستان است
طرح ساماندهی موزه زنده سفال کلپورگان با اعتبار ۱۵میلیارد ریال آغاز شد
عرضه سفال تنها موزه زنده دنیا از کلپورگانِ سراوان به بازارهای جهانی
حمایت از کارهای گروهی و کارگاهی در قالب تعاونی های سراوان
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان، از حمایت از کارهای گروهی و کارگاهی در قالب تعاونی ها خبر داد.
خلیل احمد سلامی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی، شعار امسال را «جهش تولید با مشارکت مردم» اعلام کردند در این راستا میتوان گفت مصداق بارز تحقق این شعار و نامگذاری، تعاونیها هستند، براین اساس در سالجاری توجه خاصی به این بخش شده و میشود.
وی ادامه داد: حمایت از تعاونیها در اولویت کار قرار دارد و بر این اساس تمام کسانی را که کار گروهی کرده و کارگاهی مشغول به فعالیت هستند را به تشکیل تعاونیها دعوت میکنیم تا از حمایتهای دولت بهره مند شوند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان گفت: تعهد اشتغال این استان امسال، ۴۱ هزار و ۶۵۱ نفر با اولویت اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی است به طوریکه خود وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تعهدی را برای استانها مشخص کرد که براساس آن، استان ما حداقل ۱۰ درصد از میزان تعهد اشتغالی که باید ثبت سامانه رصد اشتغال ثبت کند، باید از فارغ التحصیلان دانشگاهی باشند و امسال سامانه بر این اساس طراحی شده است.