دکتر اسکندر رحیمی یکشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا بیان کرد: ترقی ورزش در هر جا و مکان با هر سلیقه و تفکر بدون توجه به علوم فیزیولوژی ، روانشناسی، علم تمرین، آناتومی، تغذیه، اقتصاد، پزشکی، جامعه شناسی و..امکان پذیر نیست.
شناخت انگیزه های اجتماعی، رهبری افراد
او اضافه کرد: رهبری افراد در ورزش چه انفرادی و چه گروهی نیازمند شناخت انگیزه های اجتماعی، مادی و طبقاتی است و به همین جهت آگاهی از علوم اجتماعی برای آموزش و توسعه ورزش بعنوان یک ابزار غیر قابل چشم پوشی مورد نیاز است.
ورزش مدرن بر پایه عقلانیت
این استاد دانشگاه به ورزش مدرن اشاره کرد و افزود: ضروری است، نخست ورزش را از دیگاه علوم مختلف مورد بررسی اجمالی قرار دهیم و فراموش نکنیم ورزش مدرن از زمانی مورد مطالعه و توجه قرار گرفت که بشر تصمیم گرفت زندگی خود را بر پایه عقلانیت و خرد و دانش و نه اوهام بنا کند.
رحیمی ادامه داد: در ۲قرن اخیر ورزش در تمام ممالک دنیا گسترش یافته و قلب صدها میلیون نفر را تسخیر کرده چرا که ورزش با محتوای فرهنگی خود توانسته هدیه ای اصیل به ملت ها عرضه کند، هرچند سوء استفاده از آن هم می تواند به پدیده ای خطرناک تبدیل شود، چون ورزش بخشی از فرهنگ هر جامعه است.
مدیرکل اسبق ورزش و جوانان فارس به حضور تیم ۴۰ نفره ورزشکاران ایرانی در بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس و نتایج کسب شده اشاره کرد و افزود: اگر بخواهیم ورزش مان در این رویداد مهم نقد کنیم ابتدا باید بگویم ۲۹ مرد و ۱۱ خانم از ایران شرکت داشتند که سهم آقایان بیشتر بود و این بدان معناست که به ورزش بانوان به ویژه رشته های المپیکی توجه چندانی صورت نگرفته است.
افراد بیگانه با تخصص ورزشی، امیال شخصی،هیاهو
رحیمی ادامه داد: در این سال ها گاهی فعالیت های ورزشی بر اساس امیال شخصی افراد غیر ورزشی و غیر متخصص و بیگانه با ورزش و آشنا با هیاهو و عدم حمایت کافی و وافی از دولت ها بنا گردیده است.
این استاد دانشگاه مثال زد درکشور چین حدود ۱۲۰ میلیون نفر به ژیمناستیک و۷۰ میلیون نفربه هم در پینگ پنگ فعالیت دارند و مردم این کشور بر اساس دستورالعمل دولت هر روز نیم ساعت باید ورزش کنند.
دیدگاه سیاسی کشورها در ورزش، آزادی های فردی و اجتماعی
وی بیان کرد: کشورها با شرکت در مسابقات و تلاش در کسب نتایج عالی برتری سیستم حکومتی خود را به رخ می کشند از این رو کشورهایی در مسابقات جهانی و المپیک مقام های ارزنده کسب می کنند که از لحاظ تکنولوژی و اقتصادی برترند و آزادی های فردی و اجتماعی قابل قبولی دارند.
رحیمی بیان کرد:در هیچ مقوله ای از زندگی جز در میدان های ورزشی برابری و مساوات را مشاهده نخواهیم کرد زیرا برای ضعیف و قوی در ورزش یک قانون مساوی وجود دارد و اسلحه هر فرد برتری او در این میدان های ورزشی است بنابراین ورزش بعنوان یک عامل و ابزار تربیت دمکراسی تلقی می شود.
او ادامه داد: در میدان های ورزشی است که بزرگترین درس اخلاقی آموزش داده می شود و آن اطاعت از قوانین یکسان در نهایت آزادی های فردی است ، اگر بخواهیم نقدی بر تماشاجیان در ورزش داشته باشیم ذکر این نکته ضروری است که با برگزاری یک مسابقه سوای حضور تعداد زیادی تماشاچی در ورزشگاه ، تعداد زیادی در محل کار و منزل مسابقه را تماشا می کنند و روزها با دوستان و همکاران خود در خصوص رویدادهای مسابقه بحث و گفت و گو می کنند.
نظرات متفاوت جامعه شناسان
رحیمی ادامه داد: جامعه شناسان در مورد ورزش نظرات متفاوتی دارند، گروهی بر این باور هستند که حضور در میدان های ورزشی افراد را از مسائل سیاسی و اجتماعی دور می کند و گروهی معتقدند که افراد از رفتن به مجالس ناسالم باز می دارد.
نقش غایب ورزش در برنامه توسعه هفتم
او بیان کرد: اگر نگاهی به سیاست های کلی برنامه توسعه هفتم که مشتمل بر سرفصل های اقتصادی، امورزیربنایی، فرهنگی و اجتماعی، علمی، فناوری و آموزشی،سیاسی، سیاست خارجی، دفاعی و امنیتی، اداری، حقوقی و قضایی است داشته باشیم می بینیم که ورزش جایگاهی ندارد.
در هیچ کدام از سیاست های ۲۶ گانه از واژه ورزش و تربیت بدنی اثری نیست.
استاد دانشگاه شیراز گفت: در جهت مردمی سازی اقتصاد، دولت مکلف است با استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی و تعاونی اماکن ورزشی را به بخش خصوصی واگذار کند و به دولت اجازه داده می شود که اراضی بایر و بلا استفاده متعلق به خود را به منظور برنامه ریزی برای افزایش سرانه ورزشی در اختیار شهرداری ها قرار دهد.
رحیمی بیان کرد: سازمان های بیمه گر مکلفند حداقل پنج درصد از اعتبارات مصوب سالیانه خود را برای ارتقای ورزش صرف کنند و به سازمان امور مالیاتی کشور تکلیف شده به منظور ایجاد مشوق های لازم در اجرای وظایف تکلیفی دولت و افزایش مشارکت مردمی و خیرین در ساخت اماکن و تجهیز اماکن ورزشی با اولویت طرح های نیم تمام بصورت صد در صد بعنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی تلقی کند.
حق پخش تلویزیونی، کلاف سر در گم
وی گفت: در ماده ۷۸ قانون توسعه آمده است، بهمنظور توسعه ورزش های همگانی و قهرمانی، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مکلف است با هماهنگی وزارت ورزش و جوانان، آییننامه نحوه تعیین میزان حق پخش تلویزیونی مسابقات ورزشی و چگونگی تامین و تسهیم آن بین ذینفعان را با لحاظ کیفیت و کمیت مسابقات و تعداد مخاطبان ظرف سه ماه از لازمالاجرا شدن این قانون تهیه کند و بهتصویب هیات وزیران برساند، این موضوع قبلا هم بوده و پشیزی عاید وزارت ورزش نشده و بنظر می رسد جنبه اجرایی نداشته باشد.
طرحی نو برای ورزش
استاد دانشگاه ادامه داد: با توجه به اینکه ورزش با سلامت، بهداشت، اقتصاد، صنعت،سیاست، فرهنگ و... ارتباط دارد لازم است طرحی نو برای ورزش کشور داشته باشیم، روزگاری بطور اتفاقی در مسابقات بسکتبال دانش آموزی که یک مربی خارجی هم حضور داشت شرکت کردم، مربی مربوط از سرپرست مسابقات پرسید بعد از اتمام بازی با این بازیکنان چکار می کنید، پاسخ شنید که هیج به خانه هایشان می روند، مربی خارجی گفت این نوع تفکر اشتباه است چرا که این همه هزینه می کنید برای هیچ.
رحیمی اظهار کرد: از مربی خارجی پرسش شد شما چه کار می کنید، گفت شایسته ها را تحت نظر می گیریم و به آموزش آنها ادامه می دهیم و این همان حلقه مفقوده ورزش ماست که متاسفانه هیچ برنامه ای نداریم به جز غرق در روزمرگی.
چهار مدیر کل ورزش برای فارس در سه سال
وی درباره حضور نداشتن ورزشکاران فارس در المپیک پاریس گفت : نباید هم انتظار داشت که چرا از استان فارس ورزشکاری در المپیک ۲۰۲۴ پاریس حضور نداشته است ، چرا که در عرض حدود سه سال در استان پهناور فارس چهار مدیرکل ورزش و جوانان تغییر کرده و چنین است که هیچ برنامه ای را نمی توان طراحی کرد و به سرانجام رساند چرا که ثبات در ورزش فارس وجود نداشته است.
ورزش شمشیر بُرنده غرور و سرافرازی
مدیرکل اسبق ورزش و جوانان فارس بیان کرد: امروزه ورزش شمشیر برنده غرور و سرافرازی هر ملت و حکومتی است و تنها جایی که پرچم هرکشور با قهرمانی به اهتزاز در می آید و سرود ملی کشور خوانده می شود، ورزش است و با این مقوله، کشورها برتری فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خود را به رخ جهانیان می کشند.
در ورزش ایران هر کس ساز خودش را می زند
رحیمی افزود: هرکس در ورزش ایران ساز خود را میزند ، حتی بین فدراسیون ها و هیات های ورزشی با وزارت ورزش و ادارات کل ورزش و جوانان هماهنگی و تفاهم وجود ندارد و ما چه ساده لوحانه تمنای موفقیت در ورزش داریم.
وی گفت: ما چه کردیم و هیچ برنامه ای برای قهرمانان جهانی و المپیکی و بقای آنها نداریم و تنها عکس گرفتن با قهرمانان مد نظر است، غافل از اینکه همه میدانند در کشور ما قهرمانان ورزشی حاصل زحمات ورزشکار، خانواده و مربیان است و مسئولان هیچ نقشی نداشته اند.
المپیک ۲۰۲۴ نقطه عطف
این استاد دانشگاه گفت: بازی های المپیک ۲۰۲۴ پاریس نقطه عطفی بود بر ورزش تا بخود آییم، زیرا آنچه مشاهده شد حاکی از تمام توانمندی ها و شایستگی های فرزندان غیور ایران زمین چه زن و چه مرد، نبود.